Registrační číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Příklady vztahů mezi populacemi
Vztahy mezi populacemi
Biotické podmínky života
Lišejníky Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Biotické a abiotické faktory
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_18_URCOVANI_LISEJNIKU
Heterotrofní výživa rostlin
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Registrační číslo projektu:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Abiotické a biotické podmínky života
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Škola Střední průmyslová škola Zlín
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:
Biotické podmínky života
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Registrační číslo projektu:
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Vztahy mezi organismy.
Opakování lišejníky, řasy
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
Ekosystém lesa a rybníka
Projevy života, třídění organismů
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_06 Název materiáluVztahy mezi.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Název prezentace (DUMu):
Vzájemné vztahy mezi organismy
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Vztahy mezi populacemi - negativní
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Lišejníky.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_BI603 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník 3. ročník Datum vytvoření: 3. 2. 2014 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Ekologie - Vztahy mezi populacemi Předmět: Biologie Způsob využití: Prezentace představuje vzájemné ovlivňování organismů, jejich pozitivní i negativní působení na sebe. Klíčová slova: Symbióza, kooperace, predace, parazitismus, komenzálismus, amenzálismus, konkurence, neutralismus. Druh učebního materiálu: Prezentace

VZTAHY MEZI POPULACEMI Populace různých druhů se navzájem ovlivňují. Vztahy mohou být pozitivní (+), negativní (-) i neutrální (0; populace se neovlivňují). Vztahy mezi populacemi můžeme shrnout pod biotické faktory prostředí. Vztahy mezi populacemi jsou velmi důležité pro udržení rovnováhy prostředí.

SYMBIÓZA Úzké soužití dvou a více organismů, organismy jsou na sobě vzájemně zcela závislé. Příklady: prvoci bachořci v žaludku přežvýkavců (Obr.1) bakterie v těle člověka trvalé spojení řas a houby v lišejnících (Obr.2) hlízkovité bakterie na kořenech bobovitých rostlin

Obr.1: Bachořci v těle přežvýkavců

Obr.2: Terčovník zední (Xantoria parietina)

Obr.3: Mapovník zeměpisný(Rhizocarpon geographicum)

Obr.4: Terčovka bublinatá (Hypogymnia physodes)

Obr.5: Dutohlávka třásnitá (Cladonia fimbriata)

KOOPERACE (spolupráce) Oboustranně výhodné soužití, není životně důležité. Organismy si poskytují nejčastěji úkryt, ochranu, potravu, pomáhají si při získávání vody nebo jiných látek apod. Příklady: sasanka a ryba klaun očkatý (Obr.6) sasanka a rak poustevníček (Obr.7)

Obr.6: Klaun očkatý (Amphiprion ocellaris) a mořská sasanka

Obr.7: Sasanka plášťová (Adamsia palliata) a rak poustevníček

rak poustevníček a houba domečková (Obr rak poustevníček a houba domečková (Obr.8, 9) soužití mravenců a mšic (Obr.10, 11) Typickým příkladem jsou i živočichové, kteří se nechávají čistit od svých škůdců jinými druhy; např. krevety, drobné rybky čistí větší ryby, ptáci klubáci čistí suchozemské savce. (Obr.12, 13) vzájemná pomoc při lovu, obrana proti predátorovi

Obr.8, 9: Houba domečková (Suberites domuncula) a rak poustevníček

Obr.10: Mravenec přenáší mšici

Obr.11: Mravenci při mlsání medovice

Obr.12: Čističi klubáci na buvolovi

Obr.13: Klubák červenozobý (Buphagus erythrorhynchus)

PREDACE Vztah, kdy jedna populace žije na úkor druhé. Vztah predátora (šelmy, dravce, býložravce) a kořisti. Predátor většinou bývá větší než kořist, početně slabší, na kořisti dlouhodobě závislý. V přirozených ekosystémech mezi predátorem a kořistí přirozená rovnováha; lidskou činností často dochází k nerovnováze – vyhubení predátora a přemnožení kořisti.

Příklady: kočka s myší žába a moucha slunéčko sedmitečné s mšicí (Obr.14) Lvi loví zebry, antilopy. (Obr.15,16) Masožravé rostliny do svých pastí chytají různé druhy členovců. Hvězdice trnová koruna je predátorem korálů, predátorem hvězdic dravý plž tritonka. (Obr.19) Lidé loví tritonky.

Obr.14 - 17: Predace

Obr.18: Predace vs. kooperace při lovu

Obr.19: Hvězdice Trnová koruna (Acanthaster planci)

PARAZITISMUS Vztah, kdy jedna populace žije na úkor druhé. Parazit (cizopasník) žije na úkor hostitele, odebírá mu živiny a tím ho oslabuje. Parazité žijí uvnitř (endoparazité) nebo na povrchu těla hostitele (ektoparazité). Parazité jsou menší a početnější než hostitel, vynikají rozmnožovací schopností, mohou mít složité vývojové cykly.

