ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Advertisements

Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
České vysoké učení technické v Praze
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C III Další zdroje pro popis zájmového území.
Informace z Odboru ochrany vod MŽP, současné a výhledové aktivity
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
1 Kontrolní den 10. října 2007 Projekt SP/2e1/153/07 Ministerstva životního prostředí Zákonitosti interakce systému „voda-hornina-krajina“ a její využití.
Projekt empirického výzkumu
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Evidence kontaminovaných míst
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Mechanismy evaluace kulturních služeb
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Povodňový informační systém Ing
Dopady jaderné energetiky na životní prostředí
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Nitrátová směrnice v LPIS
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Nové metodické trendy udržitelnosti
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VII. Monitoring.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Dopad hydrologického sucha na kvalitu povrchových vod
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Rámcová směrnice pro vodní politiku ES (WFD) Patrick de Visscher Ministerstvo Dopravy a Vody Ředitelství – Národní rada pro vodu Notes.
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR Pavel Rosendorf, Anna Hrabánková, Hana Prchalová a Daniel Fiala Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Oddělení ochrany vodních ekosystémů Podbabská 30, Praha 6, 160 62 E-mail: rosendorf@vuv.cz

Subprojektu 3617 „Vliv zemědělsky obhospodařovaných povodí na kvalitu odtékající vody“ – dusík Řešení navazuje na projekt VaV/510/4/98 Omezování plošného znečištění povrchových a podzemních vod v ČR“ (1998-2002). Obsahuje výzkumné a metodické aktivity k podpoře implementace Nitrátové směrnice. Řešení probíhá v součinnosti se subprojektem 3618 „Vývoj komplexního konceptuálního modelu pro řešení vlivů a dopadů antropogenní činnosti na podzemní vody v interakci s povrchovými ekosystémy“ a úkolem MŽP 3733 „Revize zranitelných oblastí pro nitrátovou směrnici“

Základní směry výzkumu v problematice znečištění vod dusíkem Odlišení přísunu dusíku do vod z plošných a bodových zdrojů na základě analýzy dat z monitoringu. Zdokonalení a aplikace metody kritických zátěží pro určení zranitelných oblastí a vývoj způsobů bilancování plošného znečištění v povodích a vodních útvarech. Příprava metodiky hodnocení eutrofizace působené dusíkem ve smyslu nitrátové směrnice a postupu vymezení příslušných zranitelných oblastí.

Přísun dusíku z plošných zdrojů - analýza dat z monitoringu Analýza časových řad, sezónnosti vývoje a trendů koncentrací (monitoring ZVHS – povrchové vody, ČHMÚ – podzemní vody a data z experimentálních povodí). Vliv půdních typů, hydrogeologické struktury a dalších charakteristik povodí na vývoj koncentrací. Aplikace výsledků při revizi zranitelných oblastí v roce 2007 – nařízení vlády 219/2007 Sb.

Typický průběh koncentrací dusičnanů v profilu zatíženém plošným znečištěním

Průběh koncentrací dusičnanů v závislosti na průtoku v experimentálních povodích

Průběh koncentrací dusičnanů v závislosti na průtoku v experimentálních povodích

Aplikace výsledků při revizi zranitelných oblastí v roce 2007 – NV 219/2007 Sb.

Aplikace výsledků při revizi zranitelných oblastí v roce 2007 – NV 219/2007 Sb.

Aplikace metody kritických zátěží a vývoj způsobu bilancování PZ V součinnosti se subprojektem 3618 jsou prováděny analýzy vývoje znečištění dusičnany ve směru půda – podzemní voda – povrchová voda. Je vyvíjen způsob, jak kvantifikovat úbytek dusičnanů v podzemních vodách v oblastech s různým typem zvodnění. Získané výsledky jsou průběžně aplikovány při zpracování bilance jakosti povrchových a podzemních vod (vazba na subprojekt 3622).

Aplikace metody kritických zátěží a vývoj způsobu bilancování PZ

Metodika hodnocení eutrofizace ve smyslu nitrátové směrnice Zjistit, za jakých podmínek může být dusík (dusičnan) hlavním faktorem eutrofizace povrchových vnitrozemských vod. Eliminovat toky a oblasti, kde eutrofizaci primárně způsobuje fosfor (zejména fosfor z bodových zdrojů znečištění). Vzít v úvahu eutrofizaci pobřežních a mořských vod (množstevní a koncentrační limity pro dusík v tocích opouštějících ČR)

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den