Mgr. Marcela Stryjová.  Seznámení se s problematikou daného studijního programu  Seznámení se s požadavky ke zápočtu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Kapitálový trh – předmět a literatura
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Katarína Jelšovská, PhD. č.d. 205
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Přednášející: Ing. Josef Horák, Ph.D.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Ing. Daniel Konczyna U MARKETING Ing. Daniel Konczyna U
Obsah a organizace Počítačová grafika POG 2
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Sociální zabezpečení a důchodová politika SZDP Přednášející: Mgr. Hana Grzegorzová Typ předmětu: povinně volitelný, kontrola docházky…..nastaveny na první.
Účetnictví A Informace k letnímu semestru 2004/2005.
I NFORMACE O VÝUCE, PODMÍNKY ABSOLVOVÁNÍ PŘEDMĚTU, OSNOVA PŘEDMĚTU.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
ZÁKLADNÍ INFORMACE Název předmětu: Základy managementu (BPH_ZMAN)
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Akademický rok 2011/12 1. ročník – LS 1. cvičení
Úvod do managementu 1. seminář
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
MTP Peníze 11F201 Finanční teorie, politiky a instituce – část o penězích, bankách, finančních trzích Karel Janda Office Hours: Monday 11:20-12:20,
VY_62_INOVACE_02_12 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_12 Zpracoval:Ing.
Digitální fotografie Struktura a organizace. Digitální fotografie úvod doc. Ing. Stanislav Horný, CSc,
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
MTP202 Peníze, banky a finanční trhy Karel Janda Office Hours: Monday 11:00-13:00 room 408, Opletalova 26; Tuesday 12:40-14:10 room 173NB, W. Churchilla.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Úvod do studia jazyka Informace. Základní literatura ČERNÝ, Jiří. Úvod do studia jazyka. Olomouc: Rubico, ISBN: KRAEMEROVÁ,
Úvod do managementu 1. seminář
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Globální retailing v Evropě
Firemní bankovnictví Corporate Banking
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
FINANČNÍ TRHY doc. Ing. Martin Svoboda, Ph. D
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – III.část.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Struktura finančního trhu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
BPP114C – Bankovní a pojišťovací právo Mgr. et Mgr. Michal Tuláček
Transkript prezentace:

Mgr. Marcela Stryjová

 Seznámení se s problematikou daného studijního programu  Seznámení se s požadavky ke zápočtu.

 Předmět Finance a bankovnictví se zabývá zejména problematikou peněz a cenných papírů. Jsou definovány vlastnosti a funkce peněz, vymezeny pojmy v oblasti cenných papírů a jejich derivátů. Zvláštní pozornost je věnována úvěrovým cenným papírům, zejména dluhopisům. Dále je popsán bankovní systém, členění a funkce bank. Dostatečný prostor je vyhrazen problematice bankovních obchodů a zásadám činnosti obchodních bank.

 Je seznámit se s bankovním systémem, s funkcemi centrální banky, s obchody a zásadami činnosti bank obchodních.  Získat znalosti o bankovním systému, cenných papírech a jejich derivátech a dále by se měli seznámit s fungováním finančních trhů.  Učivo bude na konzultacích zmíněno pouze rámcově a předpokládá se jeho prostudování zejména v distanční části.

 Účast na přednáškách. V případě 80% účasti na přednáškách získáte 5 bodů.  Zpracování a obhájení seminární práce (zadané 3. týden v letním semestru) Studenti vypracují během semestru seminární práci v rozsahu 8-10 stran se všemi náležitostmi (obsah, literatura, citace, atd.) na téma, které si zvolí z předložené nabídky.  Absolvování písemného testu – nutnost získat 15 bodů z 28 možných. Podmínkou udělení zápočtu je odevzdání seminární práce a úspěšné absolvování písemného testu.

 DVOŘÁK, P., RADOVÁ, J. Finanční matematika pro každého - 5. přepracované  vydání. Praha: Grada Publishing, ISBN X.  JONÁŠ, J. Bankovní krize a ekonomická transformace. Praha: Management Press, ISBN  JÍLEK, J. Finanční trhy. Praha: Grada Publishing, 1997  KUBÁTOVÁ, J. Kapitoly z finanční matematiky. Olomouc: UP v Olomouci, ISBN

 BOHANESOVÁ, E. Finanční matematika I. Olomouc: UP v Olomouci, ISBN Dostupné na: tml tml  PAVLÁT, V. a kol. Kapitálové trhy a burzy ve světě. Praha: Grada Publishing,  POLOUČEK, S.:Bankovnictví. 1. vyd.Karviná; Slezská univerzita, 2005; 390 stran. ISBN , s.300  PUCHINGER, Z. Bankovnictví I. Úvodní kapitoly k problematice bankovní soustavy.

 Olomouc: UP Olomouc, ISBN  POSPÍŠIL, R., HOBZA, V., PUCHINGER, Z. Finance a bankovnictví. Olomouc: UP  v Olomouci, ISBN Dostupné na:   REVENDA, Z.: Centrální bankovnictví. 2. rozšířené vyd. Praha; Management Press, stran. ISBN , s  VENCOVSKÝ, F.: Vzestupy a propady československé koruny. 1. vyd. Praha; Vysoká škola ekonomická, stran. ISBN , s  REVENDA, Z., MANDEL, M., KODERA, J. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, ISBN

 Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů  Zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů  Směrnice Evropského parlamentu a Rady z č.2000/12/ES o přístupu k činnosti  úvěrových institucí a o jejím výkonu.  Ústava České republiky, zákon 1/1993 Sb.  Zákon České národní rady z č.6/1993 Sb. o České národní bance  Zákon 21/1992 Sb. o bankách.  Zákon 87/1995 Sb. o spořitelnách a úvěrových družstvech.  Dvořák P.: Bankovnictví pro bankéře a klienty. Linde, Praha  Zákon 591/1992 Sb. o cenných papírech.  Zákon 530/1990 Sb. o dluhopisech.

1. Obchodní banka jako ekonomický subjekt 2. Členění a rizika bankovních obchodů 3. Etické zásady podnikání bank 4. Regulace bankovních obchodů centrální bankou 5. Úrok jako „cena peněz“

1. Úvěrové obchody bank 2. Operace na devizovém trhu 3. Postavení a funkce centrální banky 4. Charakteristika pasivních obchodů 5. Peněžní a kapitálové investiční obchody

 Seminární práce v předmětu bude mít rozsah 8 až 10 stran a bude v ní uveden zkoumané teoretické téma a informační pramen.

 Viz směrnice ředitele školy č2/2013

Obsah – je napsán na nové stránce a obsahuje názvy jednotlivých kapitol, podkapitol a stránky 1. Úvod – obsahuje hypotézu,kterou se budu zabývat ve své práci – cíl práce 2. Teoretická část – je 1/3 celkové práce 3. Praktická část – 2/3 celkové práce. 4. Závěr – zhodnocení celé práce a odpověď na hypotézu v Úvodu. 5. Seznam použité literatury 6. Přílohy

 Do 30. dubna v tištěné podobě a svázané ve složce.  Práce odevzdáte konzultantovi seminární práce: Mgr. Marcela Stryjová