Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojistný program pro členy Federace vozmistrů
Advertisements

Pojištění firemní flotily
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
Víceletý model tarifování v neživotním pojištění
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Pojistné systémy 4. hodina.
Poradní sbor 28. května 2014.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_17_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Pojistné systémy 5. hodina. Pojištění pro případ smrti - trvalé Předpokládejme, že se osoba pojistí pro případ smrti kdykoli – není sjednán maximální.
Pojištění vozových parků
Podzimní kampaň 2014 FLOTILOVÉ POJIŠTĚNÍ Praha- Pankrác
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_04_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
4.Kalkulace nákladů.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule  Specializace  Kooperace  Dělba práce.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Generali pojišťovna Pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu zaměstnání.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Autor: Ing.Holenda Jiří
ERD - příklad Pojistné smlouvy. Zadání Pojišťovna nabízí klientům různé produkty (např. životní pojištění, povinné ručení, cestovní pojištění, úrazové.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
Rozhodování spotřebitele za rizika
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění odpovědnosti 2015 Ing. Olga Hebká Pojištění občanské odpovědnosti 2.Pojištění odpovědnosti zaměstnance.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Komerční pojišťovna.
Výpočet pojistného.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Výpočet pojistného

Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých variant k počtu všech variant, ppokud by došlo k pojištění pouze jednoho subjektu, je riziko příliš vysoké ppři pojištění několika tisíc subjektu však výnosy z pojistného mohou pojišťovně významně převýšit náklady na pojistná plnění.

Pojistný kmen a frekvence pojistného plnění V rámci pojistného kmene (= smlouvy téhož typu) dochází k určité pravděpodobnosti nutnosti pojistných plnění. Pravděpodobnost nutnosti pojistného plnění se nazývá frekvence pojistného plnění.

Řešený příklad na výpočet pojistného (uvažujeme pouze frekvenci pojistného plnění a průměrnou škodu) Pojistné plnění je nutné vyplatit v jednom z pětiset uzavřených smluv. Průměrná škoda na jednu pojistnou událost stejného typu je ,-- Kč. Vypočtěte výši pojistného.

FFrekvence pojistného plnění = 1 / 500 = 0,002 VVýše pojistného = 0,002 * = 800 Kč Pokud bude od každého pojištěného vybíráno pojistné ve výši 800,-- Kč, bude moci být uhrazeno 1 pojistné plnění ve výši ,-- Kč.

Škodní rozsah Škodní rozsah = poměr mezi skutečnou škodou a pojištěnou hodnotou. Např. průměrná škoda je ,-- Kč a pojištěná hodnota je ,-- Kč. Škodní rozsah = / = 0,2

Řešený příklad na výpočet pojistného (za předpokladu určitého škodního rozsahu) Frekvence pojistného plnění je 0,002, výše pojistné částky ,-- Kč a škodní rozsah 0,2.

P = f * r * PČ P – pojistné f – frekvence pojistného plnění r – škodní rozsah PČ – pojistná částka P = 0,002 * 0,2 * = 160 Kč Výše pojistného bude 160 Kč.

Nettopojistné Pojišťovny jsou podnikatelské subjekty, které kromě pojistného plnění musí také hradit náklady spojené se svojí činností. Pojistné, které jsme spočetli v předešlém případě ve výši 160 Kč se nazývá nettopojistné. Nettopojistné je část pojistného, která je určena k pokrytí výdajů pojišťovny na pojistná plnění.

Skutečné pojistné SSkutečné pojistné je vyšší než nettopojistné o správní náklady a kalkulovaný zisk a nazývá se bruttopojistné. SSprávní náklady jsou náklady plynoucí ze správy jednotlivých pojištění a náklady na provoz pojišťovny (např. náklady na mzdy a materiál). KKalkulovaný zisk si každá pojišťovna stanovuje sama v závislosti na situaci na pojistném trhu. SSprávní náklady a zisk hradí pojišťovna z pojistné marže.

Pojistná marže = nettopojistné * výnosnost nettopojistného Bruttopojistné = nettopojistné + pojistná marže

Dokončení řešeného příkladu na výpočet pojistného Nettopojistné činí 160 Kč. Výnosnost nettopojistného je 50 %. Jak vysoké musí být bruttopojistné? Pojistná marže = 160 * 0,5 = 80 Kč Bruttopojistné = = 240 Kč Výše bruttopojistného je 240 Kč.