Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková."— Transkript prezentace:

1 Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková

2 JOSEF ČAPEK český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor, autor slova „robot“ Narodil se v rodině lékaře Antonína Čapka a jeho manželky Boženy. Dětství strávil v lázeňském domě v Malých Svatoňovicích u Trutnova, spolu se starší sestrou Helenou a mladším bratrem Karlem. Chodil na německou dvouletou odbornou školu tkalcovskou ve Vrchlabí. V roce 1904 začal žít už natrvalo v Praze, kde studoval na Uměleckoprůmyslové škole. Nejprve psal společně s bratrem Karlem, své první krátké prózy shrnuli do dvou knížek: Zářivé hlubiny a Krakonošova zahrada.

3 JOSEF ČAPEK V roce 1913 se prudce začala rozvíjet jeho malířská tvorba. Nejprve maloval krajiny, později se zaměřil na kubustické postavy. Kromě malby tvořil i uhlokresby, linoryty a litografie. Ve svých dílech projevoval humor, používal také zakulacené hladké formy, ale i výraznou konturu a prudké světelné kontrasty. Maloval většinou žebráky, lůzu, postavy ze společenské spodiny vzbuzující podezření a strach.

4 JOSEF ČAPEK 15. října 1924 byla otevřena jeho první samostatná výstava, která se konala v pražském Domě umělců. Bylo zde vystaveno 106 olejů, 116 temper, akvarelů, kreseb a grafiky, včetně knižních obálek. Po nástupu Hitlera k moci, stejně jako jiní umělci, reagoval na politickou situaci. Za protifašistickou činnost byl v září 1939 zatčen a do roku vězněn v koncentračních táborech. Tam také zemřel. Jeho symbolický hrob se nachází v Praze na Vyšehradském hřbitově.

5 TVORBA JOSEFA ČAPKA

6 TVORBA JOSEFA ČAPKA

7 TVORBA JOSEFA ČAPKA

8 TVORBA JOSEFA ČAPKA Zpívající děvčata

9 TVORBA JOSEFA ČAPKA Úžas Mr. Myself (Vlastní podobizna)

10 TVORBA JOSEFA ČAPKA Děvčátko s jahodami Děvčata na kopci

11 Použité zdroje: http://www.odaha.com/josef-capek


Stáhnout ppt "Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková."

Podobné prezentace


Reklamy Google