Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Městská knihovna Sedlčany
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Národní týden manželství „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží...“ únor, 2015.
Knihovna v obci aneb „Co knihovny umí…a mohou“ Vsetín, 10. března 2011 Zlata Houšková Zlata Houšková.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Národní týden manželství (NTM) únor, 2007.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Jana Vavryčuková manažerka
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Lidé, procesy, partnerství
Moje práce na Broumovsku
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Městská knihovna Sedlčany
Spolek AktivSen Posláním spolku je podporovat a posilovat komunitní život v regionu, v duchu rovných příležitostí napomáhat všestrannému.
Lidé, procesy, partnerství
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková

Budoucnost knihoven v malých obcích Rušení x nebývalý rozvoj Nárůst rozdílů

Proč mít knihovnu v obci? Zajišťuje naplňování standardu VKIS Poskytuje výpůjční a informační služby a přístup k vnějším zdrojům (knihovní zákon) Dle zákona poskytuje rovné služby všem ( kteří o to mají zájem )

Co to „všem“ znamená

Ne každý obyvatel obce je čtenář či uživatel knihovny, ne-uživatelů knihovny je mnohem více

Proč mít knihovnu v obci? Každý z nás v určité etapě svého života potřeboval/bude potřebovat knihovnu…

Proč mít knihovnu v obci? Mnoho lidí a skupin v obci neví, co všechno lze od knihovny očekávat Mnohokrát to neví (neuvědomuje si) ani zřizovatel…

Knihovna je pro obec Knihovna nežije ve vzduchoprázdnu, ale v obci, která má své potřeby, priority, problémy Obec knihovnu zřizuje, obci knihovna patří

Knihovna je pro obec Knihovna žije z daní všech občanů, nejen svých uživatelů

Knihovna je pro obec Obec by měla sledovat efektivitu knihovny Knihovna není komerční zařízení, její efektivita spočívá v kvalitě služeb

Knihovna je pro obec Není (neměla by být) pouhou půjčovnou… Může poskytnout a nabídnout mnohem více služeb a možností jednotlivcům i skupinám v obci…

Co knihovna může aneb Služby Výpůjční (půjčování knih, časopisů, CD, společenských her…)

Co knihovna může aneb Služby Informační centrum (informace literární, místní (o obci, službách, podnikání, historii…), regionální, turistické, informace „všedního dne“, prodej upomínkových předmětů…)

Knihovna....je informačním srdcem obce, v ní se systematicky soustřeďuje (může soustřeďovat) velké množství informací o obci a životě v ní.

Co knihovna může aneb Služby Vzdělávací (informační výchova dětí, práce s PC a Internetem pro seniory či jiné skupiny…) Kulturní centrum (společenské, kulturní a přátelské akce pro skupiny i celou obec, volnočasové aktivity dětí)

Co knihovna může aneb Služby Komunitní centrum (akce k propojování skupin obyvatel, k budování sounáležitosti s obcí, ke zlepšení života v obci atp.)

Co knihovna může aneb Služby Prostor k setkávání – poskytovat (organizovat, vytvářet) prostor pro aktivity jednotlivých skupin lidí (připravit prostředí, informační zázemí, pomoc s aktivitami, propojovat, motivovat...) Mnoho lidí a skupin ( společenství ) má potřebu se setkávat, ale chybí jim prostor či vstřícná nabídka

Knihovna totiž… Může být/je přirozeným místem setkávání lidí a skupin, protože ví o potřebách i o možnostech a ví (?), že spolupráce je nejlepší ( jedinou? ) trvalou cestou k cíli

Co knihovna může aneb Služby Propojování V obci žije řada jednotlivců i skupin, kteří umí a dělají zajímavé, důležité a užitečné věci, ale řada jiných lidí a skupin o těchto aktivitách vůbec neví Může propojovat mezi sebou skupiny i jednotlivce a pomáhat rozvíjet dobré vztahy mezi lidmi, skupinami i organizacemi v obci

Propojování Generací ( babiček, pamětníků a vnuků, mladých lidí) Zájmových skupin ( společné aktivity a akce ) Organizací Představitelů a občanů obce…

Propojování Může podporovat rozvoj partnerství mezi organizacemi a představiteli veřejné správy, neziskovými organizacemi, podnikateli, občany při vlastních akcích (Noc s Andersenem), ale i při akcích jiných subjektů

Proč knihovna? Je neutrální (neohrožující) místo Je příjemné, přívětivé, pěkné, vstřícné místo a takovou ji vnímají (měli by vnímat) ti, kteří ji znají Je otevřená instituce

Proč knihovna? Pracují zde ( měli by pracovat ) kvalifikovaní profesionálové - hlavní deviza knihovny… Uvědomují si ( měli by si uvědomovat), že pracují v instituci, jež je především službou veřejnosti

Komunitní knihovna Měla by reagovat na potřeby všech skupin lidí v místě – hledat Měla by oslovovat celou obec, ne pouze uživatele - přemýšlet Měla by spolupracovat s místními organizacemi a institucemi

Komunitní knihovna Měla by posilovat vztah lidí k místu, ve kterém žijí Měla by podporovat rozvoj potenciálu místa

Komunitní knihovna Měla by ve spolupráci s dalšími organizacemi rozvíjet kulturní, vzdělávací a volnočasové aktivity vycházející z potřeb obce

Komunitní knihovna Měla by pomáhat rozšířit možnosti lidí ovlivnit to, co se s nimi děje, a povzbudit je k aktivní účasti na životě obce Měla by pomáhat řešit problémy obce informační podporou všech zainteresovaných

Komunitní knihovna Měla by napomáhat dobré komunikaci a podporovat dobré soužití lidí v místě a pomáhat jim zlepšovat místo (obec), ve které žijí

Proč ne knihovna? Otazníky a problémy Příliš drahá? Příliš málo uživatelů? Příliš malý fond? Příliš málo kvalifikovaný personál? Příliš krátká provozní doba? …

Kdo jí s tím pomůže? Pověřená knihovna? Krajská knihovna? Obec? Považují (považujeme) to za důležité?

Co k tomu potřebuje Dostatečná provozní doba Kvalifikovaný personál Dobré vybavení (prostředí, IT) Dostatečný fond Více uživatelů Partneři A především chtít

Pamatujme si Většina knihoven komunitní aktivity dělá. Být komunitní knihovnou NEznamená dělat všechno SÁM.

Díky za pozornost! Kontakt: Zlata Houšková