Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální správa - prosinec
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Základy veřejné správy
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT A PRÁVO.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
STÁT, NÁROD.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Kontrola veřejné správy I.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Politické systémy světa
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Nejvyšší kontrolní úřad
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVA.
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Stát Definice, funkce, typy.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Základní pojmy a instituty správního práva a veřejné správy Jana Jurníková Zlín 2013.
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Základy státní správy Veřejná správa

Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná institucemi, orgány, organizacemi a úřady  Každý stát má:  Historický vývoj  Vládu, státní zřízení  Území, hranice  Občany

STÁT  Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvářet zákony ve společnosti.  Je vymezen:  Státní mocí (výkonnou, zákonodárnou a soudní)  Stálým obyvatelstvem  Územím státu

Státní moc  Stát je státní mocí schopen donutit své obyvatelstvo i své instituce, orgány a organizace k dodržování právních norem  Státní moc zahrnuje  Ozbrojené síly a bezpečnostní sbory  Státní aparát  Soudy  soudy

Státní moc  Výkonná (vláda, prezident)  Zákonodárná (Parlament ČR – Poslanecká sněmovna, Senát)  Soustava soudů

Vláda státu  Jedná se o soustavu státních orgánů  Jsou schopny udržet životaschopnou společnost  Slouží k ochraně veřejných zájmů či občanů žijících ve státě  Na daném území zajistit minimální standart územní správy, veřejného pořádku, mezinárodní spolupráci  Vláda státu má výkonnou moc k vládnutí  Bez omezení k právním úkonům  S omezenou působností (např. protektoráty)

Forma vlády  Podle míry účasti občanů na státní moci, na správě a řízení státu  Demokratická forma  Nedemokratická

Demokratická forma vlády  Vyznačuje se tím, že menšina je podřízena většině,  Občané se podílejí svou účastí na moci (volby, shromažďování, svoboda slova, veřejná kontrola).  Je uznána rovnost občanů  Přímá demokracie – občané mají zajištěnou samosprávu, mají právo vyjádřit svou vůli v přímé volba (prezidenta, poslance, starosty)  Nepřímá demokracie – občané zajišťují svou vůli prostřednictvím volených zástupců

Nedemokratické formy vlády  Jedná se o autokratické formy vlády, vyznačují se diktaturou, což je vlád jedince, skupiny nebo jedné politické strany, které brání změnám  Totalitní státy mohou mít podobu:  Aristokracie (vláda šlechty)  Monarchie (vláda jedince, samovládce – král, císař, car, atp.)  Plutokracie (vláda úzké skupiny nejbohatších)  Oligarchie (vláda privilegovaných magnátů)  Vláda vojenské diktatury

Vnitřní funkce státu  Bezpečnostní (stát zajišťuje bezpečnost občanů a jejich majetku, zabezpečuje fungování státu, bezpečnost státních orgánů a institucí)  Organizační (zajišťuje organizaci obyvatelstva a organizační členění země)  Výkonné (zajišťuje svou činnost prostřednictvím výkonných orgánů a řídících institucí)  Zákonodárné (vydává právní normy, ratifikuje mezinárodní smlouvy)  Sociální (zajišťuje potřeby občanů v době nemoci, stáří, invalidity, rodičovství)  Kulturní (zajišťuje péči o kulturní dědictví)  Ekonomická (chod národního hospodářství, chrání měnu)

Vnější funkce státu  Ochranné – stát plní úkoly ochrany a obrany státi a občanů před případným vnějším napadením  Diplomatické – stát je zapojen do spolupráce s ostatními státy světa a mezinárodními organizacemi  Regulační – stát stanovuje podmínky pro život na svém území

Vztahy státu  Vnější vztahy státu  Vztahy s jinými státy  Stát je subjektem mezinárodního práva  Suverénní stát je nositelem práv a povinností  Vnitřní vztahy státu  V rámci svých orgánů a funkcí je v pozici  Nadřízeného subjektu (veřejné právo)  Rovnoprávného subjektu (soukromé právo)