Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, 5.6.2012 Karlovy Vary,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Ing. Stanislava Správková
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
ECVET v Programu celoživotního učení
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Karlovy Vary, Závěrečná konference,
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl,
Plánovaný rozvoj služeb
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Reforma psychiatrické péče
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Karlovy Vary, Závěrečná konference,
Ing. Stanislava Správková
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Konference je financována Nadací Sirius
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Klíčové aktivity projektu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, 5.6.2012 Karlovy Vary, 5.6.2012

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Termín realizace: červen 2012 – prosinec 2013 Realizátor projektu: Karlovarský kraj Hlavní dodavatel aktivit projektu: Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví (CRPDZ) je NNO, která od roku 1995 přispívá ke zlepšení stavu péče o osoby s duševním onemocněním v oblastech: Koncepční práce Pilotní projekty – vytváření modelů péče Vzdělávací a výzkumné projekty Právo a podpora uživatelských hnutí Destigmatizace (boj s předsudky)

Výchozí situace projektu Odhadem 27 % Evropanů dospělého věku trpí v rozmezí jednoho roku některou z duševních poruch; očekává se, že deprese se v roce 2020 stane nejvýznamnější příčinou nemocí v rozvinutém světě Aktivity Světové zdravotnické organizace – podpora komunitní péče (2005 - 2013) MZČR – projekt Modely transformace psychiatrických léčeben (Psychiatrická společnost ČLS JEP, CRPDZ) Karlovarský kraj: Priorita – vytvoření služeb pro osoby s dlouhodobě duševně onemocněním Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území KK (2010-2011)

Výchozí situace projektu Tvorba koncepce péče (2011) Koncepce péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Implementační plán Ekonomická analýza Analýza rizik Priority pro vytvoření sociálních a zdravotních služeb na území Karlovarského kraje

Výchozí situace projektu Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území KK (2010- 2011) Obecný charakter služeb Informovanost Provázanost Mobilita Prevence

Cíle projektu (2012-2013) Hlavní cíl projektu: Podpora přesunu péče zejména ze zdravotnických ústavních zařízení do přirozeného prostředí těchto osob (tzv. komunitní péče) a posílení rozvoje potřebných sociálních služeb Dílčí cíle projektu: Destigmatizace – boj s předsudky a diskriminací osoby s duševním onemocněním Vzdělávání – osvojení potřebných znalostí pro pochopení situace a účinnou pomoc osobám s duševním onemocněním

Aktivity projektu Vyhodnocení fungování služeb pro osoby s DO na území KK a jejich spolupráce v okresech Sokolov a Cheb Podpora procesu zahájení činnosti sociálních služeb v okrese Sokolov a Cheb Vytvoření modelu sítě sociálních služeb a ostatních složek systému péče o osoby s DO Destigmatizace Vzdělávání a Stáže

Vyhodnocení fungování služeb pro osoby s DO na území KK a jejich spolupráce v okresech Sokolov a Cheb Cílem je začít realizovat plány z předchozího projektu (2010-2011) a vytvořit podklady pro vytvoření nových služeb v Sokolově a Chebu a pro vytvoření spolupráce služeb Aktivity: Vyhodnocení spolupráce sociálních a zdravotních služeb péče o osoby s DO v KK se zřetelem na okresy Sokolov a Cheb - skupinová diskuze s odborníky - dotazníkové šetření Vyhodnocení činnosti sociálních služeb péče o osoby s DO v okrese Karlovy Vary v projektu: „Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje“ Zjištění kvantity práce ve službách (počet klientů, počet intervencí) a struktura klientů (věk, pohlaví, diagnóza) Vnitřní audit dodržování standardů kvality sociálních služeb Hodnocení spokojenosti se službou (pomocí dotazníků spokojenosti pro uživatele obou služeb Mapování současného stavu klientů (hodnotícími nástroji CAN a HoNOs  Mapování spolupráce s jinými službami

