Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník
Francouzský fyzik a matematik
Elektromagnetická indukce
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce
Významné osobnosti fyziky a chemie
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Významné osobnosti fyziky a chemie
zpracovaný v rámci projektu EU
33. Elektromagnetická indukce
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Tomáš Garrigue Masaryk
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Michael Faraday Viktorie Kotvaldová 2.E.
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektromagnetická indukce
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce
elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Transformátory Jsou nedílnou součástí rozvodu elektrické energie, domácích elektrických spotřebičů… ZŠChodov, Komenského 273.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech 1 Změny pole permanentního magnetu.
MICHAEL FARADAY ANGLIČAN FYZIK A CHEMIK 1F (Farad) – JEDNOTKA ELEKTRICKÉ KAPACITY ZABÝVAL SE ELEKTŘINOU A MAGNETISMEM.
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektromagnetická indukce
Fyzici a fyzikální jevy
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Transformátor SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

životopis

 Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do učení ke knihaři  Začal chodit na veřejné přednášky slavného fyzika Humphreye Davyho a v roce 1813 se stal jeho chemickým laborantem  Od října 1813 do dubna 1815 doprovázel Davyho na jeho vědecké cestě po Evropě  Mezi roky pracoval na vylepšení kvality ocele  2. června 1821 se oženil se Sárou Bernardovou

 V roce 1825 objevil benzen  V roce 1845 objevil magnetické stáčení polarizační roviny ( tzv. Faradayův efekt )  Objevil diamagnetizmus  Roku 1831 objevil elektromagnetickou indukci

 Je to děj, při němž nestacioární (časově proměnné) magnetické pole vyvolává (indukuje) ve vodiči vznik elektrického pole  Je-li vodič součástí elektrického obvodu, začne obvodem procházet elektrický proud

 Experimenty v oblasti elektřiny a elektromagnetizmu popsal v třísvazkovém díle Experimental Researches in Electricity  výzkumy z oblasti chemie zaznamenal v díle Experimental Researches in Chemistry and Psysics  v roce 1860 publikoval sérii šesti dětských přednášek The Chemical History of a Candle, které se staly klasikou vědecké literatury

 Neměl žádné matematické vzdělání  Ve svých odborných pracích i na přednáškách nikdy nepoužil jediný vzorec  Byl to geniální experimentátor

 Autoři: Anna Handlířová a Veronika Filová  Zdroj: hptt:// kniha Galerie géniů- 222 osobností, které změnily svět