Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Statutární město Karlovy Vary
Nástroje územního plánování
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Základní registry veřejné správy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Elektronická publikace
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Krajský úřad Libereckého kraje
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vzdělávání eGon Zajištění vzdělávání v eGovernmentu Jana Třísková
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Interaktivní personální portál
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
EGonovi tluče srdce!!!.
Informačních systémů veřejné správy
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Systém správy dokumentů
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele

Typy analyzovaných úřadů krajský úřad (KU) obecní úřad obce s rozšířenou působností (ORP) pověřený obecní úřad (POU) obecní úřad (OU) Magistrát města Plzně (MMP)

Pohledy, ze kterých bude analýza provedena Organizační Procesní Technologické Personální Ekonomický Logistické Legislativněprávní Integrační vazby Dopad na novelizaci dalších vnitřních předpisů PR, marketing a motivace

Organizační – Datová schránka u velkého subjektu, – Jaké jsou role zaměstnanců v souvislosti s datovými schránkami (administrátor) – Počty odchozích a příchozích písemností a jejich typy včetně stanovení, co bude od posíláno prostřednictvím datových schránek a v jaké podobě

Procesní – návrh na doplnění organizačního řádu ( včetně konkrétního řešení dopadů zákona do odborů informatiky, hospodářské, nebo vnitřní správy, kde je většinou zařazena podatelna, případně odborů dalších) – návrh na změny v podpisovém řádu v návaznosti na změnu organizačního řádu – návrh na vytvoření interního právního dokumentu nařízení tajemníka nebo směrnice starosty (definice pojmů,organizačně právní postupy) – pokud bude možné, vzhledem k neexistenci prováděcích vyhlášek Ministerstva vnitra

Personální – Kapacitní – Znalostní – Doplnění pracovních smluv resp. pracovních náplní ( návrh doplnění) – Proškolení zaměstnanců ( odborů IT, právního, tajemníka, hospodářské správy, CZECH POINTU), návrh programu školení v rozčlenění na informatiky, právníky, vedení)

Legislativněprávní – právní analýza dopadů zákona o e-governmetnu pro činnost odborů v přenesené působnosti, zejména doručování včetně podrobné analýzy vztahů na správní řád – Kdo a proč musí mít v souvislosti s provozem datových schránek elektronický podpis? Jakým způsobem bude používán? U kterých správních agend bude nutný pro podání?

Technologické – Kapacitní možnosti – Potřeby integrace na další aplikace a informační systémy – Dostatečná konektivita (více než 256 kbps) – Úprava funkcí spisové služby a dalších aplikací

Ekonomický – Náklady na implementaci datových schránek a konverze ICT Úprava procesů Úprava interní legislativy – Jaké dotační tituly lze využít – Změna provozních nákladů na ICT – Změna nákladů na poštovné – Změna provozních nákladů úřadu – dalších?

Logistické Papírová komunikace dnes např. mezi UMČ a jejich náhrada elektronickou podobou

Integrační vazby Na co všechno, musí být připraveno rozhraní pro komunikaci s datovými schránkami v souvislosti s aplikacemi, které jsou uvnitř jednotlivých úřadů provozovány

PR, marketing a motivace – Je výhodné pro města a obce používat datovou schránku? – Vytvoření PR článku pro občany a podnikatele vysvětlující výhodnost využívání datových schránek.

Výstupy návrhové části analýzy Součástí díla bude dodání typových návrhů zabezpečení implementace povinností zákona 300/2008 Sb. na úřadech dle jednotlivých typů analyzovaných úřadů Vzory úprav vnitřních právních předpisů na úřadech Návrh na organizační opatření papírová komunikace versus e-komunikace

Další požadavky Jaká jsou největší rizika? Termín pro provedení analýzy: –

Otázky pro Ministerstvo vnitra Kdo a proč musí mít v souvislosti s provozem datových schránek elektronický podpis? Jakým způsobem bude používán? U kterých správních agend bude nutný pro podání?

Otázky pro Ministerstvo vnitra Když úřad vydává rozhodnutí např. v odvolacím řízení a občanovi má toto rozhodnutí poslat v papírové podobě, bude provádět autorizovanou konverzi rozhodnutí z papírové do elektronické podoby a toto pošle na dotčený úřad? Nebo by měli mít všichni úředníci, kteří vydávají rozhodnutí, elektronický podpis a příslušné rozhodnutí vždy vydají i v papírové, i v elektronické podobě?

Otázky pro Ministerstvo vnitra Když je na úřad doručena papírová žádost od občana a úřad ji musí postoupit k vyjádření jinému úřadu, je nutné, aby byla v tomto případě prováděna autorizovaná konverze, nebo se vše vyřeší tím, že nascanovaná podoba papírového dokumentu je přílohou datové správy?

Otázky pro Ministerstvo vnitra Jaké jsou role zaměstnanců v souvislosti s datovými schránkami (administrátor atd.)?

Otázky pro Ministerstvo vnitra Jak postupovat v případě, že komunikuje úřad „sám se sebou“ (např. úřad, jako orgán státní správy komunikuje s městem,jakožto účastníkem řízení)?

Otázky pro Ministerstvo vnitra Jak to bude s doručením datových správ orgánům veřejné moci a s jejich tříděním na podatelně orgánu veřejné moci? Jaké budou možnosti automatizovaného směrování na útvary v rámci organizační struktury, např. vazba na RPP?

Dekujeme za pozornost