Pedagogika pro katechety 8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Didaktická média v dějepisném vyučování
Advertisements

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
Příprava katechety a učitele náboženství
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Pedagogika 9 Příprava katechety a učitele náboženství
Pedagogika pro katechety 7
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
Pedagogická komunikace
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Metody vzdělávání. Metoda Metoda - methodos – cesta, postup - methodos – cesta, postup – způsob jakým dosáhneme – způsob jakým dosáhneme výchovně vzdělávacích.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_16.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Organizační formy práce v tělesné výchově
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktické zásady edukačního procesu
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Obecná didaktika ÚVOD.
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktické metody Androdidaktika.
Konstruktivismus Zora Syslová.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Téma 8. ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Práva dítěte Výchova k občanství
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Pedagogika pro katechety 8 Formy a metody výuky PhDr. Mgr et Mgr. Filip Dostál

Vztahy mezi základními komponenty vyučování (PRŮCHA, 2009)

Forma výuky Forma – tvar, podoba, druh Výuková forma je konkrétní organizační rámec, v němž se uskutečňuje výuka A) Prostorová a časová organizace vyučování Časová vyučovací jednotka v učebně „vyučovací hodina“ – „blok“ Exkurze a praxe Tradiční Inovativní – práce na projektu, týmové vyučování, aj. B) Způsob řízení učební činnosti žáků

Frontální (hromadné) vyučování Učitel řídí činnost velké skupiny žáků Žáci se učí individuálně Pouze vertikální komunikace, převažuje směr od učitele k žákům

Individuální a dyadické vyučování Obousměrná komunikace mezi učitelem a žákem

Skupinové vyučování Žáci pracují jako skupina – spolupráce Učitel komunikuje s jednotlivci i s celkem skupiny Komunikace je obousměrná, vertikální i horizontální

Individualizované vyučování Učební činnosti učitel neřídí bezprostředně Žáci se učí samostatně na zadaných úkolech „Domácí úkol“, E-learning, počítačové učební programy, programované vyučování, učebnice pro samouky, atp.

Výukové metody Μέθοδος [met-hodos] – cesta, postup k cíli Více či méně formalizovaný postup, jak dosáhnout určitého cíle Výuková metoda je uspořádaný systém vyučování učitele a výuky žáka, který směřuje k dosažení výchovně-vzdělávacího cíle. Volně podle ZORMANOVÉ, (2012) Metoda je tedy „společnou cestou“ učitele i žáka za výchovně-vzdělávacím cílem Nepůsobí izolovaně – zejména není sama o sobě cílem Ale! - Určité cíle už sama metoda (nebo forma) může implicitně obsahovat Výklad – žák soustředěně poslouchá Skupinová forma – žák komunikuje se spolužáky a rozdělením práce po vzájemné dohodě dosahují zadaného cíle jako skupina Učitel je garant metody

Výklad – vysvětlování - přednáška Slovní metody - monologické Kvalitní hlasový projev, slovník přiměřený žákům, nonverbální kontakt (Nevykládáme si pro sebe!) Vhodné členění výkladu - podle VALIŠOVÁ (2007) Jádro s předložením hlavní tezí Důkazy, podpora tezí a hlubší porozumění Konkrétní příklady Doplňující zajímavosti a podrobnosti Vysvětlování – důkladnější výklad jednoho jevu/problému Přednáška – rychlejší podání, složité členění Lze propojit se slovními metodami dialogickými Lze propojit s názorně demonstračními metodami Podpora v zápisu bodů, tezí, fakt (tabule, .ppt) Pracovní list se souběžnými úkoly

Fakta v souvislém dějovém pásmu Umělecké výrazové prostředky Vyprávění Metoda slovní - monologická Fakta v souvislém dějovém pásmu Umělecké výrazové prostředky Umocňují obsahové důrazy Motivují Kombinace s názorně demonstračními metodami je méně vhodná (snad obraz)

Písemné práce a práce s textem Metody slovní - písemné Písemné práce (eseje, kompozice, …) Práce s textem Práce s biblickým textem (metody inspirované biblistikou a jinými teologickými disciplínami)

