UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Rusko od konce třicetileté války do poloviny 18. století
Západní Evropa po třicetileté válce
I. Osvícenský absolutismus
Významní čeští panovníci
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
František Josef I..
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Osvícenství.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Evropa po třicetileté válce
Základní typy monarchií
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
První císařovna.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Evropa na počátku novověku
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
BAROKO Doba protikladů.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oliver Cromwell
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Absolutistická monarchie v anglii
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Reformace v západoevropských monarchiích
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Náboženské války ve Francii
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI 17. A 18. STOLETÍ UTVÁŘENÍ NOVODOBÉ SPOLEČNOSTI

situace po stoleté válce ANGLIE 15. až 16. stol. situace po stoleté válce - „válka růží“ mezi rody Lancasterů a Yorků - na trůn pak nastoupil rod Tudorovců - nejznámější z Tudorovců byl Jindřich VIII. - šest manželek, kvůli rozvodu s jednou z nich přestoupil k protestantismu a postavil se do čela církve v Anglii (anglikánská církev)

ANGLIE 16. stol. alžbětinská doba - k velkému rozvoji země došlo za vlády Jindřichovy dcery Alžběty I. - bystrá královna, za její vlády se stala Anglie přední světovou mocností (a tuto roli pak země měla až do poloviny 20. století) - „alžbětinská doba“ je Angličany považována za jedno z nejslavnějších období dějin země trailer k filmu Alžběta: Zlatý věk

ANGLIE 17. stol. období republiky - v čele státu byli králové, část moci byla ale kontrolována parlamentem – spory o podíl na moci - šlechtic Oliver Cromwell se postavil do čela vojska podřízeného parlamentu a královské oddíly utrpěly porážku - po dvou válkách byl král zajat a popraven - parlament r. 1649 vyhlásil republiku, monarchie dočasně zanikla - Cromwell postupně oslabil moc parlamentu a nastolil vojenskou diktaturu - Anglie se v té době stala světovou námořní velmocí – vyvrcholení a zároveň i konec alžbětinské doby Cromwellova socha před Westminsterským palácem (dnes budova britského parlamentu)

ANGLIE poč. 18. stol. vznik Velké Británie - došlo k rozdělení práv mezi krále a parlament: panovník směl jen se souhlasem parlamentu vydávat zákony, vypisovat daně a vydržovat vlastní vojsko; - v parlamentu začala vznikat uskupení podobná dnešním politickým stranám (konzervativní a liberální) - r. 1707 vznikla Velká Británie: Anglie (včetně Walesu) se pevněji spojila se Skotskem a podmanila si Irsko (Spojené království Velké Británie) (Irsko se osamostatnilo až ve 20. století)

Wikipedia - Velká Británie Wikipedia - vlajka Spojeného království

RUSKO 17. stol. car Petr I. Veliký - Rusko bylo zanedbanou zemí - car Petr I. nastolil tuhý absolutistický režim - rozšířil území Ruska (připojení Ukrajiny, zajistil přístup k Baltskému moři - založil zcela nové hlavní město Ruska Sankt Peterburg (Petrohrad) Jezdecká socha Petra Velikého v Petrohradu

RUSKO Území ruského carství v letech: 16. století, hranice Moskevského knížectví (žlutozelená); 17. století (zelená); 18. století (světle zelená).

BAROKO – umělecký sloh - typické znaky: okázalost, bohatství forem, rozvlněnost, pohyb ... - monumentální stavby a zahrady, oblé křivky, zdobné

BAROKO – umělecký sloh - v sochařství: zachycení pohybu, výrazu tváře, bohatě zřasený oděv Matyáš Bernard Braun

BAROKO – umělecký sloh - v malířství: světlo a stín, kypré tvary lidského těla, výraz tváře, detaily ... Rubens Velázquez Rembrant

BAROKO – umělecký sloh Rubens Velázquez

ČESKÉ ZEMĚ 17. stol. rekatolizace - po skončení třicetileté války byla dovršena rekatolizace českých zemí - katolickou víru šířili misionáři a církevní řády (jezuité, františkáni, kapucíni apod.) - rozšířil se mariánský kult a uctívání Jana Nepomuckého Socha Jana Nepomuckého s atributy (svatozář s pěti hvězdami, v ruce drží kříž a též palmovou ratolest, někdy také knihu).

ČESKÉ ZEMĚ 18. stol. Marie Terezie - v habsburské monarchii vládla od r. 1740 - zavedla mnohé reformy: jednotný systém státní správy (zemské a krajské úřady), zavedení nového katastru (soupisu nemovitostí), sjednotila míry a váhy, uzákonila povinnou školní docházku ... Arcivévodkyně rakouská, královna uherská a česká. Byla jedinou vládnoucí ženou na českém trůně. Císařovna Marie Terezie měla 16 dětí, na obrázku s rodinou.

OSVÍCENSTVÍ 18. stol. věk rozumu - světový názor a životní styl - upřednostňování rozumu před pověrami a předsudky - víra v pokrok, ve vědecké poznání Encyklopedisté – tvůrci „Racionálního slovníku umění, věd a řemesel“ Carl Linné – systematika rostlin A.L.Lavoisier – chemik Voltaire – filosof: „Člověk jako rozumná bytost je schopen díky vědě, technice, kultuře a správnému společenskému řádu vést svůj osud k lepší budoucnosti.“ „K poznání docházíme zkušeností.“ „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“ Rousseau – „žít v souladu s přírodou“

OSVÍCENSTVÍ 18. stol. občanské svobody - humanismus, tolerance - svoboda myšlení, svoboda slova, svoboda projevu - lidé jsou si rovni, odmítání posuzování člověka podle urozenosti - princip budování společnosti: tři složky moci (zákonodárná – parlament, výkonná – vláda, soudní) Tyto názory získávaly velkou odezvu mezi lidmi, vedlo to k řadě velkých revolucí.

ROKOKO – umělecký sloh - typické znaky: zdrobnělá varianta baroka - hravost, uvolněnost smyslnost, bezstarostnost šlechtického života

KLASICISMUS – umělecký sloh - typické znaky: pravidelnost, střízlivost, řád - odpovídá myšlenkám osvícenství (rozumovost), návrat k antice