Klub afasie Zuzana Konůpková Alena Makalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální služby SOZ.
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Finanční možností svépomocných skupin
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Regionální péče v Praze
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
OPTIMÁLNÍ MODEL RANÉ PÉČE PŘEDSTAVENÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Koncepce péče o staré občany
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
ohroženým domácím násilím
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Péče o osoby s afázií.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Péče o osoby s afázií.
Ing. Stanislava Správková
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Klub afasie Zuzana Konůpková Alena Makalová Klub afasie Foniatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Geriatrické a rehabilitační centrum, Kladno

OS Klub afasie v letech 2000 - 2013 původně svépomocné sdružení, od r. 2001 konverzační skupiny vedeny terapeutem skupinová setkání (Klub) – postupný nárůst členů i spolupracujících terapeutů podpořit kolegy v zakládání konverzačních skupin a v jejich dlouhodobém vedení!! (trpělivost – skupina se etabluje postupně!!) naopak skupina založená při ZZ s velkým počtem vlastních vhodných kandidátů může fungovat rovnou s optimálním počtem účastníků (př. FK Žitná) výpočet: průměrný počet účastníků konverzačních skupin v jednotlivých letech (aktivních členů bylo v každé skupině vždy zapsáno cca dvojnásobek (ne vždy přijdou všichni) – prosím uvěst! chybí data za rok 2007,8 – protože již fungovala po skupina, vedla jí paní bartoníčková a nemám o ní žádné záznamy – to neuváděj, jen pro případ, že by se někdo ptal

OS Klub afasie v letech 2000 - 2013 Poradna Terénní péče - spolupráce s PedF UK 2005 – 2010, od 2013 samostatný projekt Publikace (pracovní listy, sekvence dějových obrázků, kvarteta) Informovanost veřejnosti (film, kartičky pro pacienty, letáky, spolupráce s jinými NNO a VŠ)

Projekty - Klub afasie Skupinová setkání (Klub) Poradna Terénní péče Informovanost odborné i laické veřejnosti (reedukační materiály, informační materiály, spolupráce s VŠ)

Klub – skupinová setkání: cíle Reedukační: Generalizace, transfer komunikačních dovedností Vytvoření, fixace nových komunikačních strategií Psychosociální podpora: Sociální příležitost Kontakt s lidmi s podobnou životní zkušeností - Stručně shrnuto – prosím zdůraznit, že se jedná o ty základní cíle!!

Klub – skupinová setkání: organizace 2 skupiny týdně Každá eviduje 12 aktivních členů (prům. účast v roce 2012 byla 7, resp. 6 klientů) 1,5 hod. setkání – vedená klinickým logopedem Maximalizace „horizontální“ komunikace ve skupině - spontánní konverzace klientů Iniciace konverzace terapeutem, resp. řízená reedukace Horizontální komunikace ve skupině je komunikace mezi členy skupiny bez řízení lídrem skupina je řízena klinickým logopedem, resp. logopedem v přeatest. přípravě – pokud by se někdo ptal do vedení skupin paní bartoníčkovou jsem se v prezentaci nepouštěla, ale pokud by na to v rámci diskuse došlo, bereme to jako posun k svépomocné skupině, který je zatím spíše hypotetický (teoreticky, je-li skupina dobře fungující, nastane v jejím vývoji bod, kdy přestane svého terapeuta potřebovat a začne fungovat svébytně – u nás to nenastává a asi ani nenastane pravděpodobně proto, že skupina je dost otevřená (účastníci nejsou stálí, mění se složení))

Klub – skupinová setkání: zařazení klientů do skupiny Rozhodující faktory: Motivace klienta (nikoli rodiny) Fáze onemocnění (pacienti v akutní, počáteční subakutní fázi často nejsou vhodní kandidáti) Faktory vázaně rozhodující: Věk (v extrémech) Etiologie – spíše v souvislosti s věkem (pac po KCT) - Tady je potřeba zdůraznit ty akutní pac., kteří často (ne všichni) nemají představu o dlouhodobosti onemocnění a konfrontace s pac. chronickými pro ně může být velmi bolestná – prosím zdůraznit!!

Klub – skupinová setkání: zařazení klientů do skupiny Irelevantní faktory. Stupeň narušení komunikačních dovedností heterogenní skupina klade větší nároky na terapeuta Pohlaví Socioekonomické postavení lze očekávat, že oba faktory sehrají roli ve vytváření neformálních přátelských vazeb - Tady je potřeba zdůraznit, že stupeň narušení NKS není rozhodující, ale, že je třeba, aby terapeut složení skupiny znal a vedení aktivit mu přizpůsobil – tedy zapojil všechny členy, ještě to tam uvedu…

Klub – skupinová setkání: personální a finanční zajištění 5 klinických logopedů 2 koterapeuti (zakladatelka sdružení – afatička; studentka) Péče terapeutů, pronájem prostor, řízení projektu: členské příspěvky klientů sponzorské dary prodej reedukačních materiálů

Klub - video Spontánní spolupráce klientů Konverzace iniciovaná terapeutem Skupinová reedukace – řazení sekvence dějových obrázků

