Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromagnetická indukce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromagnetická indukce"— Transkript prezentace:

1 Elektromagnetická indukce
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Elektromagnetická indukce Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_18 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o elektromagnetické indukci.

2 Elektromagnetická indukce

3 Zákon elektromagnetické indukce
Zákon elektromagnetické indukce je fyzikální zákon, který vyslovil v r Michael Faraday. Tento zákon pojednává o vzniku elektrického napětí v uzavřeném elektrickém obvodu, který je způsoben změnou magnetického indukčního toku. Tento jev je označován jako elektromagnetická indukce.

4 Elektromagnetická indukce je jev, ke kterému dochází v nestacionárním (nestálém, měnícím se) magnetickém poli. Umístíme-li uzavřený elektrický obvod bez zdroje elektrického proudu do magnetického pole, pak elektrickým obvodem nebude procházet žádný elektrický proud, je-li magnetické pole stacionární a pokud se elektrický obvod nepohybuje.

5 Elektrickým obvodem však může začít procházet elektrický proud, pokud je splněna alespoň jedna z následujících možností obvod se začne pohybovat zdroje magnetického pole se začnou pohybovat magnetické pole se začne měnit a vzniká pole nestacionární (např.: změna elektrických proudů, které jsou zdrojem magnetického pole).

6 Využití Transformátor Alternátor Dynamo

7 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A1_indukce


Stáhnout ppt "Elektromagnetická indukce"

Podobné prezentace


Reklamy Google