Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_B_03 Tematická oblast: Elektrostatické pole a elektromagnetismus Téma: Dielektrikum v elektrickém poli Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Dielektrikum v elektrickém poli
Dielektrikum je elektricky nevodivá látka, která má však určitou malou el. vodivost. Obsahuje totiž malé množství volných nosičů el. náboje, které se působením vnějšího el. pole pohybují.

4 Dielektrikum v elektrickém poli
Při vložení dielektrika do elektrického pole dojde k posunu elektrických nábojů a z atomu se stane elektrický dipól. Tento jev se nazývá elektrická polarizace.

5 Dielektrikum v elektrickém poli
Působením vnějšího elektrického pole na dipóly dielektrika dojde k jejich natočení v jednom směru. Uvnitř dielektrika tak vznikne elektrické pole, které má opačný směr než vnější elektrické pole.

6 Dielektrikum v elektrickém poli
Zvláštní druhy dielektrik Piezoelektrikum – dielektrikum, kde dochází k polarizaci při deformaci (stlačování nebo natahování) Feroelektrikum – látky s velkou poměrnou permitivitou, např. krystal křemene, fosforečnan draselný Elektrostrikce – proces, kdy vlivem vnějšího elektrického pole vzniká v dielektriku mechanické napětí (použ. při vzniku ultrazvuku)

7 Dielektrikum v elektrickém poli
Dielektrické materiály slída – kondenzátory s kapacitou max. 10 nF keramika – kondenzátory s kapacitou max. 10 mF papír – kondenzátory s kapacitou max. 100 mF PVC – kondenzátory s kapacitou max. 100 mF oxid hlinitý – elektrolytické kondenzátory s kapacitou i několik set mF až jednotek F

8 Dielektrikum v elektrickém poli
OPAKOVÁNÍ: Co je dielektrikum? …………………………………………………………… Jaký jev nastane při vložení dielektrika do el. pole? …………………………………………………………… Co je to piezoelektrikum a feroelektrikum? Jmenujte 3 dielektrické materiály

9 Dielektrikum v elektrickém poli
Vocabulary: dielectric material – dielektrické materiály electric field – elektrické pole dielectric polarization – polarizace dielektrika piezoelectric materials – piezoelektrické materiály ferroelectric materials – feroelektrické materiály

10 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google