Poradna pro osoby s afázií Telefonické konzultace Konzultace prostřednictvím webových stránek, e-mailu Osobní konzultace – vzácně Nejčastěji pomoc s vyhledávání vhodné logopedické péče – viz graf Aktualizace webových stránek

Poradna pro osoby s afázií – analýza dat 2009 – 2012 dotazy řazeny dle dominantního charakteru Podrobnější informace k tabulkám posílám ve zvláštním souboru, asi si to k tomu vytiskni, aby ses v tom orinetovala

Poradna pro osoby s afázií – analýza dat 2009 – 2012 - jedinečnost subjektu, podrobná analýza

Poradna pro osoby s afázií Úzká spolupráce se zdravotnickými pracovišti i NNO Konzultace, doporučení logopedické péče – výhradně klinický logoped Konzultant pracuje jako dobrovolník

Terénní péče v letech 2005 - 2010 Spolupráce s PedF UK Praxe studentů posledního ročníku logopedie u imobilních pacientů – dle edukačního plánu a pod supervizí klinického logopeda Celkem 26 klientů a 71 studentů 1025 realizovaných návštěv komunikačního partnera – studenta Možné obnovení spolupráce

Terénní péče od r. 2013 Logopedická terapie osob s afázií po cévních mozkových příhodách a jiném poškození mozku zajišťovaná ve vlastním sociálním prostředí – projekt podpořen grantem MHMP Cíle: Primárně: zajištění kvalifikované terapie komunikačních dovedností imobilním pacientům s afázií, kteří nejsou schopni profitovat z péče ambulantních specialistů Sekundárně: zmírnění rizika sociální exkluze a psychické dekompenzace pacientů a jejich rodin

Terénní péče v r. 2013: organizace 15 návštěv klinického logopeda (duben – prosinec) u 1 klienta 22 klientů (6 předčasně ukončilo) 8 terapeutů – výhradně registrovaných klinických logopedů Celkem 292 realizovaných terapií Finanční zajištění (péče terapeutů, řízení projektu): Grant MHMP zisk z prodeje publikací

Terénní péče v r. 2013: zařazení klientů Osoby s dg afázie v subakutní či chronické fázi Snížená schopnost pohybu Nemožnost využít péči ambulantního klinického logopeda (KL) Dostatečná motivace klienta Zařazení na doporučení KL (zařízení následné péče)

Terénní péče v r. 2014 Bez výrazných změn v organizaci – dle evaluace z r. 2013 15 – 20 návštěv klinického logopeda u 1 klienta 20 klientů – není uzavřeno 6 terapeutů – výhradně registrovaných klinických logopedů Otázka financování povinné spoluúčasti

Informovanost veřejnosti – publikované materiály Pracovní listy pro reedukaci afázie I., II. Soubor sekvencí dějových obrázků - fotopříběhy Kvarteta – doplňkový obrázkový materiál Film Afázie Kartičky pro pacienty Kniha zakladatelky sdružení Cesta z mlčení

Publikace Pracovní listy pro reedukaci afázie I Tým klinických logopedek Klubu afasie – bez nároku na honorář Pracovní listy pro reedukaci afázie I součást diplomové práce na VŠUP (grafický design Klubu afasie) 2. místo - Nejkrásnější české knihy roku 2009 v kategorii Učebnice a didaktické pomůcky Cena rektora VŠUP Pracovní listy pro reedukaci afázie II vydala Asociace klinických logopedů

Publikace Soubor sekvencí dějových obrázků absence srovnatelných materiálů na trhu součást diplomové práce na PedF UK – výjimečné nasazení autorky

Publikace Nabízené: II. díl Pracovních listů pro reedukaci afázie Soubor sekvencí dějových obrázků – fotopříběhy Plánované: Dotisk revidovaných Pracovních listů pro reedukaci afázie I Hra – pro skupinovou reedukaci afázií

Informovanost veřejnosti – spolupráce s VŠ Přednášky – PedF UK, FTVS UK Praxe studentů logopedie Náslechy, seznámení s dg Práce s pacienty s afázií pod supervizí Praktické části DP

Závěr – zkušenosti s vedením konverzačních skupin Jednoznačně podporujeme kolegy v zakládání konverzačních skupin pro osoby s afázií. Jde o dlouhodobě udržitelnou péči o chronické pacienty s afázií, využitelnou např. i v případech stagnující terapie individuální, resp. jako její doplnění či posun k reálné komunikační situaci.

Závěr – zkušenosti s terénní péčí Projekt se snaží vyplnit mezery systému logopedické péče poskytované ze zdrojů veřejného zdravotního pojištění, který docházení klinických logopedů ke klientům de facto neumožňuje. Na území HM Prahy jde aktuálně o jedinou možnost logopedické péče o imobilní osoby s vážným narušením komunikace, které jsou ohroženy psychickou dekompenzací a sociální izolací.

Občanské sdružení Klub afasie Děkujeme za pozornost Občanské sdružení Klub afasie www.klubafasie.com