STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Integrovaná strategie rozvoje území MAS Hrubý Jeseník pro roky Stav zpracování.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Evropský sociální fond
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ 2014-2020 Chomutov, 20. 6. 2012 RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ

Strategie regionálního rozvoje ČR základní, střednědobý dokument politiky regionálního rozvoje dle §5, zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje cílem je formulování témat a aspektů významných pro podporu regionálního rozvoje průmět regionální dimenze do odvětvových politik vazba na: národní dokumenty (SUR, SHR, NSRR, PUR, atd.) evropské dokumenty (EU 2020, TA 2020, atd.) podklad pro přípravu nového programového období EU

SRR 2014+ – struktura a obsah zpracovaná analytická část (dílčí úpravy dle dat z ČSÚ) Tři části: analytická strategická (důraz na typologii území) implementační nové faktory ovlivňující regionální rozvoj: demografické změny, územní soudržnost, energetika, integrované přístupy, dostupnost služeb, apod. výrazná orientace na kompetence, nástroje a podmínky, využívané regionálními aktéry reálné vymezení hlavního cíle a dílčích cílů (s ohledem na vlastní podmínky, potřeby a rozvojový potenciál regionálních aktérů)

Návrhová část SRR Obecně: 9 priorit v rámci 4 prioritních oblastí PO 1 regionální konkurenceschopnost PO 2 územní soudržnost PO 3 environmentální udržitelnost PO 4 veřejná správa a spolupráce

Typologie/kategorizace území s ohledem na formulaci priorit a opatření a pro potřeby regionální politiky ČR Aglomerace Regionální centra a jejich zázemí Stabilizovaná území Periferní území

Vymezení regionů se soustředěnou podporou státu A) HOSPODÁŘSKY PROBLÉMOVÉ REGIONY B) OSTATNÍ REGIONY (vojenské újezdy, oblasti sociálně znevýhodněné)

Vymezení regionů se soustředěnou podporou státu HOSPODÁŘSKY PROBLÉMOVÉ REGIONY Východiska: částečně vychází z metodiky stávající SRR 2007-2013 dřívější/resp. současné tři typy vymezených regionů (strukturálně postižené, hospodářsky slabé a regiony s vysokou nezaměstnaností) budou nově soustředěny do jediné kategorie tzv. „hospodářsky problémové regiony“ DŮVODY: jednotlivé typy vymezených regionů jsou determinovány takřka shodnými/obdobnými negativními hodnotami z hlediska vybraných ukazatelů posílení principu koncentrace na komplexnější řešení problémů ve vymezených regionech metodika vymezení těchto regionů rovněž částečně koresponduje s metodickými přístupy při vymezování „problémových/zaostalých“ regionů používaných krajskými samosprávami

Vymezení regionů se soustředěnou podporou státu HOSPODÁŘSKY PROBLÉMOVÉ REGIONY Územní jednotky základními hodnotícími územními jednotkami budou správní obvody obcí s rozšířenou působností (tzv. ORP) Ukazatele zastoupení dvou typů ukazatelů charakterizujících sociálně ekonomické jevy sledované: 1) pravidelně, s větší frekvencí (ročně, meziročně) 2) s delší frekvencí nebo nepravidelně (např. 1x5, 1x10 let, v souvislosti s periodickým sčítáním obyvatel nebo prostřednictvím účelových průzkumů a šetření)

Vymezení regionů se soustředěnou podporou státu Ukazatele: Hrubý domácí produkt (průměr 2008-2010, 2011) – vlastní výpočty Míra nezaměstnanosti (průměr za poslední tři roky) – zdroj ČSÚ, vlastní dopočty Daňová výtěžnost obcí – zdroj MF Podpora v hmotné nouzi/příspěvek na živobytí, bydlení, mimořádná okamžitá pomoc/ 2008-2011 – zdroj MPSV Migrační saldo (průměr 2006-2010) – zdroj ČSÚ, vlastní dopočty

Další kroky doplnění implementační části (červenec 2012) projednání s partnery (srpen 2012) meziresortní připomínkové řízení (září 2012) předložení vládě k projednání (říjen 2012)

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST