Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Světelné jevy a jejich využití
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Fáze Měsíce.
Modrá planeta Země.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Světelné jevy Optika I..
Světelné jevy Optika II..
Registrační číslo projektu
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
OPTIKA.
Světlo.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Zatmění Slunce a Měsíce
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Zatmění Měsíce.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Registrační číslo projektu
Tvar, velikost a pohyby Země
POHYBY ZEMĚ.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Gravitační síla, gravitační pole
Měsíc Iva Ouhelová.
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2013 Určeno:7. ročník ZŠ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Rychlost, měření rychlosti. Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MĚSÍC.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_FYZIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Fyzika – vesmír.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce Kristýna Nachtigalová Aneta Brabencová David Fousek Eva Kutišová

Šíření světla Jedním z nejdéle využívaných zákonů šíření světla je zákon přímočarosti jeho šíření. Lze jej vyjádřit velmi prostě. Světlo mezi 2 body se šíří vždy po co nejkratší trajektorii. Praktický důsledek zná každý – je to stín, který např. vrhají objekty osvětlené z jedné strany. Oblast, do které paprsky nemohou proniknout kvůli překážce, se nazývá úplný stín. Oblast, ve které je zastíněna část zdroje, se nazývá polostín.

První skutečné měření světla První, kdo změřil rychlost šíření světla, byl Ole Roemer v roce 1675. Všiml si rozporu mezi předpovědí a pozorováním zákrytů Jupiterova měsíce Io (oběh měsíce Io okolo Jupiteru trvá 1,76 dne). Oproti předpovědím probíhaly zákryty dříve, byla-li Země blíže Jupiteru a později, nacházela-li se ve větší vzdálenosti. Roemer správně předpokládal, že je tento rozpor způsoben dobou putování světla k Zemi. Ze znalosti parametrů dráhy a rozměrů Země, Jupitera a Io, spočítal rychlost šíření světla na 225 000 km/s.

Roemer Ole 1644 – 1710 Dánský astronom Chtěl dokázat, že se Slunce otáčí okolo Země Vědecké výsledky- změřil rychlost světla z časů zákrytů Jupiterova měsíce

Zatmění Slunce Zatmění Slunce je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů přitahujících zraky lidí již od nepaměti. První písemný záznam o slunečním zatmění najdeme v čínské kronice Šu-King ve spojení se zatměním, které proběhlo v r. 2137 před Kristem. Záznam v kronice je ale věnován hlavně setnutí hlavy královského astrologa. Astrolog zanedbal svoji povinnost, zapomněl upozornit panovníka na blížící se úplné zatmění, proto lid nebyl připraven k zahnání saně, která dle jejich představ chtěla Slunce pozřít. A tak přesto, že se Slunce zase po malé chvilce objevilo, astrolog byl o hlavu kratší.

Kdy nastane zatmění Slunce? Zatmění Slunce nastává v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí, tato tři tělesa jsou na jedné přímce a Měsíc se nachází v rovině dráhy Země. Dráha Měsíce je totiž vůči dráze Země skloněna, což je důvodem, že k zatmění Slunce dochází jen v některých vzácných okamžicích a ne vždy, kdy je Měsíc v novu.

Čím se na zatmění podívat? Pokud se budete dívat bez dalekohledu, pak si připravte speciální brýle nebo temný svářečský filtr číslo 13 nebo 14 (prodává se v obchodech s pracovními pomůckami).

Zatmění Měsíce Zatmění Měsíce vzniká tehdy, dostane-li se Měsíc do zemského stínu, který Země vrhá do prostoru. Měsíc se proto musí nacházet na protilehlé straně oblohy než Slunce. Při zatmění je tedy Měsíc vždy v úplňku. Ani zdaleka při každém úplňku ale nenastává zatmění Měsíce. Měsíc většinou zemský stín mine. K tomu, aby zatmění Měsíce nastalo, musí být kromě výše uvedené základní podmínky i okolnost druhá, kterou je aby se Měsíc nacházel v blízkosti tzv. uzlu své dráhy.

Vznik stínu Za víčkem vzniká stín. Pokud je překážka osvětlena pouze jedním, vzniká jeden stín. Pokud je osvětlena více světelnými zdroji, vzniká více stínů, které se podle polohy a vzdálenosti světelných zdrojů překrývají nebo jsou od sebe odděleny.

Zapamatuj si o stínu: Za překážkou, která brání průchodu světla, vzniká stín. Za překážkou, která je osvětlena více světelnými zdroji vzniká plný stín, případně polostín, podle vzájemné polohy světelných zdrojů a překážky.