Vliv stavu žáka a metody na zapamatování Zapamatování výrazně klesá Bez porozumění Bez opory v předchozích vědomostech Bez pozitivního vztahu k pamatovanému 10% čteného 20% slyšeného 30% viděného 50% viděné a slyšené 70% sdělovaného 90% sdělovaného a konaného Slyším a zapomínám; vidím a pamatuji si; dělám a rozumím“ (Čínské přísloví) „Proto budiž učitelům zlatým pravidlem, aby všechno bylo předváděno všem smyslům, kolika možno“ (J. A. Komenský)

Předvádění a pozorování - práce s obrazem Metody názorně demonstrační Názorné vyučování Užívání pomůcek, obrazů, didaktické techniky Statická/dynamická projekce Zvukové nosiče Na místě kreslený obraz/schéma na tabuli (zastaralé?) Stupnice názornosti Reálné předměty (liturgické předměty) Realistické zobrazování (fotografie papeže, obraz Šalamounova chrámu, atp.) Záměrně pozměněné zobrazení Modely (model liturgického prostoru, betlém, Boží hrob, …) Nerealistické zobrazení – vlastně i křesťanská ikonografie Schémata, znaky, symboly, …

Rozhovor a dialog (debata, diskuse, panelová diskuse) Metody slovní - dialogické Lze kombinovat s výkladem a přednáškou Formou otázek a odpovědí vysvětlování nějakého jevu Výukový rozhovor – „zkoušení“ Problémový rozhovor Heuristický rozhovor Sokratovský rozhovor Dialog – přistupuje komunikace mezi žáky Debata, diskuse a panelová diskuse, …

Kladení otázek podle Kriacou (1996) Zjišťovací (ano – ne) x doplňovací Uzavřené (jedna odpověď) x otevřené (více možností Jednoduché x složité (?) Správná formulace Duše po smrti půjde kam? Formulovat otázku přiměřeně úrovni žáků Zapojit otázkou co nejvíce žáků Inteligentně napovídat – nejlépe „zlepšovací otázkou“ Správně reagovat na nesprávné odpovědi Gradovat otázky – „vést“ sérií otázek

Metody dovednostně-praktické Malý význam ve výuce náboženství Nácvik pohybových a praktických činností (liturgická gesta, ministrování) Pracovní, grafické a výtvarné činnosti

Metody z hlediska fází výuky Expoziční – předávají nové znalosti, dovednosti, postoje Fixační – upevňují již jednou získané Aplikační – učí používat již jednou získané Motivační – motivují k učení, nevedou sami o sobě k cíli Diagnostické – ověřují dosažení cíle

Literatura: Kalhous, Zdeněk a kol. Školní didaktika. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 447 s. ISBN 80- 7178-253-X. Kyriacou, Chris. Klíčové dovednosti učitele: cesty k lepšímu vyučování. 1. vyd. Praha: Portál, 1996. 155 s. Pedagogická praxe. ISBN 80-7178-022-7. Pasch, Marvin et al. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině: jak pracovat s kurikulem. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998. 416 s. ISBN 80-7178-127-4. Petty, Geoffrey. Moderní vyučování. Vyd. 4. Praha: Portál, 2006. 380 s. ISBN 80-7367- 172-7. Průcha, Jan, ed. Pedagogická encyklopedie. Vyd. 1. Praha: Portál, 2009. 935 s. ISBN 978-80-7367-546-2. Průcha, Jan, Mareš, Jiří a Walterová, Eliška. Pedagogický slovník. 3., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2001. 322 s. ISBN 80-7178-579-2. Průcha, Jan. Přehled pedagogiky: úvod do studia oboru. 3., aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2009. 271 s. ISBN 978-80-7367-567-7. Skalková, Jarmila. Obecná didaktika. Vyd. 1. Praha: ISV, 1999. 292 s. Pedagogika. ISBN 80-85866-33-1. Vališová, Alena a kol. Pedagogika pro učitele. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 402 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-1734-0.