České dráhy, a. s. – projekt „Outplacement pro velké podniky“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
4. železniční balíček 1.
Péče o pracovníky.
Informace o současné podpoře kombinované dopravy v České republice
Analýza Centra ProEquality
HANDI JOBS, občanské sdružení
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Personální informační systém
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Věznice Heřmanice Souvislá praxe
BENEFITY PRAHA Lesy České republiky, s.p.
Pobytové středisko Zastávka
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Představení projektu Program Iniciativy Společenství EQUAL Petra Přibylová, DiS. koordinátorka projektu Dopravní vzdělávací institut, a. s. dceřiná společnost.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
ČESKÉ DRÁHY A E-LEARNING Vladimír Sosna. Osnova Cesta k e-learningu Cesta k e-learningu Osobité prvky systému ÚPV Osobité prvky systému ÚPV Současnost.
Odměňování a stimulace
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Zjevná spotřeba oceli. Vývoj hlavních odběratelských oborů.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Zaměstnanecký benefit
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Silnice nebo železnice
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
PÉČE O PRACOVNÍKY.
1 Výběr a přijímání zaměstnanců. 2 Výběr a přijímání zaměstnanců : Je realizováno na základě jednotné metodiky přijímacího pohovoru, jehož základem je.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Pracovní příležitosti na SŽDC, trendy železniční profese
Lenka Herčíková,
Správa sociálního zabezpečení
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zaměstnanecký benefit
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Benefity.
Charakteristika živností
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

České dráhy, a. s. – projekt „Outplacement pro velké podniky“ Ing. Pavel Koucký, zástupce ředitele odboru personálního, ČD, a. s. Best Western Hotel Vladimir, Ústi nad Labem, Masarykova 36 15. února 2007

Obsah prezentace Úvod Personalistika Závěr Prezentace společnosti ČD, a.s. Personalistika Systém zaměstnaneckých výhod Asistence poskytovaná zaměstnancům při propouštění Projekt „Outplacement pro velké podniky“ Očekávání Rizika Závěr

České dráhy, a. s. vznik k 1.1.2003 na základě zákona č. 77/2002 Sb. právní forma – akciová společnost (100% vlastněná státem) liberalizace trhu železniční dopravy k 1.1.1995 na základě zákona č.266/1994 Sb. přepravní, dopravní a další služby provoz na celostátních i regionálních tratích údržba, oprava a modernizace infrastruktury

Mapa Evropy

České dráhy, a. s. Základní údaje o společnosti: Poslání: 1.1.1993 - vznik ČD, s.o. 1.1.2003 - SŽDC, s.o. a ČD, a. s. (zákon č. 77/2002 Sb.) 9500 km tratí 2700 stanic a zastávek 178 mil. cestujících ročně 76,3 mil. tun zboží za rok Poslání: Poskytování veřejné přepravní služby cestujícím a přepravcům Provozování a údržba celostátních i regionálních tratí

Organizační změny: 1993 - zrušení oblastních ředitelství jako odštěpných závodů + vznik divizí DOP a DDC 1993 – 2003 vznik a optimalizace správ dopravní cesty 1993 – 2004 optimalizace počtu železničních stanic a dep kolejových vozidel 1995 – rozdělení divizí, regionálních ředitelství a železničních stanic 1996 – sloučení divizí, sloučení regionálních ředitelství a železničních stanic

Organizační změny: 2003 – zánik divizí 2004 – prodej stavebních správ 2004 – zánik regionálních obchodně provozních ředitelství 2004 – vznik uzlových železničních stanic 2004 – vznik dílen pro opravu vozidel 2004 – 2005 - vznik produktově orientované dvoustupňové organizační struktury 2004 – 2005 - vznik dceřinných společností 2006 – 2008 - vznik dceřiných společností jádrového podnikání

Vývoj počtu zaměstnanců ČD, a. s. v letech 1993 - 2006

Pokles muži na 61%, ženy na 52% stavu roku 1996

Vznik dceřiných společností 2167 494 1673 Celkem 30.09.2005 110 57 53 ÚPV 30.06.2005 109 31 78 VÚŽ 31.03.2005 1 250 311 939 Telematika 31.12.2004 698 95 603 TSS Ke dni Ženy Muži Počet zaměstnanců (Stop stav) Od 1.1.2007 vznik další dceřiné společnosti DPOV, a.s. - odchod z ČD, a.s. dalších 484 zaměstnanců - 420 mužů, 64 žen.

Systém zaměstnaneckých výhod Standardně poskytované výhody obecné zaměstnanecké výhody ve smyslu předpisů ČD Ok 10, ČD Ok 9 a ČD Ok 12 připojištění zaměstnanců zvláštní odměny zvýšené jednorázové odškodnění pozůstalým v případě smrtelného pracovního úrazu zaměstnance stejnokroje pro specifické funkce ochranné osobní pracovní pomůcky včetně příspěvků na jejich čistění atd.

Systém zaměstnaneckých výhod Výhody plynoucí z podnikové kolektivní smlouvy uzavřené na rok 2007 fond pracovní doby dovolená nad rámec Zákoníku práce zvýšené odstupné při odchodu zaměstnance nad rámec Zákoníku práce (§ 67 ZP) doplatek ke mzdě při ztrátě zdravotní způsobilosti kondiční pobyty pro specifikované profese podmínky pro tuzemské a mezinárodní soutěže atd.

