FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Advertisements

Charakteristika zásob
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ing. Lenka Štibrányiová
Účtování prodeje materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_15.
Základy financí 9. hodina.
, Chrudim Anna Chvátalová
, Rada ÚŽFG AV ČR, v.v.i.. CELKOVÉ NÁKLADY 127 mil. Kč - Materiál 19,5 mil. Kč - Energie 4,5 mil. Kč - Opravy a údržba 3 mil. Kč - Cestovné 2,5.
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_ 478
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
_________________________________________
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kdo chce být milionářem ?
Násobení a dělení čísel 10, 100 a jejich násobků
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
Mapa zájmu - plány.
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SYNTETICKÁ A ANALYTICKÁ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI VYSKLADNĚNÍ – CVIČENÍ březen 2014VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka.
7. Hodnocení investic.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Nauka o podniku Seminář 9.
ÚČTOVÁNÍ ZÁSOB ZPŮSOBEM B prosinec 2012VY_52_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Ekonomika investic.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_269.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Majetek podniku a zdroje financování
SOUVISLÝ PŘÍKLAD listopad 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070116
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Transkript prezentace:

FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_060320

Finanční plán  Je formulace cílů a postupů ve finančním vyjádření = rozpočet.  Jeho součástí je odhad, kdy a kolik prostředků budeme muset vynaložit a jaký bude předpokládaný zisk.  Souvisí s ním i kontrola plnění plánu.

Druhy finančních plánů krátkodobý na méně než 1 rok plán toku hotovosti zajištění likvidity dlouhodobý na více než 1 rok investice podnikatelský záměr

Krátkodobé finanční plánování Zajišťuje běžný provoz podniku. Jeho součástí je:  řízení zásob,  řízení pohledávek,  řízení závazků. Plánování toku hotovosti: počáteční stav hotovosti +příjmy v daném období –výdaje v daném období =konečný stav hotovosti

Příklad Zjistěte, jestli je reálná nabídka na prodej zboží. Očekávané tržby v tis. Kč: čtvrtletí I.II.III.IV.celkem tržby v tis. Kč Náklady: o Zboží bude dodáno koncem pololetí v hodnotě 36. o Roční fixní náklady jsou 8. o Variabilní náklady jsou 10 % objemu prodeje. Počáteční stav hotovosti je 36. příklad 1

výchozí stav I.II.III.IV.celkem příjmy nákup zboží fixní náklady variabilní náklady výdaje celkem příjmy - výdaje hotovost počáteční stav změna konečný stav

Příklad Zjistěte, jestli je reálná nabídka na prodej zboží. Očekávané tržby v Kč: čtvrtletí I.II.III.IV.celkem tržby v Kč Náklady: o Zboží bude dodáno koncem pololetí v hodnotě Kč. o Roční fixní náklady jsou Kč. o Variabilní náklady jsou 10 % objemu prodeje. Počáteční stav hotovosti je Kč. příklad 2

výchozí stav I.II.III.IV.celkem příjmy nákup zboží fixní náklady variabilní náklady výdaje celkem příjmy - výdaje hotovost počáteční stav změna konečný stav

Dlouhodobé finanční plánování = rozhodování o investicích Investice = prostředky, které vydáváme v očekávání, že v budoucnu přinesou hodnotu. Členění investic:  kapitálové,  nehmotné,  finanční.

Dlouhodobé finanční plánování Finanční plán obsahuje:  možnosti financování do budoucna,  posouzení důsledků finančních investic,  rozhodnutí, jak finanční prostředky opatřit,  rozhodnutí, jak peníze investovat. Tato rozhodnutí:  ovlivňují budoucnost podniku,  jsou zdrojem výnosů a zisku,  zvyšují fixní náklady (odpisy),  pokud jsou špatná, mohou způsobit bankrot.

Doba návratnosti investice Udává počet let, za který se kapitálová investice splatí.  Měla by být co nejkratší.  Aby byla investice efektivní, musí být kratší než předpokládaná životnost.  Mezi zdroje, ze kterých se investice „splácí“, patří zisk a odpis.  Výpočet předpokládá přesný odhad budoucích nákladů a výnosů v jednotlivých letech.

Doba návratnosti investice doba návratnosti investice = investiční náklady zisk + odpisy

doba návratnosti investice = Restaurace investovala Kč do nákupu dodávkového automobilu. Jeho životnost je 4 roky, roční odpis Kč, předpokládaný roční zisk Kč. příklad 1 = 3,6 Investice do automobilu se vrátí za 3,6 let. Tato doba je kratší než životnost, proto je investice efektivní.

Doba návratnosti investice = Hotel investoval 10 mil. Kč do rozšíření ubytovací kapacity. Délka životnosti je 30 let, roční odpis je v 1. roce 140 tis. Kč, v dalších letech 340 tis. Kč. Předpokládaný zisk je v 1. roce 200 tis. Kč, ve 2. roce 250 tis. Kč, ve 3. roce 400 tis. Kč, ve 4. roce 450 tis. Kč a v dalších letech 500 tis. Kč. příklad 2 = rok2. rok3. rok4. rok5 a více zisk odpis celkem Za první 4 roky se vrátí = = + +== 48,9812,98 let Zbývá splatit = – Zbývající část se vrátí za = / 8,

Doba návratnosti investice = Hotel investoval Kč. Délka životnosti je 30 let, odpis je lineární. Předpokládané příjmy a výdaje jsou: příklad 3 = rok2. rok3. rok4. rok5 a více výnosy náklady zisk odpis celkem Za první 4 roky se vrátí = =+ + = = 4 9,65 13,65 let Zbývá splatit = – Zbývající část se vrátí za = / 9,