Ing. Bohumil Navrátil, CSc. Zděchov 106,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Města a klimatická změna
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.
Solární systémy pro aktivní topení
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Nebezpečné odpady.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
SOUČASNÁ SITUACE Relativní spokojenost se svozovými společnostmi Výhrady k nákladům PERGO Rekreanti (obecnější problém) DOTAZNÍKY.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
© LogicaCMG All rights reserved Ze strašáka každodenní pomocník Ondřej Hrubý Business consultant Zkušenosti z implementace.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Středočeský kraj Česká republika
NESEPARUJ SE SEPARUJ.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Transkript prezentace:

Ing. Bohumil Navrátil, CSc. Zděchov 106, 75607 b.navratil@volny.cz Zkušenosti s nakládáním s nebezpečnými odpady v Bavorsku. (Studijní návštěva 4. – 7. 11. 2007) Ing. Bohumil Navrátil, CSc. Zděchov 106, 75607 b.navratil@volny.cz

Jsou zdůvodnitelné rozdíly v přístupu k systému NO? Geografické a klimatické podmínky? Kultura a počet obyvatelstva? Rozloha území? Politický systém? Vzdělanost a chování občanů?

Charakteristika vyvolává otázky proč tak podobné země mají tak velké rozdíly v efektu OH? Proč státní orgány Bavorska mohou vytvořit vhodné klima pro úspěšné OH? Proč státní a veřejná správa se může dohodnout na společném postupu – jediné organizaci pro NO? Proč podniky v Bavorsku otevřeně informují veřejnost bez průniků extrémistů? Proč nejsou nelegální skládky a sklady a nehoří plastové a pryžové odpady v Bavorsku?

Podmínky úspěšnosti systému odpadového hospodářství Evidence a monitoring vzniku a pohybu materiálových proudů – odpadů Přístup k proudům odpadů jako k surovinovým zdrojům materiálů a energie Propojení subsystémů OH tak, aby umožnily podkritický výskyt znečištění odpady spojovat v nadkritický materiálový zdroj

Rozdílná filosofie chápání výskytu materiálních statků v prostředí Malá množství (koncentrace) = potenciál znečištění Nutno řešit odstraněním znečištění = náklady Velké objemy (koncentrace) = potenciál surovinového zdroje Příležitost ekonomického využití potenciálu zdroje – nekomplexní využití = další potenciál znečištění (může být rizikovější než původní) Hranice mezi potenciály je proměnná – vědecké poznání zlepšuje ekonomickou samonosnost využití potenciálu surovinového zdroje

Navštívené organizace GSB – Sonderabfall-Entsorgung Bayern GmbH. , Baar-Ebenhausen. AUDI AG, Ingolstadt. Wacker Chemie AG, Burghausen. Moderní odpadové hospodářství v regionu Donau – Wald, Passau.

Charakteristika systémů nakládání s NO BAVORSKO ČESKO Profesionalita Integrace Spolupráce Pravdivé plné informace Vzájemná důvěra a odpovědnost jednotlivce i společnosti/podniku Honba za okamžitým ziskem Rozdrobení činností v OH mezi mnoho podnikatelských subjektů Konkurenční prostředí Neobjektivní a dílčí informace Nedůvěra a alibismus

Úkol / cíl úspěšného systému odpadového hospodářství = USV V maximální možné míře převést potenciál znečištění na potenciál surovinového zdroje Vytvářet surovinové zdroje spojováním podprahových množství („znečištění“) odpadů od původců za současného snižování dopadů na ŽP (Snížení „Energetické stopy“). Nakládat s materiálovými proudy – odpady tak, aby byla dosažena ekonomická samonosnost využití „surovinového zdroje“ Zabezpečit odstranění „znečištění“

GSB – Sonderabfall-Entsorgung Bayern GmbH. Stát + veřejná správa = společné řešení (1970) 55,1% Bavorská vláda 24% Zweckverband Sondermůll-Entsorgung Mittelfranken 6,5% Sdružení měst a vesnic 14,4% Svaz podnikatelů Základní kapitál firmy 42,26 mil. €. Ministr ŽP = předseda správní rady GSB

11 středisek GSB 2 deponie 2 technologické provozy úpravy NO se spalovnami (produkce el. energie) 6 shromažďovacích a sběrných středisek 1 řídící a logistická centrála 270 zaměstnanců 300 kt/r NO od 4.000 zákazníků 60.000 transportů NO ročně

Způsob zneškodňování NO 53% termicky 33% fyzikální separace org. a nerozp. složek z vodného prostředí 7% deponování 5% chemicko-fyzikální zpracování 2% ostatní využití Řízení a kontrola – dříve úředníci v 75 okresech (formuláře v 5 kopiích) dnes elektronicky – informace „in line“

AUDI AG, Ingolstadt příklad firmy informačně otevřené veřejnosti 27 materiálových toků odpadů sledováno bilančně (představují 12 kt/r) Jednodruhové odpady výroby nejsou v OH 19 materiálových toků v objemu 9.760 t předáno GSB 9 proudů odpadů předáno přímo akreditovaným zpracovatelům

Wacker Chemie AG, Burghausen Wacker Chemie AG, Burghausen. Příklad chemické firmy informačně otevřené veřejnosti 1989 podrobný report o vlivu na ŽP (první) 2002 „Sustainability Report“. Zpráva o USV Ekonomickou udržitelnost – podpora zaměstnanců (35.000 zlepšovacích návrhů) 1850 zdrojů odpadních vod (cca 2.300 m3/hod ) 1500 látkových proudů monitorováno (20 pracovníků) – elektronické průvodky Předpis nakládání s NO v průvodce – dříve než opustí místo původu – souhlas vedoucího OŽP 60 – 65% odpadů je recyklováno ve firmě

Moderní odpadové hospodářství v regionu Donau – Wald. ZAW 1975 účelová společnost pro hospodaření s odpady (okresy Deggendorf, Freyung-Grafenau, Regen, Passau a krajské město Passau) Zweck-verband Abfallwirtschaft Donau-Wald 4.500 km2  520.000 obyvatel 220.000 domácností 20.000 podnikatelských subjektů 114 sídelních měst a vesnic AWG Donau-Wald mbH (100% účast ZAW)

AWG Donau-Wald mbH a dceřiné společnosti (BBG) 934 ostrůvků separovaného sběru skla a plechových obalů 102 sběrných dvorů pro sběr problémových odpadů 8 recyklačních středisek 10 sběrových míst odpadu zeleně 27 sběrných míst velkoobjemového a zvláštního odpadu 8 místních kompostovacích zařízení zeleně a zahradních odpadů 2 průmyslové kompostárny (Pasau, Regen) s bioplynovými stanicemi s kogenerací 10 recyklačních středisek pro stavební odpady – skládky 4 překladiště pro směsný TDO 1 skládka s moderním sběrem a využitím skládkového plynu Personál: 11 úředníci ZAW + GSB 153 kmenoví zaměstnanci - (47 pracovníků v BBG, ) 81 s částečným úvazkem

AWG Donau-Wald mbH a dceřiné společnosti (BBG) 2006 zmanipulováno 432,5 kt všech odpadů 125 kt energeticky využito ve spalovně Mnichov 117 kt stavební odpad a výkopový odpad 190 kt surovinové složky k využití: 44 kt zahradní odpad a zeleň 45 kt papír, lepenka, karton 12 kt skla 6,7 kt kovů 55 kt bioodpadu 6 kt lehkých obalů 22 kt ostatní zhodnotitelné složky