Eva Brožová Alexandra Bečvářová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Transformace pobytových sociálních služeb - DZP Velehrad, Salašská 61
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Ing. Stanislava Správková
„Poskytování sociálních služeb které jsou dostupné a kvalitní
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
HISTORIE A SOUČASNOST VÝUKOVÝCH MANUÁLŮ V ARKADII.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
metodik služeb Podpory bydlení
Domov se zvláštním režimem
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Transkript prezentace:

Eva Brožová Alexandra Bečvářová Liberecký kraj DOLMEN, o.p.s., Agentura pro chráněné bydlení Podpora samostatného života – projekt podpořený z prostředků ESF, státního rozpočtu a Libereckého kraje Eva Brožová Alexandra Bečvářová

Přechod 11 klientek z Úsp Mařenice do 3 chráněných bytů V České Lípě

Historie 2004 – 2005 Liberecký kraj zpracovává ve svých službách tzv. Rozvojové plány. 2005 rozhodnutí Libereckého kraje o plánovaném zrušení Úsp Mařenice – vypracován plán na ukončení poskytovaných služeb. 2006 založena organizace Dolmen,o.p.s. Agentura pro chráněné bydlení – jejímž posláním je podpora přechodu dospělých lidí s mentálním postižením z ústavních služeb do služeb chráněného bydlení.

Plán Libereckého kraje na ukončení poskytovaných služeb v Úsp Mařenice. 1. Etapa v rámci vypracovaného Rozvojového plánu v Úsp Mařenice – přechod 8 – 12 klientek do chráněného bydlení. Rekonstrukce objektu bývalého denního centra v České Lípě – objekt Krajského úřadu. Oslovena organizace Dolmen na zajištění přechodu a poskytování služeb chráněného bydlení.

Dolmen, o.p.s. Vznik organizace za účelem zajišťovat přechod klientů z institucí do chráněného bydlení, které následně poskytuje. Zajištění přechodu a poskytování služby chráněného bydlení. 10 let zkušeností ze Společnosti DUHA – chráněné bydlení. Použitý model přechodu byl založen na individuálním přístupu a práci s klientkami již v úsp.

Základní principy přechodu z instituce do chráněného bydlení Právo lidí, kteří žijí v institucích žít stejný život jako ostatní lidé. Instituce – sytém, ve kterém nelze reagovat na potřeby jednotlivce . Mít přesvědčení, že to je možné, příklady dobré praxe, ukázky ze života jiných lidí v chráněném bydlení. Práce s riziky – vyhodnocení rizik, nevnímat rizika negativně, rizika nás posunují dopředu a obohacují náš život. Příprava na přechod – vytvoření individuálních plánů pro jednotlivce.

Zajištění přechodu z pohledu: Instituce 12 žen, které se přestěhují do chráněného bydlení Organizace zajišťující přechod a chráněné bydlení Společnosti

INSTITUCE Vyjednávání na úrovních – Liberecký kraj- ústav- Dolmen. Vytvoření systému spolupráce a základních organizačních pravidel. Setkání s ředitelkou a pracovníky ústavu, motivace. Pracovníci ústavu na základě kriterií vybírají klientky pro přechod. Motivovaný personál vede rozhovory s klientkami, první rozhovory( pracovníci, kteří věří, že to je možné - vzdělávání). Zahájení rekonstrukce objektu v České Lípě – krajský úřad, Denní centrum Česká Lípa, odpovědnost za dokončení. Vedení ústavu plánuje návštěvy chráněného bydlení pro klientky. Výběr 12 klientek. Pro přechod se uvažuje 8 klientek, 4 jsou náhradnice. Spolupráce s asistentkami a vedením Dolmenu. Vytvoření pravidel individuální práce – přebírají asistentky Dolmenu. Vytvoření podmínek pro činnosti v domácnosti – vaření, praní, žehlení.

Dolmen, zajišťující organizace Návštěvy a jednání na úrovni Libereckého kraje Pracovní schůzky v ústavu Seznámení s klientkami, rozhovory o chráněném bydlení Vypracování základní struktury Metodiky přechodu Výběr asistentek přechodu, květen 2007 – nástup do úsp a zahájení individuální přípravy na přechod ( zaškolení, týmová práce) Přebírání kompetencí individuální práce u klientek připravovaných na přechod Příprava klientek probíhá formou osobní asistence – 5 asistentek – 12 klientek Vytváření týmu – vedení, asistentky, koordinátorka, pravidelné organizační a metodické porady Zajištění sociální a právní oblasti související s přechodem u jednotlivých klientek, jednání s opatrovníky, smlouvy, lékaři atd. Zajištění stěhování

Z pohledu 12 žen, které se přestěhují do chráněného bydlení Motivace klientek ke změně života Motivovaný personál v ústavu Panika ve skupině, přechází v zájem Vlastní příprava – plánovaná doba 3 měsíce Každá klientka má osobní asistentku, která se po dobu 3 měsíců bude věnovat její přípravě na vstup do života v obci Individuální práce s klientkami vychází z dané struktury Metodiky přechodu vypracované org. Dolmen

Vlastní příprava klientek na přechod do chráněných bytů 1. měsíc - doba pro osobní asistentky na seznámení,vytvoření podmínek soužití v ústavu, doba „být s nimi“ – sledování rituálů, mapování celého dne, navázání důvěry, mapování dovedností a návyků, pravidelné zaznamenávání, vyplnění „ Dotazníku samostatnosti“ 2. a 3. měsíc – Systém spolupráce: PLÁN ASISTENTA PLÁN KLIENTA RIZIKOVÉ SITUACE

Z pohledu společnosti Obavy z nemožnosti přesadit člověka, který žije téměř celý život v ústavu do běžného života ( samota v lese, borůvky). Vysoký věk klientek ( má to ještě smysl?). Co když to nezvládnou? Příprava okolí a sousedů, kam se budou ženy stěhovat.

Seznamování s novým domovem Domácnost Nákupy, vaření, jídlo Hospodaření s penězi Lékaři Město, lidé Práce, činnost během dne

Výhody přípravy na přechod v instituci Velmi rychlý pokrok u klientek, kde je osobní asistence a pracuje se individuálním přístupem. Čas na změnu. Klientky se rychle učí všechny nové věci, které je v životě čekají – vaření, praní… Asistentky, které je připravují s nimi přejdou do chráněného bydlení. Práce formou IP – vzdělávání pro personál v ústavu. Posila personálu v ústavu .

Obecná rizika Ostatní klientky v ústavu žárlí, vyžadují také pozornost. Asistentky bez zázemí. Nevyjasněná spolupráce s personálem. Nové vztahy mezi klientkami. Nereflektované převzetí modelů chování ke klientkám.

V současné době poskytuje organizace DOLMEN v Libereckém kraji službu chráněného bydlení celkem 20 ženám, které se přestěhovaly z Úsp Mařenice a Úsp Jestřebí.