Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_02.02.05 – Komerční (obchodní) banky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje postavení a členění obchodních bank v bankovním systému státu.

3 5. Komerční (obchodní) banky

4 Obchodní banky = právnické osoby, převážně ve formě akciových společností, kterým byla CB udělena bankovní licence k provádění bankovních operací přijímají vklady od veřejnosti, podniků a poskytují úvěry, vykonávají další bankovní činnosti pracují na komerčním principu, tj. hlavním motivem jejich činnosti je zisk orientují se na různé typy bankovních operací nebo se specializují pouze na některou z nich neprovádí emisní činnost

5 Členění bank Univerzální – banky, které mají plnou bankovní licenci a nabízí širokou škálu služeb všem zákaznickým skupinám (např. Česká spořitelna, Komerční banka, Československá obchodní banka). Specializované – banky se specializují na určitou klientelu nebo na určité území, případně na určitý produkt – hypoteční, exportní (EGAP), rozvojové (EBRD).

6 Zásady bankovních operací
Banky při své činnosti disponují obrovskými finančními prostředky, které jim svěřili bankovní klienti – proto musí dodržovat určité zásady: Zásada bankovní likvidity – tj. schopnost banky dostát svým finančním závazkům (v každém okamžiku uhradit svým věřitelům splatné závazky).

7 Zásada bankovní ziskovosti – tj
Zásada bankovní ziskovosti – tj. schopnost banky dosáhnout zisku (cíl každého podnikatelského subjektu). Zásada bankovní jistoty (bezpečnosti) – tj. plně chránit peněžní prostředky vkladatelů a minimalizovat rizika při všech bankovních činnostech (např. riziko úvěrové, kurzové, inflační), zajistit vhodná bezpečnostní opatření.

8 Obecné zásady chování bank
Respektovat zásadu bankovního tajemství. Čelit snahám zakrývat nelegální původ peněz – tj. peněz, které souvisejí s obchodem s narkotiky, vydíráním a s jinými formami organizovaného zločinu (např. omezení plateb v hotovosti do 15 tis. EUR).

9 Otázky a úkoly Které specializované banky působí na našem trhu a co je předmětem jejich činnosti? Zisk – finanční cíl banky – určete, jaké položky ovlivňují náklady a výnosy banky.

10 Použité zdroje 1) PALYZOVÁ, Martina a LEŠENAROVÁ, Romana. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN 2) KIPIELOVÁ, Ivana a kol. Bankovnictví pro střední školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: Fortuna, s. ISBN X.


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_ – Komerční (obchodní) banky"

Podobné prezentace


Reklamy Google