SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GIBONI.
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Plazi.
Lesní obratlovci – savci
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
Velbloud Dvouhrbý.
Jaguár americký.
Medvědi.
Předmět a očekávaný výstup
JEŽURY A PAJEŽURY.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Anakonda Velká.
Savci - opakování.
Lasicovité šelmy.
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Chudozubí (Edentata).
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Ještěři.
Plazi-želvy a krokodýli
Tropický deštný les SAVCI.
Vypracovala Martina Šanderová
ŠELMY.
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Orangutani.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Xenarthra Chudozubí.
Psovité šelmy.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zoo Praha - Hadi
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Klokani.
Živočichové u vody 3. ročník.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Živá příroda ve škole
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_16 Chudozubí
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Transkript prezentace:

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Chudozubí tvoří malý řád savců. Žijí výhradně v Jižní a Střední Americe. Vzhledem si nejsou moc podobní. Všichni mají zvláštní spojení hrudních a bederních obratlů.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Spojené výběžky vzniklé zkostnatěním vazů zpevňují páteř. Kůže chudozubých je hodně silná. Na nízkém vývojovém stupni zůstal mozek. Mají velmi dobrý čich, ale ostatní smysly nemají příliš dokonalé.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ ZÁSTUPCI: pásovec štětinatý Je dlouhý asi 50 cm (naše ZOO). Krunýř, který se skládá z kostěných destiček, pokrytých vrstvou rohoviny. Uprostřed krunýře je 6 – 8 pásů spojených křehkou ohebnou kůží.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Pásovci mají ze všech dnešních savců nejvíce zubů (96 až 104). Název řádu, do kterého patří, není proto příliš výstižný.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Je jedním z nejrozšířenějších druhů pásovců. Obývá pampy v Jižní Americe. Velmi dobře hrabe a je schopný prohrabat beton i asfalt. Podhrabává se pod mrtvoly zvířat, kde nachází tučné larvy. Dále se živí všemi drobnými bezobratlými živočichy a drobnými obratlovci, které je schopen ulovit a částečně i rostlinnou potravou.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Rozšíření pásovce štětinatého

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ b) lenochod tříprstý Specialista na život v korunách stromů Zachycuje se na větvích pomocí drápů (má po 3 drápech na předních i zadních končetinách) zavěšen hlavou dolů. Dosahuje délky asi 50 cm

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Živí se listím stromů. Hojnější je lenochod dvouprstý (na předních končetinách má dva dlouhé drápy, na zadních tři).

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Nejpomaleji se pohybující savec. Tento na pohled nevelmi přitažlivý savec obývá tropické lesy Jižní Ameriky. Dorůstá do délky 50 cm a hmotnost má 4 až 5 kg. Žije na stromech, kde požírá nízkokalorické listí. Svou energii proto využívá mimořádně ekonomicky

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Pohyby má pomalé, jeho průměrná rychlost je 1,5 až 2,5 m/min. Na zem sestupuje jen kvůli vylučování, a to asi jednou za týden. Trávení má tak pomalé, že potrava se mu až měsíc dostává ze žaludku do tenkého střeva

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ   Na stromech i spí, a to tak, že visí zády dolů, zachycený na větvi dlouhými, hákovitými drápy. Zavěšený hlavou dolů se dokonce i páří a rodí mláďata. Někdy i po smrti zůstane jeho tělo zavěšeno na mohutných drápech.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Většině zvířat roste srst tak, aby po ní co nejlépe stékala dešťová voda. Lenochod visící stále hlavou dolů, ji má proto orientovanou opačně. Roste mu od středu břicha směrem k hřbetu. Hlavně v období dešťů mu v dlouhé srsti rostou zelené řasy a od nich dostává nazelenalou barvu.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Díky pomalému metabolismu se oba druhy lenochodů vyznačují poměrně nízkou tělesnou teplotou, která se pohybuje mezi 32 až 35 ºC.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ c) Mravenečník velký Délka 2,30 m, hmotnost až 50 kg. Dobře snáší i nízké teploty. Před chladem ho chrání až čtvrt metru dlouhá žíňová srst, huňatým ocasem se přikrývá.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Jazyk dokáže vysunout až na vzdálenost 50 cm Sliny má lepkavé. Živí se termity, mravenci V čelistech nemá žádné zuby Typickou je protáhlá černá skvrna a bílý ramenní pruh.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Vyskytuje se ve Střední a Jižní Americe, kde obývá pastviny, listnaté lesy i deštné pralesy. Živí se drobným hmyzem, převážně mravenci a termity, výjimečně housenkami, či vejci. Polyká také menší kamínky, které mu v žaludku pomáhají s trávením. 

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Jsou převážně samotářští a aktivní zpravidla v noci. Přes den odpočívají ve stínu stromů, nebo v opuštěných norách. Většinu života tráví na souši, po které se pohybují na kloubech prstů, dokážou však také velmi dobře plavat.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Mají velmi dobře vyvinutý čich, zrak a sluch mají poměrně špatný. Mezi sebou se dorozumívají prskáním, syčením a čenicháním (jsou cítit do vzdálenosti až několika metrů).

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Mravenečníci velcí jsou březí 190 dní, po kterých samice rodí jediné, osrstěné a plně vyvinuté mládě. Mládě po porodu váží okolo 1,3 kg a několik prvních týdnů se vozí matce na hřbetě. Jsou obvykle odstavena 6 měsíců po narození.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Samice se zpravidla rozmnožují jednou za 9 měsíců. Samci i samice mravenečníků pohlavně dospívají ve 2,5 - 4 letech a dožívají se až 25ti let. 

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ Mravenečníci velcí jsou ve volné přírodě ohrožováni kočkovitými šelmami (jaguáry a pumami) a také úbytkem přirozeného životního prostředí. V případě nebezpečí se, podobně jako medvědi, dovedou postavit na zadní končetiny a na obranu sekat svými ostrými drápy.

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ

SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