Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Připravovaná dokumentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
_ Setkání koordinátorů Počátky Mgr. Jan Martinec.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
A NKETNÍ ŠETŘENÍ PRO OBYVATELE REGIONU MAS K PŘÍPRAVĚ NOVÉ ROZVOJOVÉ STRATEGIE SBLÍŽENI POLITIKOU - VÝCHOVA K AKTIVNÍMU OBČANSTVÍ A LOKÁLNÍ.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Mikroregion Úhlava Marketingová značka jako nástroj udržitelného rozvoje.
Národní program podpory cestovního ruchu 2010 – 2013 Podprogram Cestovní ruch pro všechny 16. února 2010.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
13. prosinec 2006 Kontrolní den VÚBP, Praha Projekt č. CZ / /0349 Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl. m.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Co je a k čemu slouží benchmarking?
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekty rozvoje ICT ve škole Blanka Kozáková MŠMT odbor 55 SIPVZ
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Fakulta managementu a ekonomiky Prostorový vzor finanční alokace dopravních projektů kohezní politiky jako faktor regionálního rozvoje doc. RNDr. Oldřich.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Rozvoj sociálních služeb v Pardubickém kraji Evaluace projektu rozvoj metod sociální práce a tvorba kritérií efektivity služeb.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Úvodní setkání starostů
CCRJM Certifikace DMO TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM MĚSTA BRNA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
I. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů

Snímek 2 O čem to bude? Stručné představení projektu Základní termíny. Benchmarking? Indikátory? Cíle činností MR a MAS Představení sady indikátorů pro sledování efektivity MR a MAS Data potřebná pro sledování indikátorů

Benchmarking venkova – Zkvalitňování managementu mikroregionů jako nástroje pro řešení regionálních disparit. Výzkumný projekt realizovaný v rámci programu Výzkum pro řešení regionálních disparit MMR Doba řešení – – řešitelé CpKP střední Morava, Ústav pro ekopolitiku, CpKP střední Čechy Projektové aktivity –Výzkum fungování managementu MR a MAS –Detailní sledování partnerských MR a MAS –- Vytvoření nástroje k porovnávání efektivity managementu MR a MAS

Efektivnost vyjadřujeme praktickou účinnost nějaké (jakékoliv smysluplné) lidské činnosti, nejčastěji pak lidské práce pak obvykle bývá hlavním kritériem při posuzování úspěšnosti Veřejný sektor – nízký tlak na zvyšování efektivnosti Snímek 4

Benchmarking Benchmarking je proces porovnávání nákladů, času a kvality za které organizace provádí činnosti oproti ostatním organizacím. Výsledky by měly vést ke změnám a zlepšování Snímek 5

Indikátor Měřitelný ukazatel (index, proměnná), který má vztah k nějakému aspektu rozvoje Snímek 6

Benchmarking venkova Na základě sady indikátorů chceme sledovat efektivnost MR a MAS Jsme si vědomi „jednoduchosti“ těchto subjektů Velmi rozdílná úroveň jednotlivých regionů Sledování musí být levné, nezatěžující Již není možné posuzovat MR a MAS dle toho zda mají strategii či ne Snímek 7

Cíle činnosti MR a MAS Efektivitu musíme k něčemu vztahovat. Cíle. Specifické cíle vzniku MR a MAS – např. kanalizace, rozvoj cestovního ruchu, rozvoj lidských zdrojů Obecné cíle pro vznik MR a MAS –Podpora spolupráce v regionu –Zvýšení informovanosti/lepší komunikace –Naplňování cílů strategie Snímek 8 ?

Navrhované indikátory Základní sada –Efektivnost managementu –Obecné cíle vzniku MR a MAS Burza indikátorů – specifické cíle vzniku MR a MAS – souhrn již publikovaných indikátorů použitelných pro MR a MAS Snímek 9

Obecná pravidla pro základní sadu indikátorů efektivnosti managementu Nesledovat data, která se jinde nesledují Sledování probíhá jednou ročně Indikátor je poměrem k objektivně porovnatelné veličině –Obyvatelé regionu –Rozloha Snímek 10

Přehled indikátorů Indikátor informovanosti Indikátor finančního přínosu regionu Indikátor rentability nákladů managementu Indikátor úspěšnosti podaných projektů Indikátor spolupráce Indikátor naplňování cílů strategie Indikátor nákladů na propagaci Snímek 11

Roční přehled podaných a realizovaných projektů Součást elektronického nástroje pro sledování indikátorů. Přehled z výroční zprávy organizace. –Jméno –Náklady –Doba trvání –Partneři –Podíl managementu MR/MAS – relevance ke strategii –Stav Snímek 12

Webová aplikace pro sledování Připravujeme webovou aplikaci na sledování indikátorů MR a MAS. Bude sledovat obecné managementové indikátory. Postupně chceme rozšiřovat jako burzu indikátorů pro MR a MAS. Spuštění konec roku Snímek 13

Děkuji za pozornost Mgr. Ondřej Marek CpKP střední Čechy Vodičkova 36 Praha 1 Tel: Snímek 14