Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_11 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Konstrukce a vinutí stejnosměrných strojů Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: únor 2013

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ

4 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
STATOR Ta část stroje, která se neotáčí, pevně spojená s kostrou. Může být z plného materiálu nebo složen z plechů (v případě napájení např. usměrněným napětím) Na statoru je umístěno budicí vinutí, které slouží k vytvoření stacionárního magnetického pole. Místo budicího vinutí zde může být permanentní magnet. Mohou zde být i kompenzační a komutační vinutí.

5 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ

6 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
ROTOR (kotva) Ta část stroje, která se otáčí. Umístěn na hřídeli, která je s kostrou spojena přes ložiska. Je složen z plechů (vinutím prochází střídavý proud). V drážkách je umístěno vinutí, které je spojeno s lamelami komutátoru. Komutátor umístěný taktéž na hřídeli zabezpečuje provoz na stejnosměrné napětí.

7 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ

8 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
KOMUTÁTOR Je umístěný na rotoru, na statoru jsou v držácích umístěné kartáče, které dosedají na lamely komutátoru a slouží jako kluzný kontakt. Lamely jsou z mědi, navzájem od sebe izolované slídou. K lamelám jsou připojeny vývody rotorového vinutí. Uhlíkové kartáče jsou pružinou přitlačovány na lamely. Kartáči prochází proud přes lamely do vinutí rotoru.

9 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ

10 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
OPAKOVÁNÍ: Vyjmenujte základní konstrukční části stejnosměrných strojů. ..……………………………… Z čeho se skládá stator a co je na něm umístěno? ……………………..…………………………… Z čeho se skládá rotor a co je na něm umístěno? ………………………… Vysvětlete pojem „komutátor“

11 KONSTRUKCE A VINUTÍ STEJNOSMĚRNÝCH STROJŮ
Vocabulary: commutator – komutátor brush – kartáč carbon brush – uhlíkový kartáč brush holder – držák kartáče commutator section – lamela komutátoru copper section – měděná lamela

12 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google