Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast: Téma: Kódování dat Ročník: 2. Datum vytvoření: prosinec 2012 Název: VY_32_INOVACE_ ELE Anotace: Použití kódů: přímého dvojkového, pro zkrácení zápisu binárních čísel, BCD, Exces 3. Prezentace je určena pro přípravu žáků oboru Mechanik elektrotechnik. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména názorností výkladu, který vede žáka krok za krokem ke správnému řešení. Interaktivní prezentační prvky, animace a bohaté ilustrační příklady napomáhají lepšímu pochopení tématu a usnadňují rozvoj odborných znalostí a dovedností žáků. Metodický pokyn: Materiál primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využit i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i jako samostatný test. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru. Využitím interaktivní tabule je možné zvýšit jeho interaktivitu.

2 KÓDOVÁNÍ DAT kódování – převod znaků na kombinaci bitů
kód – předpis pro jednoznačné přiřazení určité kombinace bitů příslušnému znaku kódové slovo – kombinace bitů zobrazujících jeden znak Kódová slova vyjadřující alfanumerické znaky musejí mít nejméně 7 bitů, protože 27 = 128 bitů, tj. maximální počet převáděných znaků.

3 Kódy používané pro strojové operace
generátor kódu, kodér – zařízení, které se používá ke kódování; může obsahovat logické nebo paměťové obvody dekodér – zařízení, které se používá k dekódování, tj. získání původního znaku z kódového slova; opět může obsahovat logické nebo paměťové obvody

4 Kódy používané pro strojové operace
přímý dvojkový kód jednoznačně přiřazuje dané číslici kombinaci pouze dvou různých znaků kódy pro zkrácení zápisu binárních čísel osmičková (oktalová) a šestnáctková (hexadecimální) soustava

5 Kódy používané pro strojové operace
oktalový kód využívá se pro zobrazení číslic 0 až 7 převod čísla z dvojkové do osmičkové soustavy: dvojkové číslo rozdělíme na trojice bitů počínaje nejnižšími řády a každá trojice bitů se vyjádří jednou osmičkovou číslicí nezávisle na ostatních číslicích příklad: = 17348

6 Kódy používané pro strojové operace
hexadecimální kód využívá 16 znaků, a to číslice od 0 do 9; zbylých 6 znaků jsou písmena A až F Využívá se v technické dokumentaci počítačů, při programování, k zápisu kódových slov atd.

7 Kontrolní otázky Co je kódování a dekódování?
Vysvětlete pojmy kód, kódové slovo. Jaké je použití generátoru kódu? Oktalový kód. Přímý dvojkový kód. Kódy pro zkrácení zápisu binárních čísel. Jakým způsobem převedeme binární číslo na osmičkové? Hexadecimální kód.

8 Použité zdroje: ANTOŠOVÁ, Marcela a Vratislav DAVÍDEK. Číslicová technika. 3. vyd. České Budějovice: Kopp, 2008, 286 s. ISBN JANČAŘÍK, Antonín. Projekt Středoevropské virtuální univerzity Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta. In: Class.pedf.cuni [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem všech částí tohoto učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jiří Gregor.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google