KONOPÍ a další ALTERNATIVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Den Země – svátek planety
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Sociální problematika světa
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Svět po 1. sv. válce.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Trvale udržitelné systémy
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
PROPAGACE PRÁCE SEKTOROVÉ RADY, JEJÍCH VÝSTUPŮ A CELÉ ZAKÁZKY NSK2.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
CESTOVNÍ RUCH.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
PROJEKT TRAWA OBECNÁ PREZENTACE. TRAWA znamená zkratku slov: Technology Research Advanced Weed Application. Ve volném překladu: Technologie a pokročilý.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Soudobý svět Ekonomický pohled
Suroviny a plodiny pro textilní průmysl
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
ENERGIE.
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

KONOPÍ a další ALTERNATIVY Michal Ruman o. s. Konopa

Veřejná práce na téma "Konopí jako užitková rostlina„ o. s. KONOPA nezisková ekologická organizace (založená 1999) Veřejná práce na téma "Konopí jako užitková rostlina„ Veřejnosti nabízíme: provozování informačních webových stránek www.konopa.cz, osvětové stánky na ekologických a kulturních akcích, pořádání seminářů, konferencí, přednášek, dílen a veletrhů mediální práce – psaní článků, poskytování rozhovorů apod. akce „100 kytek aneb Pěstujte konopí beze strachu“ – podpora domácího pěstování příprava projektů zaměřených na obnovu venkova a podporu udržitelného života Konopa.klub – sdružení přátel konopí a Konopy Je členem Zeleného kruhu a evropské mládežnické federace ekologických NNO Youth and Environment Europe (YEE) V rámci YEE Konopa organizuje kampaň za udržitelný život Sluneční kampaň (Sunny campaign)

o. s. KONOPA Hlavní projekty a akce: - projekt „Za zelenější festivaly“ - přenos a sdílení informací a zkušeností z udržitelné organizace kulturních akcí - Projekt Stavíme s přírodou: Konopná Odyssea – mládežnická iniciativa o použití konopí v ekologickém stavění, výrobě kompostovacího záchodu, léto 2011 navazující workshopy 1. - 3. 6., 29. 6. - 2. 7. a 18. - 22. 7., Kunžak + Vacíkov Petice Konopí léčí a podpora legislativní změny

VÝCHODISKA Konopí (cannabis) Součást staro-nových, udržitelných řešení - seté, indické, rumištní technické, léčebné Součást staro-nových, udržitelných řešení - pozapomenuté - deroucí se - potlačované?

Jaký model hospodaření? PETROCHEMICKÝ HAD vs. OBNOVITELNÝ CYKLUS př. konopí:

Obnovitelný příklad konopí roste téměř všude, tzn. místně dostupné dokáže zlepšovat půdu nevyžaduje chemikálie chrání další rostliny před nemocemi a škůdci podporuje biodiverzitu na polích a šetrné hospodaření = BIOLOGICKÁ FCE

Obnovitelný příklad konopí

Využití konopných surovin

Hlavní oblasti Pěstování: ASIE – Čína, Kazachstán, Indie... EVROPA – Rusko, Rumunsko, Francie, Velká Británie, Německo, Španělsko, Polsko, Litva, ČR... AMERIKA – Kanada, Chile AFRIKA – JAR, Maroko? Celkem kolem 500 000 ha + Izrael, USA, Kanada, Německo, Španělsko LÉK + Afgánistán, Albánie, Mexiko ad.

Konopí v České republice - jedna z prvních kultivovaných rostlin (Praotec Čech a jeho lid) - na zahradách a polích pro vlastní potřebu + dávky a daně - industrializace – útlum 50. léta – v ČR technologie (vývoz do RVHP), pěstování hl. na Moravě a Slovensku (Nitransko, Podunají) Poč. 90. let – zákaz 1999 – povoleno pěstování odrůd s obsahem THC do 0,3 % = technické konopí 2006 – 2007 – vrchol (3 tírny); následuje bankrot DNES – hlavně na semeno – olej (kosmetika a potraviny)

Co se hlavně vyrábí? LINIE BYZNYS Autoplasty Cigaretový papír Peníze LINIE EKO Kosmetika Potraviny Textil Stavebniny Čistidla Matrace apod. koudel LINIE BYZNYS Autoplasty Cigaretový papír Peníze semenec Brusné kotouče aj. spotřební zboží

VLASTNOSTI K lidem i přírodě šetrnější ZDRAVĚJŠÍ trvanlivé, kvalitní, recyklovatelné => snížení spotřeby nealergení, netoxické, zdravotně nezávadné

Naše KRIZE GLOBÁLNÍ I LOKÁLNÍ PROBLÉMY KRIZE: Environmentální Humanitární Politická Finanční = všeobecně lidská (ztráta identity a rozpliznutí hodnot) Spol. pravidla vs. zákony, spol. uspořádání vs. Potřeby Člověk: závislý konzumní nedospělý bezohledný, sobecký Hledá se člověk přirozený (homo naturalis)

Konopí = pomocník na cestě z krize k TUŽ sanace znečištění (težké kovy, CO2...) přechod k obnovitelným a bezodpadovým zdrojům potravinová a surovinová bezpečnost LÉK (roste všude) politická emancipace post-konzumní společnost = potřeby, vztahy a kvalita života - spolu s dalšími OZ, šetrným bydlením, permakulturou (kompost, kořenovky, sláma, hlína, jedlé zahrady, kola...), místní měny...

Pyramida TUR

Co chybí? Lidé - vůle Technologie Znalosti Finance

Modelové hospodaření - obecně Žít v dostatku a radosti, neubližovat RODINNÉ ŠTĚSTÍ pro všechny bytosti Ideální bioregionální model: - místní hospodářství s vysokou mírou soběstačnosti (zboží i služby), bezodpadově, obnovitelně otevřené uvnitř i navenek „malé je milé“ Vztahy a jejich rozvíjení Učení jako komunikace, komunikace jako učení = samoregulační mechanismus fungující na principu zpětné vazby

Modelové hospdaření dle ZEMĚDRUHa - energeticky soběstačné pěstování a zpracování konopí a dalších rostlin / bylin - využití malých technologií šetrných k přírodě i lidem, poháněných OZE - bezorebné pěstování - multikultury - zpracování do potravin, kosmetiky, stavebniny, kompozitů, provazů, textilií

Děkuji za pozornost... … a Vaše otázky / questions Michal Ruman, ruman@konopa.cz, 724 106 808