Vyhodnocení fungování služeb pro osoby s DO na území KK a jejich spolupráce v okresech Sokolov a Cheb Vyhodnocení spolupráce sociálních a zdravotních služeb péče o osoby s DO v KK se zřetelem na okresy Sokolov a Cheb Zveme vás: 1) skupinová diskuze (8 odborníků bude diskutovat silné a slabé stránky spolupráce sociálních a zdravotních služeb) 2) dotazníky zaslané všem odborníkům, kde je možno komentovat zjištění z diskuze (červen – srpen 2012) Můžete přispět svou zkušeností ze spolupráce s jinými organizacemi a pomoci definovat potřebné změny pro Karlovarský kraj (především Sokolov a Cheb)

Podpora procesu zahájení činnosti sociálních služeb v okrese Sokolov a Cheb Rozpracování dvou nových sociálních služeb v Sokolově a Chebu Rozpracování spolupráce sociálních služeb Příprava personálu a zázemí nových sociálních služeb (duben – říjen 2013) Kurzy, stáže, konference Zkušební a plný provoz nových sociálních služeb (říjen 2013 – březen 2014) Fokus Mladá Boleslav Publikace vzorové metodiky sociálních služeb

u příležitosti otevření dvou novách služeb v Sokolově a Chebu Podpora procesu zahájení činnosti sociálních služeb v okrese Sokolov a Cheb Zveme vás: Den otevřených dveří u příležitosti otevření dvou novách služeb v Sokolově a Chebu

Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Cílem je začít realizovat plány z předchozího projektu (2010-2011) a vytvořit efektivní síť spolupracujících sociálních a zdravotních služeb Aktivity: okresní úroveň listopad 2012 – duben 2013 a) Případové konference – kterých se zúčastní 3-4 pracovníci nových sociálních služeb (Fokus) 1x za 6 měsíců b) Multidisciplinární tým pro okresy: Karlovy Vary, Sokolov, Cheb. Multidisciplinární tým pro okres Karlovy Vary se poprvé sejde v lednu 2013 a poté každé dva měsíce. Celkem tedy 6x po dobu realizace projektu. Posléze budou zapojeny týmy ze Sokolova a Chebu   

Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Cílem je začít realizovat plány z předchozího projektu (2010-2011) a vytvořit efektivní síť spolupracujících sociálních a zdravotních služeb Aktivity: krajská úroveň květen 2013 – březen 2014 a) Společné základní vzdělávání b) Případové konference c) Koordinační tým pro oblast duševního zdraví d) Zajištění spolupráce mezi sociálními a zdravotními službami v celém KK e) Model optimálně fungující sítě sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním

Představení modelu sítě odborníkům a veřejnosti Zveme vás na Kulaté stoly

Vzdělávání a stáže červen 2012 – březen 2014 Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje II. dílčí část nabídky Vzdělávání a stáže červen 2012 – březen 2014 Karlovy Vary, 5.6.2012

Vzdělávání a stáže KURZY Cílová skupina: Sociální pracovníci Úředníci Zástupci dodavatele Obsah: Minimum z psychiatrie pro pracovníky v pomáhajících profesích Základy psychosociální rehabilitace osob s duševním onemocněním Komplexní psychosociální rehabilitace Práce s rodinami osob s duševním onemocněním Práce s rodinou v obtížné životní situaci (STŘEP) Případové konference jako nástroj prevence sociálního vyloučení ohrožených rodin s dětmi (STŘEP) Opatrovnictví u osob duševně nemocných klientů

Vzdělávání a stáže KURZY Nové kurzy: CAN – C (Camberwellské šetření potřeb) nové služby HoNOS (Hodnocení zdravotního stavu) nové služby Multidisciplinární spolupráce s rodinou se specifickými potřebami ovlivněnými duševním onemocněním rodiče/rodičů (STŘEP) Psychoedukace rodinných příslušníků a příbuzných osob s duševním onemocněním Klient s duševní poruchou v zařízení sociální péče (demence) Práce s osobami s časnými psychiatrickými stavy Multidisciplinární přístup  

Vzdělávání a stáže KONFERENCE Celostátní Konference sociální psychiatrie (listopad, Chrudim) Konference FACT v Holandsku

Vzdělávání a stáže Stáž v ČR v místě dobré praxe Stáže do zahraničí (Itálie)

