Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: Vejcorodí, vačnatci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

2 Vejcorodí nejprimitivnější savci kladou vejce
mláďata olizují mateřské mléko z kůže na břiše samice (nesají) ježura australská ptakopysk podivný

3 Ptakopysk podivný žije na březích australských řek
nemá zuby, má zobák jako kachna je dlouhý 60 cm velmi dobře plave mezi prsty má plovací blánu loví vodní živočichy 1.

4 Ježura australská žije v Austrálii a na jihu Nové Guineje
má dlouhé ostny na hřbetě a bocích má mohutné nohy s drápy (hrabání) živí se mravenci a termity (chytá je lepkavým jazykem) 2. 7.

5 břišní strana vak kloaka 3.

6 Vačnatci žijí v Austrálii, Tasmánii, Nové Guineji Severní a Jižní Americe vakové kosti u obou pohlaví mláďata nedokonalá - vak - mléčné žlázy s bradavkami 200 druhů dříve neměli žádné nepřátele - po dovezení psa dinga jsou téměř vyhubeni

7 Klokan žijí ve stepích mají mohutné zadní nohy
silný ocas slouží k udržování rovnováhy při skákání, v klidu se o něj opírají skoky mohou být dlouhé až 8 metrů živí se trávou

8 Novorozené mládě přisáté k mléčné bradavce
4. dospělý klokan 170 cm a až 60 kg mládě 2,5 cm a 800 mg Kolem 7. měsíce mládě vystrčí hlavu z vaku a ochutná trávu. V 1. roce se již pase s ostatními, neleze již zpět do vaku, ale zůstává v blízkosti matky do 2. roku.

9 Koala medvídkovitá velká 60 cm
vak na zádech (mládě se samo přikrmuje listy blahovičníku voda v listech jim stačí, nepijí je pomalá - přes den spí v koruně stromů 5.

10 Vačice opossum je to všežravec žije v S. Americe
6. je to všežravec žije v S. Americe při nebezpečí předstírá, že je mrtvá vydává nepříjemný zápach

11 Jak se jmenuje tento vačnatec?
žije jen v Andách, Chile a Argentině je to jediný druh této čeledi vačnatců 8.

12 Dopiš na tabuli nebo do připravené křížovky
Čím je chráněno tělo ježury australské? Označení vyústění trávicí, vylučovací a rozmnožovací soustavy Jak se nazývá skupina živočichů, do které patří ježura? Čím se živí koala?

13 Rešení

14 KOLOKOLO 8.

15 Použité obrázky Obrázky bez označení: Použité obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 1. [cit ], autor John Gould. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 2. [cit ], autor neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 3. [cit ], autor neuveden. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 4. [cit ], autor Geoff Shaw. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 5. [cit ], autor David Iliff. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 6. [cit ], autor WolfmanSF. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 7. [cit ], autor piskle. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 8. [cit ], autor José Luis Bartheld. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

16 Metodika Cílem prezentace je seznámit žáky se zástupci řádu Vejcorodí a Vačnatci, jejich charakteristickými znaky i odlišnostmi.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google