Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Advertisements

Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
Představení společnosti
Trendy finančních produktů ČLFA
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Příležitosti a hrozby rozvíjejících se trhů BRICS Ing. Olga Girstlová
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Seminář ČBA v PSP ČR„Cesty k omezení lichvy“ Praha, 10. listopadu 2009 Praha, 10. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB ČNB a ochrana.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
TÝDNY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH V LIBERECKÉM KRAJI 2009 GLOBÁLNÍ GRANT PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 21. srpna 2009.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Trendy factoringového trhu 1.Výsledky v roce Dlouhodobé vývojové trendy 3.Současný vývoj.
11 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 ČLFA - financování podnikatelských subjektů v roce Financování podnikatelských subjektů celkem 2.Leasing.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Měnový kurz.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost

Specifika současné finanční krize Na rozdíl od předchozích nepropukla v rozvojových zemích, ale v nejvýznamnější zemi vyspělého světa, v USA Rozšířila se z relativně málo významného segmentu sub-prime hypoték do celého finančního sektoru a reálné ekonomiky Nejhlubší finanční krize od 30. let 20 stol. Odkryla nestabilní podstatu růstu řady významných ekonomik – růst na dluh má své meze Hlubší cyklická krize nebo zásadní zlom ? Nakolik krize změní architekturu světové ekonomiky ? A spotřebně založenou mentalitu populace vyspělých zemí?

Zadluženost domácností – mezinárodní srovnání Zadlužení českých domácností prozatím relativně nízké % HDP

Vývoj úvěrů domácností v ČR Hypoteční úvěry má cca 10 – 15 % domácností Spotřebitelský úvěr přibližně čtvrtina domácností Krize v r (dočasně?) silně zpomalila růst hypoték, spotřební úvěry nadále rostou Zdroj: ČNB, ČLFA mld. Kč

Problémy se splátkou úvěru na bydlení Budoucí vývoj ovlivní délka hospodářské recese a dopady na trh práce Zdroj: ČSÚ v % Dle jednotlivých příjmových skupin v %

Problémy se splátkou spotřebitelského úvěru Dle šetření ČSÚ  pro 26 % domácností splátka vysoká zátěž  Pro 66 % domácností splátka určitá zátěž Zdroj: ČSÚ Dle jednotlivých příjmových skupin v %

Úvěry domácnostem se selháním Vývoj úvěrů domácností neohrožuje finanční stabilitu ČR … ale může být problémem sociálním

Krize přinesla nové výzvy Praktiky prodejců hypoték + následný proces sekuritizace ↓↑ Riskující –„finančně a právně negramotný“ spotřebitel Regulační, dohledové i protektivní aktivity na finančním trhu „top down“ je třeba doprovázet ↓↑ Zvýšením informovanosti populace „bottom up“ v oblasti ekonomické, finanční i právní USA Leden 2008 : Prezident´s Council on Financial Literacy: „financial illiteracy“ označena za jednu z hlavních příčin krize Hlavní doporučení Rady: zavedení FG do výuky od počátku školní docházky daňové úlevy firmám, které zaměstnancům poskytují školení v oblasti osobních financí

ČR a finanční gramotnost Rychlé přizpůsobení spotřebitelského chování české populace standardu vyspělých zemí – rozvoj rychlé spotřeby na dluh Rozvoj finančního trhu Nízká úroveň ekonomické, a finanční gramotnosti i právního vědomí Rizika dluhových pastí Již základní vzdělání by mělo poskytovat minimum Ekonomické Finanční Právní

ČNB a finanční gramotnost ČNB zapojena do Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání Únor 2008: ČNB pověřena ze zákona ochranou spotřebitele na finančním trhu Září 2008 vznik „Samostatného odboru ochrany spotřebitele“ SAOOS Nedílnou součástí ochrany spotřebitele je podpora finanční gramotnosti - nejlepší ochrana je prevence Společný jmenovatel stížností : nízká úroveň finanční gramotnosti i právního vědomí Říjen 2009: Vznik Projekčního tým pro FG v ČNB Koordinace aktivit odborníků z různých útvarů ČNB Efektivní spolupráce v rámci PSFV

ČNB a finanční gramotnost – konkrétní aktivity Srpen 2008: odkup a distribuce učebnic „Finanční a ekonomická gramotnost“ na všechny ZŠ a víceletá gymnázia (4200 kusů) Ve spolupráci s NIDV a KVIC pořádány semináře pro pedagogy Příprava edukativních webových stránek (video spoty, kvizy hry) Komunikace ke školám prostřednictvím expozice ČNB Finanční gramotnost bude ústředním tématem Dne otevřených dveří ČNB

Děkuji za pozornost!