Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Nicola Tesla století.
slavný americký průmyslník
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Významné osobnosti fyziky a chemie
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Žárovky.
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
Číslo v digitálním archivu školy
František Křižík.
Zahřívání vodiče při průchodu
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
Svět techniky a já.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Thomas Alva Edison
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
František Křižík.
Studentský fyzikální projekt Vojtěch Vladyka & Patrik Lingr.
Slavní fyzikové elektřiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
VY_52_INOVACE_PRV.3.23_Lidé a technika _pracovní list
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
OTTO WICHTERLE -Narodil se: v Prostějově
Tepelné elektrárny.
František Křižík.
Věda a technika konce 19.st.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Thomas Alva Edison.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_16_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Hudební přehrávače Základní škola Libina, příspěvková.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
ÚVOD DO FYZIKY.
Tovární výroba a stroje v 19. století
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AZ kvíz.
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MICHELIN VY_32_INOVACE_F06
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Patrik brezo a Matej Ďurčo IX.A
Vlastnosti střídavého proudu
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík

Obsah Žárovka Thomas Alva Edison Jeho vynálezy František Křižík Jeho vynálezy Žárovka v dnešní podobě

Žárovka Žárovka je tepelný zdroj světla, které vyzařuje z vlákna rozžhaveného průchodem elektrického proudu. Zdroj má spektrum bez mezer, tj. obsahuje všechny barvy. Vlákno žárovky se v součastnosti vyrábí z wolframu práškovou metalurgií. Žárovky do příkonu 25 W mají v bance vakuum, žárovky s příkonem nad 25 W jsou plněny netečným plynem (krypton, dusík apod.). Teplota vlákna je – C. Běžné osvětlovací žárovky mají patici závitovou (Edisonův závit).

Thomas Alva Edison † Americký vynálezce, technik a podnikatel Roku 1877 vynalezl žárovku s uhlíkovým vláknem a paticí se závitem.

Thomas Alva Edison Začal pracovat ve 12 letech jako roznašeč novin. Později byl žurnalistou a telegrafním úředníkem. Přitom se zabýval fyzikou a mechanikou. Později se začal věnovat vynálezectví. Zařídil si laboratoř a elektrotechnický závod. Edison byl v mnoha směrech zvláštní člověk. Miloval experimenty a nenáviděl vědu. Ve 22 letech měl svou vlastní firmu na vynálezy. Určitě největší popularitu mu přinesl patent žárovky. Podařilo se mu ji rozzářit na 2 dny a 2 hodiny. Experimentoval s několika druhy materiálů. Nejvýhodnějším se stala karbonizovaná bavlna. Zkonstruoval a zdokonaloval elektrické vedení, zásuvky, pojistky, elektroměry atd.

Vynalezl více než 2000 přístrojů a výrobních postupů. Roku 1880 založil továrnu na výrobu elektrických strojů a přístrojů.

František Křižík † Elektrotechnik, vynálezce a podnikatel. Vynalezl regulační ústrojí obloukové lampy. Vystavěl asi 130 elektráren.

František Křižík Vystudoval reálku v Praze a Klatovech. Na studia si vydělával vedlejší prací. Za studia začal pracovat v Kaufmannově továrně. Tam také vzniká jeho první vynález dálkové ovládané návěstidlo pro železnice. Snad největšího úspěchu dosáhl v roce 1880, kdy po svých zkušenostech vznikl v Paříži jeho snad nejslavnější vynález – nový druh obloukové lampy se samočinnou regulací vzdálenosti uhlíku. Jeho obloukovky slouží v nezaměněné podobě dodnes. Jeho sláva prudce stoupla v roce Především zkonstruoval světelnou fontánu, která se stala legendou. Zřídil celou řadu elektráren v cizině i u nás, první v roce 1889 na Žižkově.

Žárovka v dnešní podobě