Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_03 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Momentová charakteristika asynchronního motoru s kotvou nakrátko Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: leden 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Zobrazuje závislost mechanického momentu na otáčkách. Popisuje mechanické vlastnosti motoru. Porovnáním s momentovou charakteristikou pohonu určuje vhodnost použití motoru pro tento pohon.

4 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
V klidu (s=100%, n=0 min-1) má motor záběrný moment MZ. Při rozběhu je klec v klidu a chová se tak jako indukčnost. IZ = 5 – 10 x IN Jeho charakter je převážně jalový -> nevytváří moment. Činný proud je malý -> malý záběrný moment.

5 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Zvyšováním otáček se moment nejprve začne mírně snižovat až na úroveň „sedlového momentu MS“. Momentová charakteristika pohonu nesmí ležet nad tímto bodem -> motor nepřekoná MS a nedosáhne jmenovitých otáček. Konstrukcí klece můžeme tento sedlový moment do jisté míry eliminovat a docílit tak charakteristiky „bez sedla“.

6 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Dalším zvyšováním otáček se zvyšuje i moment, dosáhne svého maxima MMAX, pak klesá na hodnotu jmenovitého momentu MN.

7 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
V okolí jmenovitého momentu kolísají otáčky, v závislosti na změně momentu, jen velmi málo. Motor má tak stálé otáčky i při velkých změnách zatížení.

8 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Pokud není k motoru připojena zátěž, motor dosáhne téměř synchronních otáček nS.

9 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Skluz motoru je nepřímo úměrný otáčkám. Při synchronních otáčkách je skluz 0%, při nulových otáčkách je skluz 100%. Při jmenovitých otáčkách bývá skluz mezi 3% až 8%.

10 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
OPAKOVÁNÍ: Co je to a k čemu slouží momentová charakterisitka asynchronního motoru? …………………………………………………………… Nakreslete a popište momentovou charakteristiku asynchronního motoru. ……………………………………………………………

11 MOMENTOVÁ CHARAKTERISTIKA ASYNCHRONNÍHO MOTORU S KOTVOU NAKRÁTKO
Vocabulary: speed-torque curve – momentová charakteristika speed – otáčky torque – točivý moment locked rotor torque – záběrný moment MZ pull-up torque – sedlový moment MS breakdown torque – maximální moment MMAX full load torque – jmenovitý moment MN

12 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google