Destigmatizace Cílem je oslovit odborníky a veřejnost s informacemi o psychiatrických onemocněních a tím odbourávat negativní mýty MÝTUS: „Lidé se schizofrenií se více podílejí na násilných kriminálních činech než zdravá populace“ PRAVDA: Lidé se schizofrenií se v přepočtu podílejí na násilných kriminálních činech výrazně méně než zdravá populace

Destigmatizace Webové stránky projektu www.rpkk.cz Webové stránky nově vytvořených sociálních služeb v okresech Sokolov a Cheb On-line poradna pro osoby s DO a jejich blízké osoby na www.stopstigma.cz Mediální výstupy – tiskové zprávy, tiskové konference tematicky zaměřené na vznik nových služeb Kampaň ke Dni duševního zdraví, odborné příspěvky o problematice osob s DO v rozhlase a TV 2012 Deprese 2013 Schizofrenie Bezplatná anonymní telefonická poradna po dobu jednoho týdne (2x během projektu – říjen 2012 a říjen 2013) u příležitosti světového Dne duševního zdraví

Destigmatizace Kulatý stůl - rok 2012: setkání odborníků, kteří se při své práci setkávají s osobami s DO – představení modelů sítě služeb a možností spolupráce v rámci jednotlivých okresů Karlovy Vary Letáky k otevření nových služeb v Sokolově a v Chebu Bulletiny - budou obsahovat minimálně stručné informace o průběhu projektu, o nových službách, které poskytují služby osobám s DO, případně informace o duševních onemocněních apod. – 6 čísel Den otevřených dveří u příležitosti otevření nových služeb v okresech Sokolov a Cheb

Destigmatizace Zveme vás: www.stopstigma.cz

Poradna www.stopstigma.cz Komu je určena Co poradna nabízí Kdo v ní odpovídá Osobám s duševním onemocněním, jejich příbuzným a blízkým Odpovědi na dotazy, týkající se sociální oblasti, tj. bydlení, financí či práce Sociální pracovnice Psychiatr Klinický psycholog

Destigmatizace Zveme vás: Bulletiny - 1 x za 4 měsíce informace o tvorbě nových služeb a spolupráci se stávajícími službami představení vždy jedné služby, poskytující sociální pomoc osobám s duševním onemocněním v regionu aktuální nabídka v sociálních službách pro osoby s duševním onemocněním. rozhovor se známou osobností nebo odborníkem bude „vyvrácen“ jeden mýtus o lidech s duševní poruchou (např. že jsou nebezpeční)

Destigmatizace Zveme vás: Kampaň Deprese a ekonomická represe říjen 2012

Stojí za přečtení: Brožura pro veřejnost a veřejnou správu Obsah: Přehled diagnóz (popis situace – příběh, příznaky nemoci, návody pro komunikaci) Deprese Manie Psychóza (u mladého člověka) Psychóza (dlouhodobá) Úzkost Panika Obsese Hraniční porucha osobnosti Agrese Víte, že…(fakta o duševních poruchách Něco málo teorie (o vybraných diagnózách) Adresář vybraných služeb specializovaných na péči o osoby s duševním onemocněním, se závislostí na návykových látkách a jejich blízké

Stojí za přečtení: Brožura pro pracovníky sociálních služeb a odborníky Brožura podává základní orientaci v tématech: Léčba a rehabilitace osob s vážným duševním onemocněním v komunitních podmínkách, tj. přirozeném prostředí klientů Navázání kontaktu s klientem Vyšetření potřeb klienta Porozumění prožitkům klienta Vypracování rehabilitačního plánu Spolupráce s dalšími odborníky Práce s rodinami klientů Řešení krizových situací

Stojí za přečtení: Kniha Prof. G. Thornicrofta - SHUNNED V českém překladu: Ti, kterým se vyhýbáme: diskriminace lidí s duševním onemocněním

Subdodavatelé projektu Občanské sdružení Fokus Mladá Boleslav AMEPRA, s.r.o. O.s. Střep – České centrum pro sanaci rodiny RNDr. Tomáš Raiter – výzkum ve zdravotnictví Direkte, s.r.o.

Děkuji vám za pozornost a za spolupráci Více informací na www.cmhcd.cz brezinova@cmhcd.cz