Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_B_13 Tematická oblast: Elektrické stroje – transformátory, synchronní a komutátorové stroje Téma: Fázování a paralelní chod alternátorů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Fázování je proces připojení generátoru do rozvodné sítě. Při připojení generátoru do rozvodné sítě (paralelně k ostatním generátorům) musí být v každém okamžiku na obou místech stejná okamžitá hodnota napětí.

4 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Pro dodržení předchozí podmínky musí být na obou stranách před přifázováním shodné tyto parametry: sled fází generátoru a sítě fázový posun mezi napětím generátoru a sítě kmitočet (frekvence) generátoru a sítě efektivní hodnota napětí generátoru a sítě

5 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Přifázování generátoru k síti se v současné době provádí převážně automaticky pomocí speciálních zařízení. Přesná synchronizace – generátor se roztočí na synchronní otáčky, nastaví se na něm předepsané parametry a připojí se k síti. Samosynchronizace – generátor se roztočí nenabuzený na téměř synchronní otáčky, připojí se do sítě a okamžitě přibudí. Alternátor se tak sám vtáhne do synchronizmu.

6 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Manuálně je možné přifázovat generátor za dodržení již zmíněných podmínek: sled fází kontrolujeme sledovačem fází (asynchronní motorek, který se při připojení na síť a generátor musí roztočit stejným směrem) fázový posun kontrolujeme pomocí rozdílového voltmetru (připojeného jedním koncem na síť a druhým na příslušnou fázi generátoru)

7 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Manuálně je možné přifázovat generátor za dodržení již zmíněných podmínek: kmitočet měříme na obou stranách pomocí kmitoměrů (nastavujeme změnou otáček generátoru) efektivní hodnotu napětí měříme pomocí voltmetrů jak na straně generátoru, tak i v síti. Velikost napětí měníme změnou budicího proudu.

8 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Nedodržením fázovacích podmínek vzniknou v soustavě velké nárazové proudy. Tyto proudy pak mají nepříznivé účinky jak pro generátor, tak pro rozvodnou síť.

9 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
V přebuzeném stavu dodává do sítě i kapacitní složku výkonu. Je možné tak krýt potřebu induktivního jalového výkonu odběratelů. Po přifázování je možné změnou buzení generátoru měnit charakter dodávaného výkonu.

10 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
OPAKOVÁNÍ: Co je to fázování? …………………………………………………………… Jaké podmínky musí být splněny při fázování? …………………………………………………………… Jakými způsoby se automaticky přifázovává alternátor? …………………………………………………………... Jakým způsobem je možné měnit charakter výkonu alternátoru?

11 FÁZOVÁNÍ A PARALELNÍ CHOD ALTERNÁTORŮ
Vocabulary: synchronization – fázování phase sequence – sled fází voltage – napětí frequency – kmitočet (frekvence) phase angle – fázový posun power network – elektrická rozvodná síť

12 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google