Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 15. 10. 2012. Nový začátek (New start)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I. světová válka, vznik Československa
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
č. 14 – Planeta Země, svět na mapě - povrch
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Číslo v digitálním archivu školy
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Poválečný vývoj v Československu
Vznik ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Únor převrat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
Československá republika mezi válkami
Tomáš Garrigue Masaryk
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Vznik Československa II.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
CZ.1.07/1.4.00/
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
První republika Československá‏
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČSR
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

č. 23 název Vznik samostatné ČSR anotace Žáci si vybavují základní poznatky o vzniku československého státu. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – mít základní poznatky o vzniku samostatné Československé republiky druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník9.

Život v Rakousko - Uhersku Po válce strádá i civilní obyvatelstvo. Šíří se nemoci a hlad. Mnoho lidí, hlavně dětí, umírá na podvýživu, protože je nedostatek léků a potravin. Lidé se začali bouřit proti drahotě a hladu. Rakouské úřady proti demonstrujícím vyslaly četníky, kteří na koních najížděli do lidí a rozháněli je šavlemi a obušky, někdy použili i střelné zbraně.

Konec Rakousko – Uherska a vznik Československé republiky Na podzim r bylo Rakousko – Uhersko poraženo ve válce, hladoví lidé se začali bouřit. Strhávali německé nápisy, pálili znaky rakousko – uherské monarchie a portréty císaře. V ulicích hrála hudba, lidé slavili a tančili. Za velkého nadšení byl 28. října 1918 vyhlášen svobodný stát – Československá republika. V tento den dodnes slavíme státní svátek.

Zamalovávání symbolů monarchie na poštovní schránce v Kolíně

Nová vláda a prezident Prezidentem nového státu byl zvolen Tomáš Garrigue Masaryk. Později byla ustanovena i nová vláda. Nejbližšími spolupracovníky prezidenta byli český politik Edvard Beneš a slovenský generál Milan Rastislav Štefánik.

Edvard Beneš a Milan R. Štefánik

Sloučení zemí Nový svobodný stát – Československo – vznikl sloučením tří území – českých zemí, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Přebírání moci nebylo jednoduché. Žily zde národnostní menšiny, které měly strach, že ztratí své politické a hospodářské výhody. Byli to především Němci, Maďaři a Rusíni. Někde museli být vytlačeni českými legionáři. [ legionáři = příslušníci našich zahraničních legií, byli základem československé armády]

Československo

Znak republiky

Zdroje M Ü LLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň z á kladn í š koly praktick é. 4. d í l. 1. vyd á n í. Praha : Parta, ISBN s

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Zamalovávání symbolů Kolin,_postovni_schranka_(28.10._1918).jpg Kolin,_postovni_schranka_(28.10._1918).jpg Edvard Beneš Milan Rastislav Štefánik Československo Znak