Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_14 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Stejnosměrná dynama Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: březen 2013

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Dynamo s cizím buzením
Budicí vinutí není propojeno s vinutím kotvy. Budicí vinutí je napájeno z vlastního zdroje. A1, A2 – vývody vinutí kotvy F1, F2 – vývody vinutí pro cizí buzení

4 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Dynamo s cizím buzením
Jako cizí vinutí může být použito permanentního magnetu. Budicí vinutí je pak úplně nahrazeno permanentním magnetem. A1, A2 – vývody vinutí kotvy

5 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Dynamo s cizím buzením – zatěžovací charakteristika Při zatěžování klesá výstupní napětí dynama. Úbytek napětí je dán odporem vinutí kotvy. Na velikost výstupního napětí má vliv i budicí proud Ie.

6 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Derivační dynamo
Budicí vinutí je připojené paralelně k vinutí kotvy. Regulace proudu buzení probíhá pomocí proměnného rezistoru. E1, E2 – vývody vinutí derivačního buzení A1, A2 – vývody vinutí kotvy

7 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Derivační dynamo
Při správném zapojení je dynamo schopno se samo nabudit a rozběhnout (díky zbytkovému magnetizmu se při rozběhu indukuje v kotvě napětí). Při opačném zapojení vinutí se dynamo nenabudí a tím pádem nedodává el. energii.

8 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Derivační dynamo – zatěžovací charakteristika
Napětí dodávané derivačním dynamem klesá se zatížením více než u dynam s cizím buzením. Budicí proud Ie je možné regulovat pomocí rezistoru.

9 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Kompaundní dynamo
Jedno budicí vinutí je připojené sériově a druhé budicí vinutí je připojené paralelně k vinutí kotvy. Regulace napětí probíhá stejně jako u derivačního dynama – a to pomocí odporu zapojeného v paralelní větvi.

10 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Kompaundní dynamo
Sériové budicí vinutí kompenzuje úbytek napětí vznikající při zatížení. Výsledná zatěžovací charakteristika pak se zatížením neklesá. (výstupní napětí není závislé na zatížení) Tato dynama jsou nejpoužívanější, hlavně jako zdroj budicího proudu pro synchronní třífázové generátory.

11 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA OPAKOVÁNÍ:
Nakreslete zapojení a popište dynamo s cizím buzením ……………………………… Nakreslete zapojení a popište derivační dynamo. ……………………..…………………………… Nakreslete zapojení a popište kompaundní dynamo. ………………………… Nakreslete a popište zatěžovací charakteristiky jednotlivých druhů dynam

12 STEJNOSMĚRNÁ DYNAMA Vocabulary:
separately-excited DC generator – dynamo s cizím buzením independent external source of DC current – nezávislý vnější zdroj proudu shunt wound DC generator – derivační dynamo compound wound DC generator – kompaundní dynamo field winding – budicí vinutí voltage output characteristic – zatěžovací charakteristika

13 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google