Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oliver Cromwell 1599-1658.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oliver Cromwell 1599-1658."— Transkript prezentace:

1 Oliver Cromwell

2 Život Byl v parlamentu v letech Získal si proslulost důslednou opozicí vůči královským reformám městské správy a řízení církevních záležitostí. Po vypuknutí občanské války vycvičil na vlastní náklady jezdecký oddíl, za rozhodující podíl na vítězství v bitvě u Granthamu v roce 1643 byl jmenován generálem a velitelem jezdectva parlamentní armády, fakticky se však stal jejím hlavním politickým představitelem.

3 Během občanské války Po porážce královských vojsk a zajetí krále Karla I. nařídil provést čistku v parlamentu a prosadil popravu krále Karla I. a následné vyhlášení Anglické republiky v květnu Stal se předsedou státní rady a bylo mu svěřeno velení při dobývání Irska, kde proslul krutýmy metodami vedení války a vyvražďováním civilního katolického obyvatelstva.

4 Konec Cromwellů Díky vítězné válce se Španělskem se mu podařilo vytvořit z Anglie světovou námořní mocnost, připustil však výrazné vměšování vojska do správy země a politické činnosti, čímž snížil bojeschopnost armády a podryl důvěru v zastupitelské sbory. Krátce po jeho smrti byl proto jeho syn a nástupce Richard Cromwell donucen k abdikaci a po roce došlo v zemi k opětnému nastolení monarchie v restauraci královského rodu Stuartovců.

5 Obrázky Konec


Stáhnout ppt "Oliver Cromwell 1599-1658."

Podobné prezentace


Reklamy Google