Validovaný software pro optimalizovanou farmakoterapii MPO FR – T13/557, J.Potůček, Mediware, a.s. Sběr farmakokinetických dat pro databázi MWPHARM Česko-holandská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Procenta Výpočet procentové části
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
PRINCIPY DÁVKOVÁNÍ LÉČIV
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
CZ.1.07/2.2.00/ KA1 - Inovace laboratoří Geotechniky využívaných v rámci praktické výuky studentů Fakulty stavební a Hornicko-geologické fakulty.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Osud xenobiotik v organismu ______________
Obecná deformační metoda
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
1 Proč OI ? Informatický program zaměrený na základy matematiky a algoritmizace, programování a počítačových věd Malý program s osobním přístupem odborníků.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Základy farmakokinetiky
Farmakokinetika II Kvantitativní „matematický“ popis farmakokinetických procesů a jeho použití při dávkování léčiv. Doc. Ing. Jaroslav Chládek, Ph.D.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Osud xenobiotik v organismu ______________
Projekt č Dlouhán Michal Šperling Vedoucí projektu PROJEKT Č. 10 – DLOUHÁN DLOUHODOBÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM „ŘÍZENÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU VÝVOJE SOFTWARE.
MWPHARM++ ověřená platforma pro optimalizovanou farmakoterapii projekty MWPHARM/EDSIM LF UK, MEDIWARE a.s. PRAHA 2014.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Terapeutické monitorování léčiv v laboratoři klinické biochemie
Základy farmakokinetiky
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
Účetní reforma v druhém roce
PŘEDPJATÝ VLÁKNOBETONOVÝ SLOUPEK PROTIHLUKOVÉ STĚNY
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Ruská federace x WTO a OECD
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Případová studie Seminář 2014.
Věda v Olomouci Miroslav Mašláň J. G. Mendel Založení: 1573 Emperor Maximilian II.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Struktura bakalářské práce
Ústav farmakologie, 3. LF UK
Aplikovaná farmakologie Rev Jak mě kontaktovat twitter.com/prusatomascz 4.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
TDM Therapeutic Drug Monitoring Terapeutické monitorování.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
BC_Léky a drogy_N20121 Stanovení léků a návykových látek Petr Breinek.
Prof. Ing. Cyril Höschl, Dr.Sc.. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Vystudoval v Praze na Vysoké.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše
Architektura a život ČVUT & FAKULTA ARCHITEKTURY
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
MARKETING Přednáška P
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Validovaný software pro optimalizovanou farmakoterapii MPO FR – T13/557, J.Potůček, Mediware, a.s. Sběr farmakokinetických dat pro databázi MWPHARM Česko-holandská spolupráce Kršiak M., Prell J. 3. lékařská fakulta UK a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT

Farmakokinetický software MwPharm je určen pro stanovení správného dávkování léčiv v klinické praxi Tento softvér je také možné použít k vědeckým účelům a při výuce farmakokinetiky studentů medicíny nebo farmacie MwPharm je původně českým produktem se zahraniční účastí, s jeho vývojem se začalo asi před lety. Stal se oblíbeným a rutinně používaným produktem v některých nemocnicích ČR i v zahraničí. V minulém roce MwPharm získal nejvyšší ocenění při srovnání 12 farmakokinetických softwarů různých zemí v prestižním zahraničním vědeckém časopise.

Cíl: aktualizovat/přidat data pro farmakokinetické parametry důležitých léčiv do databáze farmakokinetického software MwPharm Farmakokinetické (FK) parametry = míry určující pohyb léčiva v organizmu – jeho vstřebání, distribuci, eliminaci, vylučování, např. k a = konstanta absorpce, V d = distribuční objem, Cl = clearance, t 1/2 = poločas eliminace, aj,

MwPharm DOS: databáze farmakokinetických dat asi 25 let stará u asi 200 léčiv Postup: Výběr léčiv Vypracování metodiky získání farmakokinetických (FK) dat Vyhledání a nábor odborníků pro extrakci („sběračů“) FK dat MwPharm Win: aktualizovat, rozšířit databázi farmakokinetických dat – podle projektu asi u 50 léčiv, ve skutečnosti bylo aktualizováno asi 20 léčiv, přidáno asi 105 nových léčiv

Imunosupresiva: tacrolimus, mykofenolát, cyclosporin, Antibiotika: gentamycin, vancomycin,tobramycin, Neuropsychotropní léčiva: valproát, karbamazepin, fenytoin, lithium, Kardiovaskulární léčiva: digoxin Léčiva typu „A“ farmakokinetická (FK) data validizovaná pro rutinní terapeutické monitorování hladin léčiv (TDM): 20 léčiv u 11 léčiv dr. Puntem v Holandsku: Imunosupresiva: busulfan Antibiotika: amikacin Neuropsychotropní léčiva: lamotrigin, topiramát, oxkarbazepin, clozapin, citalopram, olanzapin, Analgetika: tramadol, Kardiovaskulární léčiva: amiodaron Bronchodilatancia: theofylin u 10 léčiv odborníky v České republice: Extrakce farmakokinetických dat byla provedena

Léčiva typu „B“ (farmakokinetická data pro modelování, simulaci farmakokinetiky): 105 léčiv U všech 105 léčiv byla extrakce farmakokinetických dat provedena odborníky v České republice

METODIKA Chládek J.: Metoda extrakce farmakokinetických dat pro léčiva typu „A“ Chládek J.: Metoda extrakce farmakokinetických dat pro léčiva typu„B“

Zdroje farmakokinetických dat: přednostně z primárních publikací Doplňkový zdroj farmakokinetických dat: důvěryhodné, uznávané sekundární zdroje např. Goodman-Gilman‘s Pharmacology, Lékové databáze Micromedex, UpToDate 1. Vyhledání a extrakce hrubých FK dat: Průzkum literatury a získání primárních publikací v plném znění Knihovna primárních FK publikací (v plném znění)

2. Výpočet, normalizace FK dat: [Jednotky]Zdroje (citace) Dávkování Cmin[mg/L] Cmax[mg/L] Ctox[mg/L] fu F VdVd L/kg Clm L/h/m 2 fr ka1/h MW fr = CLr/Clcr fr = CLr (L/h)/5,76 (CLcr pro standartní osobu [70 kg, 1,85 m 2 ] = 5,76 L/h) t 1/2 = Vd/CL

3. Přenos dat do standartních tabulek: Pro léčiva typu „A“

Pro léčiva typu „B“

V letech se podařilo databázi software MwPharm doplnit o soubory farmakokinetických dat u 125 léčiv, a to díky součinnosti pracovníků lékařských a technických vysokých škol s firmou Mediware,a.s. a podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu. SOUHRN, ZÁVĚR 1:

SOUHRN, ZÁVĚR 2: Díky tomu může mít software MwPharm v současnosti nejrozsáhlejší farmakokinetickou databázi na světě, což dále zvýší jeho využitelnost a konkurenceschopnost