ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
Občanská výchova 9. ročník
Organizace soudnictví v ČR
15. Moc soudní a výklad práva
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Historické státy Občanská výchova.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Soudnictví Pojem, právní úprava, druhy, organizace a činnost soudů, obsazení soudů, právní postavení soudců a přísedících.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Schvalování zákonů v ČR
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Subjekty trestního řízení
VY_32_INOVACE_08/3/1 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Komunikace Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Exekutiva a justice VkO 9.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Právní základy státu.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08/3/15 Náměty pro výuku výchovy k  občanství v 6. – 9. ročníku Moc soudní Anotace Žáci se seznámí se systémem a fungováním soudní moci v ČR, povoláním soudce. Vypracoval Mgr. Kateřina Kratinová Oblast Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Kratinová

MOC SOUDNÍ

Stát a státní moc Stát – je mocenskou organizací společnosti nadřízenou občanům a obyvatelům Zdrojem veškeré moci ve státě je LID. Ten vykonává moc prostřednictvím jednotlivých orgánů.

ORGÁNY MOCI 1) MOC ZÁKONODÁRNÁ 2) MOC VÝKONNÁ 3) MOC SOUDNÍ

3 ) MOC SOUDNÍ JE TVOŘENA SYSTÉMEM NEZÁVISLÝCH SOUDŮ SOUDCI JSOU JMENOVÁNI PREZIDENTEM ČR, UJÍMAJÍ SE FUNKCE SLOŽENÍM SLIBU

KDO JE SOUDCE A CO DĚLÁ? Soudce je pověřená osoba, která autoritativně rozhoduje ve sporných záležitostech, zejména právních. ►Úkolem soudce je zajišťovat spravedlnost pomocí soudních rozhodnutí v jednotlivých případech. ► Rozhoduje o právech, povinnostech osob, organizací a státu, o vině obžalovaného a ukládání trestů nebo jiných opatření.

JAKÝ BY MĚL BÝT A CO MUSÍ ZNÁT? absolvovat právnickou fakultu věk nejméně 30 let složit justiční zkoušku mít smysl pro spravedlnost, schopnost rychlého a správného úsudku, cit pro situaci mít schopnost jednat s lidmi, schopnost správně a přesně slovně vystupovat

ZNĚNÍ SLIBU PO JMENOVÁNÍ „Slibuji na svou čest a svědomí, že se budu řídit právním řádem České republiky, že jej budu vykládat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a že v souladu s ním budu rozhodovat nezávisle, nestranně a spravedlivě.“

Druhy a stupně soudů ►Ústavní soud (Brno) ►Nejvyšší správní soud →Nejvyšší soud (Brno) … čtvrtý stupeň http://www.nsoud.cz/ →Vrchní soudy … třetí stupeň →Krajské soudy … druhý stupeň →Okresní soudy … první stupeň (Městský soud v Brně)

Zdroje informací: Kuncová,M.Tabulka občanské výchovy-organizace státu.Brno: MC Nakladatelství, 1997 http://www.occupationsguide.cz/cz/povol/povolani.aspx?Par=683.htm § 67 odst. 1 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích http://cs.wikipedia.org/wiki/Soudce http://www.nsoud.cz/