Konference rodinných a mateřských center 21.10.2010, Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Projekt „ROVNÁ ŠANCE“ Prezentace Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Péče o pracovníky.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Sociologický výzkum.
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
Podpora částečných úvazků?
P R O J E K T C E N T R A 50+ CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o. CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Nákupní chování spotřebitele
Netradiční formy práce nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Personální strategie mezinárodní firmy
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Aktivní politika zaměstnanosti – úvodní konference.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Rodinná politika Libereckého kraje
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci se zaměstnavateli 01-04/2010 Sociologická analýza se zaměstnavateli v regionu Vsetín na téma uplatňování rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce, se zaměřením na soulad mezi zaměstnáním a rodinou současné postoje zaměstnavatelů k tématu uplatňování rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce, identifikování potencionálních motivů a stimulů zaměstnavatelů v této oblasti analýza současné situace, základní tendence a směřování vývoje

ANALÝZA DAT PRŮZKUMU V REGIONU: uplatňování rovných příležitostí na TP Metody výzkumu 1. Fáze – přípravná Tvorba a výběr metod. Vyjasnění pozic, cílů. Tvorba teoretické báze. Pilotní fáze - kvalitativní Identifikace reálných problémů ve struktuře. Pilotáž na vzorku 3 respondentů na pozicích (ředitel, HR manažer). Následná konkretizace zkoumaných domén. Kvantitativní sběr Sběr kvantitativních dat pomocí metody websurvey. (rychlost a čistota dat) Analýza Interpretace a analýze sesbíraných dat. Tvorba závěrů a doporučení. počet oslovených organizací 320 dotazník začalo vyplňovat 288 respondentů úspěšně dokončených dotazníků 99

rozložení respondentů dle věku zaměření zkoumaných organizací Struktura zkoumaného vzorku

Podle některých personálních manažerů existuje názor, a to názor dosti rozšířený, že existuje práce, která se více hodí pro ženy, a některá, více pro muže. Některé obory mají z hlediska rovnovážného rozložení mužů a žen lepší index. Získaná data od respondentů nám také ukazují, které obory mají naopak velmi nepříznivý index vůči zaměstnávání mužů a žen. Není překvapením, že příznivý index je ve vzdělávání, zdravotnictví a veřejných a sociálních službách naměřen nejčastěji. Ve zpracovatelském průmyslu byly také naměřeny u určitých skupin příznivé hodnoty. Nicméně, zpracovatelských průmysl je zastoupen ve všech zbývajících kategoriích, proto jej nelze do této kategorie zařadit. Gender a stereotypy

Zaměření organizace/firmy na personální agendu

Obecný přístup organizací k personální politice

Podpora rovných příležitostí žen a mužů v organizaci/firmě Základem jsou: dobré genderově citlivé statistiky (odměňování, počty žen a mužů na jednotlivých úrovních firmy, nábor a propouštění, vzdělávání a povyšování apod.) podpora nejvyššího vedení organizace firemní dokumenty (závazek k rovnému zacházení, i konkrétní postupy: antidiskriminace, řešení stížností, řešení šikany a obtěžování, flexibilní formy práce apod.) interní průzkumy názorů a potřeb zaměstnanců

Nástroje slaďování I Netradiční uspořádán pracovní doby: flexibilní/pružná pracovní doba posun začátku pracovní doby/pevná část částečné úvazky sdílení pracovního úvazku (job-sharing) stlačený pracovní týden práce na směny s možností individuálního rozvržení Netradiční místa výkonu práce: práce z domova (homeworking) práce po telefonu a internetu (teleworking) flexibilní pracovní místo (doma, v kanceláři, na cestách,...)

Druh pracovního provozu

Možnosti pracovní doby

Přístup k zaměstnancům: alternativa k HPP,sdílený úvazek

Přístup k zaměstnancům: zkrácený úvazek,práce z domova

Rizikovost: věkové skupiny

Nástroje slaďování II Firemní opatření pro rodiče: kontakt s rodiči na mateřské/rodičovské dovolené rodičovské sítě; web na výměnu zkušeností rodičů letní programy a tábory pro děti zaměstnanců příspěvky na hlídání dětí, zařízení péče o děti podpora mateřské školy a jeslí v okolí firmy firemní mateřská školka, jesle, dětský koutek pomoc zaměstnancům starajícím se o starší a nemohoucí členy rodiny/domácnosti

Přístup zaměstnavatelů k rodičům

Přístup zaměstnavatelů k bývalým zaměstnancům a důchodcům

Dalším možný vliv na vnímání rovných příležitostí by se jevila organizační kultura firmy (hodnoty a celkové prostředí) jako hlavní složka ovlivňující přístup ke specifickým otázkám. Ve faktorové analýze bylo identifikováno pět faktorů, které nám identifikovaly přísnou nekompromisní kulturu firem tzv. kulturu žraloků. V tomto ohledu jsou to právě tyto firmy, které nejvíce nevnímají problematiku rovných příležitostí jako aktuální problém. Tyto kultury se objevují především ve zpracovatelském, těžebním, finančním a průmyslovém odvětví s vysokým nasazením na stanovený cíl. Vnímání problematiky rovných příležitostí

Jako možné řešení RP, zmiňují organizace, klást větší důraz na poskytnutí rekvalifikace a pozitivní politiky v podobě poradenského servisu, který by nabídl modelové scénáře, jak je možné řešit konkrétní situace, což je v zásadě jedna z možností, jak pozitivně intervenovat v oblasti rovných příležitostí, nikoliv legislativními úpravami. Vnímání problematiky rovných příležitostí - doporučení

Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Děkuji za pozornost Agentura pro ekonomický rozvoj Vsetínska, o.p.s. Horní náměstí 3, Vsetín tel.: mobil: