Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Psaní i/y v koncovkách sloves
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje přehled mluvnických kategorií přídavných jmen. Zaměřuje se především na druhy a vzory. Vzdělávací.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Číslo v digitálním archivu školy
Shoda přísudku s podmětem
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Přídavná jména přivlastňovací
Shoda přísudku s podmětem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Hrátky s češtinou.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Gramatika Podstatná jména II
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Podstatná jména.
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_737_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY _32_INOVACE_320_Podstatná jména AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM:
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_13_ČJ_Podstatná jména_kost Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_12_ČJ_Podstatná jména_píseň Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_hrad Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_01_JMÉNA,
Shoda přísudku s podmětem
Co je to několikanásobný podmět?
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Shoda přísudku s podmětem
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Podstatná jména Opakování
Vzory podstatných jmen rodu mužského
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Digitální učební materiál
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y

CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_1OA_01 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_1OA_01 Autor Mgr. Petra Vališová Tematický celek Pravopis českého jazyka Ročník 1. Datum tvorby 3. 11. 2012 Anotace Prezentace je zaměřena na shrnutí pravidel psaní i a y v češtině. Předmět: Český jazyk a literatura Metodický pokyn Žáci využijí výkladu k osvojení a zopakování pravidel psaní i a y v českém jazyce. Lze použít i na procvičování pravopisu ve vyšších ročnících.

Psaní i, y i, y uvnitř slov i, y v koncovkách podstatných jmen i, y v koncovkách přídavných jmen i, y ve shodě podmětu s přísudkem 1

i, y uvnitř slova Po tvrdých souhláskách (h, ch, k, r, d, t, n) píšeme obvykle y po měkkých souhláskách (ž, š, č, c, j, ď, ť, ň) píšeme i po obojetných souhláskách (b, f, l, m, p, s, v, z) píšeme y, pokud se dané slovo vyskytuje ve vyjmenovaných slovech (případně pokud je příbuzné s některým z vyjmenovaných slov).

i, y v koncovkách podstatných jmen i, y se řídí vzorem: pro rod mužský (pán, hrad, muž, stroj, předseda, soudce) pro rod ženský (žena, růže, píseň, kost) pro rod střední (město, moře, kuře, stavení) 2

i, y v koncovkách přídavných jmen i, y se řídí vzorem: přídavná jména tvrdá – vzor mladý, mladá, mladé přídavná jména měkká – vzor jarní přídavná jména přivlastňovací – vzor otcův, matčin 3

i, y ve shodě podmětu s přísudkem O psaní i, y rozhoduje shoda podmětu s přísudkem podle následujících pravidel: Je-li podmětem podstatné jméno rodu mužského životného, píšeme –i. (Např. Chlapci běhali. Muži přišli pozdě. Koně zařehtali. Rodiče se nezlobili. Lidičky se sešli na náměstí.) Je-li podmětem podstatné jméno rodu mužského neživotného nebo rodu ženského v množném čísle, píšeme -y. (Např. Ledoborce se blížily. Vlaky se rozjížděly. Hrady byly stavěny. Dívky si koupily nové šaty. Děti se rozplakaly. Dny rychle plynuly.)

Je-li podmětem podstatné jméno rodu středního v množném čísle, píšeme –a. Koncovka –y je chybná. (Např. Koťata si hrála. Mláďata se narodila v květnu. Podstatná jména se objevovala nejčastěji. Děvčata se smála. ) Pozn: Podstatné jméno dítě má v jednotném čísle tvar rodu středního, v množném čísle tvar rodu ženského, proto píšeme – y. Př. Děti se rozplakaly.) 4

Věty s několikanásobným podmětem Je-li podmětem alespoň jedno podstatné jméno rodu mužského životného, píšeme –i. (Např. Děti, maminka a tatínek se moc těšili. Jana, Monika, Marta i Jirka přišli jako obvykle včas. ) Pozn. Stojí-li přísudek před několikanásobným podmětem, je možná shoda také podle nejbližšího podmětu, pokud je v množném čísle. (Např. Přijeli k nám sestřenice i bratranci z celé rodiny. Přijely k nám sestřenice i bratranci z celé rodiny.) Není-li mezi podměty ani jedno podstatné jméno rodu mužského životného, píšeme –y. (Např. Propiska i sešit byly pod lavicí. Matka a její dítě čekaly dlouhou dobu.)

Jsou-li podmětem pouze podstatná jména rodu středního a alespoň jedno z nich je v jednotném čísle, píšeme –y. (Např. Kotě i štěně si hrály ve stodole. Německo ani Rusko se tohoto turnaje nezúčastnily.) Není-li mluvnický rod jednoznačný, použijeme tzv. shodu podle smyslu (podle přirozeného rodu podmětu – např. podle osobního zájmena). Např. To jsme my neřekli! (Jde-li o muže). To jsme my neřekly! (Jde-li o ženy). Ve větách s všeobecným podmětem píšeme –i. Např. Hlásili to v televizi. Hráli to v divadle.

Je-li podmět nevyjádřený, shoduje se přísudek s podstatným jménem užitým např. v oslovení nebo podle podmětu z předcházejících vět. Např. Co jste nám to, chlapci, vlastně přinesli? Tatínek vše chlapcům zopakoval, aby se více nespletli. (Podmět chlapci). Tatínek vše dívkám zopakoval, aby se více nespletly. (Podmět dívky). 5

Je-li podmět vyjádřen výrazem pro množství (dav, řada, tisíc atd Je-li podmět vyjádřen výrazem pro množství (dav, řada, tisíc atd.), píšeme –y. Např. Davy lidí se tísnily u východu. Řady návštěvníků značně prořídly. Tisíce zahraničních turistů obdivovaly památky Prahy. Pozn. Stojí-li u těchto vět vedlejší věta se stejným podmětem, jako je u věty hlavní, můžeme psát ve shodě –i nebo –y. Např. Stovky lidí se shromáždily na náměstí, aby vyjádřili podporu nespravedlivě obviněnému muži. Stovky lidí se shromáždily na náměstí, aby vyjádřily podporu nespravedlivě obviněnému muži.

Zadání domácího úkolu Podívejte se na internetové stránky http://www.pravidla.cz/pismena-i-y/ a zopakujte si vyjmenovaná slova.

Použité zdroje 1 iDnes.cz (on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://zpravy.idnes.cz/chybujici-urednice-z-magistratu-se-ma-doucit-pravopis-za-dva-dny-p8b-/domaci.aspx?c=A100722_1420897_praha_mad 2 Školský servis (on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://www.skolskyservis.cz/shop/index.php?main_page=index&cPath=1_1261_1304 3 Haló noviny(on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://www.halonoviny.cz/articles/view/230293 4 Moje čeština (on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://www.mojecestina.cz/article/2008081801-shoda-podmetu-s-prisudkem Český rozhlas (on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://www.radio.cz/cz/rubrika/cestina/je-cestina-patriarchalni Pravidla.cz (on-line). [cit. 3. 11. 2012]. Dostupné na: http://www.pravidla.cz/pismena-i-y/