Většina parazitů je úzce specializována na jen na určitého hostitele. Příklady: blechy, klíšťata, komáři na kůži ptáků a savců mšice na rostlinách pijavice sající krev, především vodních živočichů tasemnice ve střevě (Obr.20) krevní parazité v krvinkách škrkavka, roup žijící v útrobách živočichů

Obr.20: Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium)

KOMENZÁLISMUS Soužití pro jeden druh nezbytné, přičemž druhý druh na něm závislý není, není však ani poškozen. Příklady: Hyeny, šakali se sdružují se lvy, přiživují se na zanechaných zbytcích potravy. (Obr.21) chrobák a trus jiných organismů (Obr.22) Orchideje, liány využívají stromy jako podklad, který jim umožní přístup ke světlu.

Obr.21: Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)

Obr.22: Chrobák (Geotrupes)

AMENZÁLISMUS Jedna populace vytváří chemické látky, které negativně ovlivňují populaci druhou – brzdí jeho růst, omezuje rozmnožování. Populace vylučující chemické látky tak získává prostor, ochraňuje si potravní zdroje apod. Příklady: Trnovník akát zabraňuje klíčení semen a rostlin v okolí. (Obr.23) Sinice ve vodách omezují toxiny ryby. (Obr.24)

Obr.23: Trnovník akát (Robinia pseudacacia)

Obr.24: Sinice ve vodách

KONKURENCE Populace se vzájemně negativně ovlivňují. Vzájemné soutěžení o potravu, prostor, úkryt, hnízdní dutiny, přístup ke světlu, vodě apod. Silnější vítězí. Příklady: Káně a poštolka soutěží o hlodavce. Housenky a dospělci brouků požírají listy. vnitrodruhová konkurence – např. semenáčky smrku v lese, ptačí mláďata v hnízdě

NEUTRALISMUS Organismy mají možnost vzájemné interakce, ale nijak se neovlivňují. Příklady: prase divoké a káně lesní topol a sedmikráska chudobka

Použité zdroje Obr.1 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.gymkh.cz/student/Biologie/nemecek/Prvoci/bacho%C5%99ci1.bmp Obr.2 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Xanthoria_parietina_(06_03_31).jpg Obr. 3[cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Rhizocarpon_geographicum01.jpg Obr.4 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Hypogymnia_physodes_010108.jpg Obr.5 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/43718.jpg Obr.6 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.groenelus.nl/wp-content/uploads/2011/06/clownvis.jpg

Použité zdroje Obr.19 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://national-geographic-cz.imag3box.net/wp-content/uploads/articles/thumb1_31587_1265_43-Gabby-Acanthaster-planci.jpg Obr.20 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://i.idnes.cz/13/041/cl6/JB4a688b_profimedia_0103049787.jpg Obr.21 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.tierbildergalerie.com/data/media/80/hyane_hintergrund.jpg Obr.22 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://farm4.staticflickr.com/3420/3754914885_a0ee1ebacd_o.jpg Obr.23 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/103280.jpg Obr.24 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://i.idnes.cz/10/073/cl6/JB3491bd_310053.jpg

Použité zdroje Obr.7[cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://people.mokk.bme.hu/~daniel/Heni/regebbi/003Cnidaria/045%20%23%23%23%20k%F6penyes%20t.%20r%F3zsa%20(Adamsia%20palliata)%20(P.%20prideux%20remeter%E1kon).jpg Obr.8 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Suberites_domuncula20110720.jpg Obr.9 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.nano.cnr.it/upload/press/immagine/26.jpg Obr.10 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Mravenec_p%C5%99en%C3%A1%C5%A1%C3%AD_m%C5%A1ici.jpg Obr.11 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/mravenci01.jpg Obr.12 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/African_buffalo_Syncerus_caffer_retouched.jpg

Použité zdroje Obr.13 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Red-billed_Oxpecker,_Buphagus_erythrorhynchus_on_Zebra.jpg Obr.14 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://farm4.staticflickr.com/3156/2578779839_17bab41fc1_o.jpg Obr.15 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Male_Lion_and_Cub_Chitwa_South_Africa_Luca_Galuzzi_2004.JPG Obr.16 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cdnimg.visualizeus.com/thumbs/f4/98/predator,useforecologyunit-f49843dacb73897f83f38b233dad781f_h.jpg Obr.17 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://images.northrup.org/picture/xl/red-tailed-hawk/red-tailed-hawk-eating-squirrel.jpg Obr.18 [cit. 2014-02-03] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.bio.miami.edu/dana/pix/lion_predation.jpg

Použité zdroje ŠLÉGR, Jiří; KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana. Ekologie a ochrana životního prostředí: pro gymnázia. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2002, 160 s. ISBN 80-7168-828-2. KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Scientia, 1994, 88 s. ISBN 80-85827-84-0.