Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny"— Transkript prezentace:

1 - biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny
Zánik organimu - biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny

2 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_NEUMANNOVA 03 Tematická oblast: Patologie Cílová skupina Žáci školy Téma: Zánik organismu Anotace: Seznámí žáky se zánikem organismu, klinickou smrtí Autor: Mgr. Petra Neumannová Datum vytvoření:

3 Zánik organismu - smrt Ireverzibilní ztráta celovztažného uspořádání organismu. Smrti předchází vážné poškození systémů a funkcí bezprostředně důležitých pro život. Selhání systému – neplnění jeho funkce ani v nejnutnějším rozsahu. Selhání nastává náhle nebo jako následek chronického onemocnění. Příklad: po úraze elektrickým proudem nastává srdeční zástava.Organismus není zásoben kyslíkem, ve tkáních se hromadí oxid uhličitý. Nejdříve odumírají neurony v mozku, poté buňky míchy, myokardu, ledvin, jater atd. Zaniká celovztažné usořádání systému a dochází ke smrti.

4 Klinická smrt Klinická smrt je charakterizována zástavou krevního oběhu nebo dýchání. Projevuje se ztrátou vědomí a projevů života. Bez pomoci by se tento stav rozvíjel až k biologické smrti. Pomocí včasně zahájené KPR je možno obnovit oběh a dýchání. O prognóze postiženého rozhoduje včasnost zahájení KPR, doba hypoxie ve tkáních, odolnost buněk vůči hypoxii a jejich regenerace. Pozdní obnovení oběhu a dýchání má za následek trvalé poškození citlivých částí mozku a jejich funkcí.

5 Diagnóza smrti Smrt stanovuje pouze lékař a musí o ní vystavit doklad (list o prohlídce mrtvého). List o prohlídce mrtvého-určení příčina smrti, základní onemocnění, jeho komplikace. Zástavu oběhu a dýchání nelze hodnotit jako příznak smrti. Spolehlivější známka úmrtí- Tonelliho příznak-deformovatelnost zornice tlakem u mrtvého, vymizení reakce zornic na světlo, vymizení pohybu víček při podráždění rohovky.

6 Jisté známky smrti Fyzikální- posmrtné chladnutí, posmrtné skvrny, pronikání tekutin a plynů tkáněmi, posmrtné vysychání. Chemické –posmrtná ztuhlost, srážení krve, autolýza. Obr. 1: Černá smrt

7 Posmrtné chladnutí –algor mortis
Způsobeno zástavou metabolismu se vznikem tepla. Po smrti klesá teplota zemřelého na teplotu okolí. Rychlost chladnutí je závislá na teplotě okolí a na oblečení. Obecně – teplota těla po smrti klesá asi o 1 stupeň za jednu hodinu. Nejdříve 3-4 hodiny po smrti. Chladnutí je závislé též na stáří, příčině smrti, výživě, velikosti povrchu těla. Nejdříve chladnou akry, nejdéle si teplotu uchová okolí genitálu, podpažní jamky, oblast ledvin.

8 Posmrtné skvrny-livores mortis
Vznikají v důsledku zástavy oběhu stékáním krve v cévách na nejníže uložená místa. Projevují se červenofialovým zabarvením. Při anémii bývají nevýrazné, po otravě oxidem uhelnatým jsou světle růžové. Vytvářejí se zpravidla za 2-3 hodiny po smrti, někdy i za půl hodiny. Nejdříve se tvoří po stranách krku, později splývají a tvoří se i na zádech a stranách těla. Nevytvářejí se v místech tlaku (lopatky, hýždě, lýtka), u obézních mezi kožními záhyby.

9 Posmrtná ztuhlost- rigor mortis
Objevuje se nejdříve na obličeji, postupuje na horní končetiny, dále na trup a dolní končetiny. Začíná přibližně dvě hodiny po smrti a celé tělo postihuje za 7-10 hodin. Posmrtná ztuhlost trvá několik dnů a pak odchází v tom pořadí, jak nastala. Jestliže se posmrtná ztuhlost zruší-např. násilím, již nenastane.

10 Autolýza - samonatrávení
Způsobena působením enzymů ve tkáních. Žaludeční šťáva- naleptá žaludeční sliznici na nejnižším místě, může dojít k perforaci, k postižení pobřišnice. Pankreatická šťáva- změknutí pankreatu. Žluč-autolyticky postižen žlučník, žlučovody, duodenum, žaludek, pobřišnice. Střevní sliznice-zánik povrchové vrstvy sliznice. Intracelulární autolýza- zejména v játrech a ledvinách. Nastává okamžitě po smrti. Posmrtné samonatrávení je urychlováno vyššími teplotami. Autolýzu je nutno odlišit od hniloby, která je způsobena hlavně střevními mikroorganizmy.

11 Otázky pro žáky 1. Proč jsou na JIP a ARO klienti monitorováni?
2. Z hlediska zajištění občanských zvyklostí při pohřbu je nutno zemřelému ……………………………………………. a uložit ho do polohy ……………………………………………. jinak by se projevily posmrtná………………………………….. a posmrtné………………………….( doplňte).

12 Citace MAČÁK; MAČÁKOVÁ. Patologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2004, ISBN STŘÍTESKÝ, Jan. Patologie. Praha: Scientia medica, spol.s.r.o., 1995, ISBN WIKIMEDIA COMMONS. černá smrt [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "- biologická smrt, klinická smrt, fyzikální a chemické posmrtné změny"

Podobné prezentace


Reklamy Google