Úpravy krmiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Advertisements

Vypařování.
Zkoušení asfaltových směsí
Lean Six Sigma MÚ Kopřivnice.
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
D) Produkční a nákladová funkce
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Intenzivní odchov plůdku ryb
Zásady výživy sportovce
Opec.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tato prezentace byla vytvořena
19. Struktura a vlastnosti kapalin
ROZTOKY.
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
Jištění kvality technologických procesů
Umělé sušení dřeva Přípravné práce
Tepelné vlastnosti dřeva
Teplo jako fyzikální veličina
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Zjasnění Hydratování Revitalizování Tři kroky ke krásné pleti Zjasnění Hydratování Revitalizování Zjasňující, revitalizující, hydratační maska.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Integrovaná střední škola, Slaný
Hlavní faktory ovlivňující mechanické a fyzikální vlastnosti OSB desek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Příprava lepících směsí
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Hydrotermická úprava (vyluhování)
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Vypařování a kapalnění
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Posklizňová úprava zrna
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Úpravy krmiv

V produkci krmných směsí pro lososovité ryby se uplatňují především tepelné (termické) nebo hydrotermické úpravy (kombinace tepla a vlhka). Jejich cílem je zvýšení stravitelnosti komponentů (zejména sacharidů – škrobu), snížení vlivu některých antinutričních látek, snížení ztrát krmiva změnou jejich vlastností (snížení odrolu), zvýšení obsahu tuku v krmných směsích jeho navázáním na strukturu škrobu. Úpravy krmiv pro lososovité ryby jsou zaměřeny na zlepšení stravitelnosti škrobu a využití jeho vlastností pro zvýšení kvality krmných směsí.

Vyššího stupně zmazovatění škrobu je dosahováno při teplotách 120-130°C. Škrob v obilovinách začíná bobtnat při teplotě 50-60°C, optimální teplota pro zmazovatění je 120°C při vlhkosti 20 %. Kromě zlepšení stravitelnosti, působí jako přirozené pojivo a vytváří matrix, do kterého se lépe naváží přidané tuky.

Krmné směsi pro ryby jsou vyráběny nejčastěji metodou granulace nebo extruze. Rozdíl mezi oběma metodami je teplota a vlhkost směsi při výrobě pelet (tvarovaných částic, obecně granulí), dále stupeň zmazovatění škrobu a maximální podíl tuku v krmné směsi.

Granulace je metoda, při které je zpravidla přívodem páry do suché sypké směsi dosahována teplota kolem 80°C po dobu 1-10 minut. Tato směs je protlačována přes matrici s požadovanou velikostí otvorů, je upravována délka částic, dále ochlazována a sušena. Stupeň zmazovatění škrobu je na úrovni 15-30%, maximální obsah tuku na úrovni 8 – 12 % (při vyšším obsahu tuku dochází k rozpadu granulí). Vyšší množství tuku v krmivu je dosahováno povrchovým nástřikem na granule.

Extruze patří mezi tzv. HTST (high temperature-short time) metody úprav, kdy vysoká teplota (převyšující až 100°C) působí velmi krátkou dobu, zpravidla kratší než 1 minutu. Při výrobě krmiv pro lososovité ryb je používána vlhká extruze s vlhkostí směsi při výrobě 10-45 % při teplotě 60-160°C. Stupeň zmazovatění škrobu se pohybuje na úrovni 80-100 % a maximální obsah tuku na 22-27 %. Materiál je při vysokém tlaku protlačen matricí, při výstupu z extrudéru dochází k jeho rozpínání, ochlazení a snížení vlhkosti. Výsledný obsah vody ve směsích se pohybuje na úrovni 4-8 %. Vyšší úroveň zmazovatění škrobu zvyšuje stabilitu krmiv ve vodě. Technologie extruze umožňuje výrobu pelet s rozdílnou specifickou hmotnostní od plovoucích až po rychle se potápějící granule.

Další technologický termín, který se objevuje v souvislosti s výrobou krmných směsí pro lososovité ryby je toustování. Jedná se o krátkodobé působení (1-10 minut) teplot 140-160°C, často doplněné mačkáním na vločky. Používá se zejména pro úpravu sójových bobů.