Smrt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fáze dojednávání v poradenském rozhovoru, formulace cílů a tvorba plánu intervence Radka Janebová.
Další nebezpečné úrazy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nemoci oběhové soustavy
Psychické stavy.
Nervová soustava.
Klinická propedeutika
První pomoc při poranění elektrickým proudem
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Úraz elektrickým proudem
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
- biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
Nervová soustava- receptory
Čidla receptory.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Sinice a jejich vliv na člověka
- definice, charakteristika, průběh
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Homeostáza a termoregulace
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Úraz elektrickým proudem
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
1. Nervová soustava: úvod.
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
vypracoval-Martin Vítů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Smrt Vypracoval: Matěj Velen Obor: Technické lyceum Třída: 1L
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Tetanus Natálie Prokopová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Vliv radiace na člověka
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

Smrt

Smrt, úmrtí, skon, latinsky exitus, je (z biologického a lékařského hlediska) zastavení životních funkcí v organismu spojené s nevratnými změnami, které obnovení životních funkcí znemožňují. Smrt je skok i proces a souvisí úzce se stavem tří hlavních orgánů, kterými jsou srdce, plíce a mozek, a které se dříve označovaly jako tzv. atria mortis - brány smrti. Smrt je tedy stav organismu po ukončení života, úplná a trvalá ztráta vědomí.

Klinická smrt Jedná se o stav, kdy jsou tělesné funkce potlačeny na minimum a nejsou běžným způsobem zjistitelné. K takovým případům patří například stavy po úrazu bleskem či elektrickým proudem nebo stavy po tonutí.

Biologická smrt Když životní funkce potlačeny na minimum, nastává samovolně skok - ustává srdeční činnost a dýchání, nastupuje klinická smrt, a pokud nedojde k resuscitaci a pokusům o oživení, přechází organismus po určité době v konečné stádium – biologickou smrt. Poté následuje tvorba posmrtných změn, které jsou nepochybnými znaky smrti.

Sociální smrt Tímto termínem se označují stavy, kdy člověk fyzicky ještě žije, ale je odtržen a vyvázán od všeho lidského, z mezilidských vztahů a není možné ho vrátit zpět do společnosti. Z toho vyplývá, že sociální smrt může nastat i u zdravého člověka.

Psychická smrt Psychickou smrtí se rozumí intenzivně prožívaná beznaděj, zoufalství, celková rezignace na život. Tento stav nepochybně napomáhá vstupu smrti fyzické, biologické. Psychická smrt však ne vždy úzce souvisí se stavy před blížící se smrtí, ale může nastat i u lidí fyzicky zdravých a vést například až k sebevraždě.

Eutanázie Tento čin bývá vysvětlován jako, snadná, krásná smrt, ukončení života těžce nemocného, trpícího nesnesitelnými bolestmi, a to na jeho výslovné přání. V letošním roce uzákonily po dlouhých sporech tuto tzv. smrt z milosrdenství dva státy - Nizozemí a Belgie. Vyskytuje zde spousta problémů. Například hranice „snesitelnosti“ bolesti je u každého individuální a posouzení stavu není jednoduché.

Mozková smrt Z důvodu odebírání tkání pro účel transplantace je velice důležité určit smrt mozku. Pokud totiž nastane situace, kdy je za pomoci přístrojů umírajícímu stále umožněno dýchání a srdeční činnost, nemůže dojít bez důkazu smrti mozku k odebrání tkáně nebo orgánu. Kritéria - člověk je v hlubokém bezvědomí svaly nevykazují žádné napětí, které je ovládané nervstvem (svalová atonie) - žádné reakce na podněty nad prvním obratlem, což také souvisí s nervovou soustavou - vymizení spontánního dýchání

Posmrtné změny Sem patří: chladnutí, skvrny, zasychání a difúze plynů a tekutin, posmrtnou ztuhlost, posmrtné srážení krve, hnilobný rozklad, posmrtná ztuhlost svalů. Při posmrtném chladnutí mrtvého těla dochází k vyrovnávání tepelného rozdílu mezi tělem a okolním prostředím. Posmrtné skvrny vznikají poklesem krve do níže položených míst a často pomáhají patologům určit dobu smrti zemřelého. Zasychání vzniká v důsledku odpařování povrchu a poklesu tělesných tekutin (např. zasychání rohovky, spojivky, rtů, apod.). Posmrtné srážení krve může odhalit smrt udušením. Hniloba je způsobována za pomoci sirovodíku zejména střevními bakteriemi, které se šíří dále do celého těla. V důsledku tvorby plynů se mrtvé tělo nadouvá a pokožka se pomalu odchlipuje v podobě puchýřků.

Konec http://www.teenmania.eu/referaty/biologie/smrt.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Smrt