Www.thinktank.cz Jak měřit místní ekonomiku aneb o lokálním multiplikátoru Stanislav Kutáček 29.4.2010 Bezdružice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Jídlo z blízka v souvislostech Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno | Kopřivnice.
Místní ekonomiky, jak je měřit a jak jim prospívat
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak měřit místní ekonomiku aneb o lokálním multiplikátoru Stanislav Kutáček Praha.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Toky peněz v místní ekonomice Petr Brož, Fiskální multiplikátory Účinek fiskálních opatření na reálný produkt je vždy vyšší než prvotní fiskální.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Význam energetiky pro místní ekonomiku Stanislav Kutáček | Čierny Balog Evropský vzdělávací seminář pro samosprávy o energetice a ochraně klimatu.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Makroekonomické ukazatele
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Transkript prezentace:

Jak měřit místní ekonomiku aneb o lokálním multiplikátoru Stanislav Kutáček Bezdružice

Původ LM3 S myšlenkou multiplikátoru přišel ve 20. letech minulého století slavný anglický ekonom John Maynard Keynes. Původně byl multiplikátor využíván ke studiu národní ekonomiky, např. vlivu vládních výdajů.

Multiplikátor obecně „K efektu multiplikace dojde, když změna ve výdajích způsobí neproporcionální změnu v celkové poptávce.“ Zvýšení výdajů Zvýšení příjmů firem Zvýšení příjmů a zaměstnanosti Indukovaný růst spotřebních výdajů Zpětná vazba

Ekonomika jako děravé vědro

Jak měřit lokální ekonomiku? Jednoduchý ukazatel: tzv. lokální multiplikátor. Umožňuje obecnímu úřadu, obchodu, podniku nebo neziskové organizaci vypočítat, jakou roli hrají v místní ekonomice. Lokální multiplikátor sleduje koloběh peněz v místě či regionu. Čím víckrát se peníze „otočí“ ve vaší obci, tím více bohatství přinesou všem jejím obyvatelům.

Příklad Lokální LhotaDěravá Lhota 80 % příjmů utraceno ve vsi20 % příjmů utraceno ve vsi příjemzůstává v místě příjemzůstává v místě 5,12 6, Σ 24,4 LM3 = 24,4 / 10 = 2,44 0,08 0, Σ 12,4 LM3 = 12,4 / 10 = 1,24 V Lokální Lhotě vidíme mnohem větší LM3, tzn. větší sílu místní ekonomiky a schopnost udržet peníze uvnitř. Naproti tomu v Děravé Lhotě peníze rychle „odtékají“ mimo místní ekonomiku a nepřinášejí další bohatství – LM3 je relativně nízký.

Localton | Místní Lhota Každý utratí 80% svého příjmu místně. Osoba s příjmem 100 Kč utratí lokálně 80 Kč (80% ze 100Kč) a z toho další osoba utratí 64 Kč (80% z 80 Kč). Leakyville | Děravá Lhota Každý utratí 20% svého příjmu místně. Osoba s příjmem 100Kč utratí lokálně 20 Kč (20% ze 100Kč) a z toho další osoba utratí 4 Kč (20% z 20 Kč). Příklad – pokračování

LM3 na Severovýchodě Rok 2004 – „benchmarking“ rozsáhlý výzkum dodavatelů krajského úřadu (Northumberland County Council) osloveny ¾ dodavatelů (podle PSČ, kam šla platba za zboží/služby) návratnost dotazníků 31 % LM3 2,19 tzn. 76 % výdajů úřadu zůstává v kraji pokud úřad tuto hodnotu zvýší o 10 %, bude v kraji kolovat o 34 mil. GBP více

LM3 na Severovýchodě Návazné aktivity úprava výběrových řízení – rozdělení zakázek práce s místními malými dodavateli certifikace místní produkce použití LM3 pro potřeby velkých místních výrobních závodů – dokladování významu pro mateřskou firmu i pro komunitu rozšíření benchmarkingu na 25 místních úřadů v kraji Spojování požadavků na data od dodavatelů pro několik místních úřadů

LM3 na Severovýchodě Závěry velké rozšíření záběru projektu, které začalo zkoumáním LM3 objektivní měření „value for money“ efektivní nástroj pro demonstrování dopadu na komunitu katalyzátor pro změnu politiky (např. ve veřejných zakázkách) mnoho nových partnerství napříč sektory

LM3 v ČR Rok 2007 – projekt TES na přenesení metodiky do ČR Podrobně se podívat na zkušenosti v severní Anglii Přeložit metodiku Pilotně ji otestovat a upravit Publikovat upravenou metodiku Šířit metodiku Poskytovat konzultační služby Vytvořit internetový nástroj v češtině

Děkuji za pozornost. „Co je doma, to se počítá!“

Ing. Stanislav Kutáček Tel.: Trast pro ekonomiku a společnost Dvořákova BRNO