Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_15 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Elektromagnetická indukce, Lenzův zákon Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE
Pohybem vodiče v magnetickém poli, který protíná jeho indukční čáry, vzniká (indukuje se) ve vodiči napětí. Pohybuje-li se vodič rovnoběžně s indukčními čarami, žádné napětí se neindukuje. Vznikne-li na svorkách vodiče indukované napětí, po propojení obvodu začne procházet obvodem proud.

4 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE
Způsoby vzniku indukovaného napětí: vodič se pohybuje ve stálém magnetickém poli vodič se nepohybuje, ale mění se magnetické pole

5 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE
Indukční zákon: 𝒖 𝒊 =𝑩∙𝒍∙𝒗∙𝒛 𝑉;𝑇,𝑚, 𝑚 𝑠 ,− ui – indukované napětí B – magnetická indukce l – aktivní délka vodiče (ta část v magnetickém poli) v – rychlost pohybu vodiče z – počet vodičů (závitů cívky) Čím rychlejší je pohyb, čím větší indukce a plocha magnetického pole, tím vyšší je indukované napětí a tím vyšší proud obvodem prochází.

6 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE
Pravidlo pravé ruky: Položíme-li pravou ruku na vodič tak, že indukční čáry magnetického pole vstupují do dlaně a odtažený palec ukazuje směr pohybu vodiče, pak napnuté prsty ukazují směr indukovaného proudu.

7 LENZŮV ZÁKON Při pohybu vodiče v magnetickém poli se ve vodiči indukuje napětí a je-li obvod uzavřen, protéká vodičem proud. Tento vytváří kolem vodiče magnetické pole.

8 LENZŮV ZÁKON Toto magnetické pole s původním magnetickým tokem vytvoří nové magnetické pole. To je pak ve směru pohybu vodiče zhuštěné a vytvoří tak sílu působící proti pohybu vodiče.

9 LENZŮV ZÁKON Lenzův zákon: Proud vyvolaný indukovaným napětím je orientován tak, že svými magnetickými účinky působí proti změně původního toku.

10 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE, LENZŮV ZÁKON
OPAKOVÁNÍ: Jakými způsoby může vznikat indukované napětí? …………………………………………………………… Jak se spočítá velikost indukovaného napětí? Popište veličiny. .…………………… Jakým způsobem určíme směr indukovaného proudu? ..……………………… Jakým směrem bude působit síla na vodič pohybující se v magnetickém poli?

11 ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE, LENZŮV ZÁKON
Vocabulary: Electromagnetic induction – elektromagnetická indukce moving conductor – pohybující se vodič Lenz's law – Lenzův zákon The induced current will appear in such a direction that it opposes the change in flux that produced it.

12 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google