Příspěvky ze sociálního fondu ČD, a. s. úhrada jazykového vzdělávání (ročně cca 3,5 - 4 mil. Kč, cca 750 zaměstnanců), příspěvky na kulturní a sportovní činnost, příspěvky na stravování, sociální výpomoci a sociální půjčky zaměstnancům, odměny a dary k životním a pracovním výročím, příspěvky na tuzemské a mezinárodní sportovní soutěže železničářů, příspěvky na tuzemské i zahraniční rekreace, zájezdy a sportovní akce a dětské tábory

Zaměstnanecké výhody pro specifické skupiny zaměstnanců Kondiční pobyty pro zaměstnance vybraných provoz. profesí na exponovaných pracovištích - negativní ovlivnění zdravotního stavu (pracovní režim, psychické zatížení) 14 dnů 1 krát za 2 nebo 3 roky každoročně cca 7000 zaměstnanců náklady cca 120 mil. Kč ročně (+ náhrady mezd, …) Doplatek ke mzdě při ztrátě zdravotní způsobilosti pro zaměstnance vybraných provozních profesí, kteří při dlouhodobém vystavení nepříznivým podmínkám ztratí smyslovou či jinou zdravotní způsobilost náklady v r. 2005 cca 4,1 mil. Kč, v r. 2006 cca 6,6 mil. Kč

Struktura zaměstnanců Celkový počet zaměstnanců k 31. 12. 2006 – 57 246 z toho v nepřetržitém a vícesměnném režimu práce – 31 320 zaměstnanců

Odborové organizace Organizovanost zaměstnanců ČD v odborech: na ČD působí 6 odborových organizací Odborové sdružení železničářů (OSŽ), 39 000 členů, zam. ČD Federace strojvůdců (FS) 5 800 menší odbor. organizace (FŽ, FVČ, UŽZ, FV) 1 600 Vysoká odborná úroveň odborových funkcionářů a zaměstnanců odborových orgánů

Systém vzdělávání a rekvalifikace Druhy vzdělávání: Vzdělávací subjekty: Povinné (provozní zaměstnanci): - Dopravní vzdělávací institut, a. s. předpis ČD Ok 2 - vlastní zaměstnanci (GŘ, OS) zákony a obecné předpisy - externí dodavatelé Specifické: - jazykové Rekvalifikace: - informatika (NPPG, ECDL, word, excel, ...) - rekval. program České Velenice - ostatní -vlastní, resp. prostř. DVI (výpravčí) Způsob vzdělávání: Spolupráce s VŠ a SŠ: klasická výuka - 9 VŠ a 14 SŠ e-learning - praxe studentů, úprava osnov pobytové tematické kurzy

Pomoc zaměstnancům při propouštění Zvýšené odstupné při odchodu zaměstnance (§ 67 ZP) nad rámec ZP Doprovodný sociální program ČD dle vl. nař. 322/2002 Sb. ve znění nař. vl. 83/2005 Sb., cíl: snížení počtu zaměstnanců ČD, zlepšení věkové struktury, ulehčení situace pro propouštěné zaměstnance ČD pro zaměstnance starší (méně než 5 let do nároku na důchod), motivační prvky pro hledání pracovního místa nebo podnikání, v r. 2005 využilo 4 652 zaměstnanců, vyplaceno 625,7 mil. Kč, v r. 2006 2427 zaměstnanců, 490 mil. Kč Pomoc personalistů a vedoucích zaměstnanců odcházejícím seznámení s nabídkou volných míst, nabídky i na Intranetu ČD přednostní nabídka práce („Zápis z pohovoru a předložení nabídky nového pracovního zařazení“) podpora zaměstnanců nad rámec běžné personální agendy Centra psychologických služeb

Závěr České dráhy, a. s. jeden z největších zaměstnavatelů v ČR nadstandardní péče o zaměstnance nadstandardní péče o odcházející zaměstnance podílí se na přípravě potenciálních zaměstnanců

Projekt „Outplacement pro velké podniky“ - očekávání ČD, a. s. - zaměstnavatel vytvoření obecně platné metodiky řešení otázky „outplacementu“ zprovoznění Centra pro podporu zaměstnanců snížení negativního dopadu propouštění na zaměstnance získání validních dat o informovanosti, potřebách a názorech zaměstnanců zlepšení image firmy směrem k veřejnosti i k vlastním zaměstnancům optimalizace vztahu a komunikace s odborovými organizacemi budoucí spolupráce s dalšími velkými firmami v této oblasti atd.

Projekt „Outplacement pro velké podniky“ - očekávání ČD, a. s. - zaměstnanci řešení existenčních otázek typu „jak“ a „kde“ hledat novou práci konkurenční výhoda v procesu hledání práce zvýšení personálního potenciálu snazší přístup k nabídce personálních agentur a úřadů práce atd.

Projekt „Outplacement pro velké podniky“ Rizika předpoklad aktivního přístupu ze strany cílové skupiny všeobecný negativní postoj a nedůvěra k novým řešením psychologický pocit „ohrožení“ při spolupráci na řešení otázek outplacementu postoj odborových organizací neochota propouštěných zaměstnanců dále spolupracovat s ČD,a.s. atd.

Děkuji Vám za pozornost. Ing. Pavel Koucký e-mail: koucky@gr.cd.cz České dráhy, a. s. Nábřeží Ludvíka Svobody 1222 Praha 1