Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D Anglie v 15. – 18. století Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Válka růží a posílení královské moci
Roku 1455 probíhaly kruté války o královský trůn mezi dvěma rody – Yorky (bílá růže) a Lancastery (červená růže) – tzv. válka růží. Roku 1485 se stává králem Jindřich Tudor z rodu Lancasterů, když porazil Richarda III. z rodu Yorků. Na trůn usedl jako Jindřich VII. (1485 – 1509). Aby zklidnil situaci, vybral si manželku z rodu Yorků. Povznesl anglický námořní obchod.

3 Jindřich VIII. (1509 – 1547) Za jeho vlády počátek anglické reformace. Dostal se do sporu s papežem (nedal mu svolení k rozvodu). Proto vytvořil vlastní církev – tzv. anglikánskou církev (hlavou byl sám panovník, zabavoval rozsáhlý majetek katolické církve, rušil kláštery, pronásledoval katolíky). Zabavená půda byla využívána pro chov ovcí – rozvoj soukenické výroby – tzv. ohrazování. Likviduje drobné rolníky.

4 Pronásledovala anglikánskou církev
Marie Katolická (1553 – 1558) Pronásledovala anglikánskou církev Alžběta I. (1558 – 1603) Tzv. alžbětínská doba. Nejslavnější období v anglické historii. Pokrčuje rozvoj hospodářství. Vznikají četné manufaktury. Je kritizován rozmařilý život královského dvora. Anglie má silnou pozici na moři (angličtí korzáři – přepadají španělské lodě). Roku 1600 založena Východoindická společnost. Rozvoj kultury (Shakespeare).

5 Po smrti královny Alžběty nastupuje skotský král Jakub I
Po smrti královny Alžběty nastupuje skotský král Jakub I. z dynastie Stuartovců. Roku 1625 nastupuje Karel I., který se snažil vládnout absolutisticky. Odmítal se o moc dělit s parlamentem, který povoloval daně. Karel I. vydal daně bez souhlasu parlamentu. Opozicí mu jsou i puritáni.

6 Stupňování rozporů Karel I. rozpustil parlament a vládl sám. S jeho vládou rostla nespokojenost. Roku 1639 potřeboval peníze na armádu proti Skotsku. Na severu Anglie dal do kupy armádu a vyhlásil válku přímo parlamentu. Podpořila ho i anglikánská šlechta, církev a katolíci. Na straně parlamentu stojí měšťané, řemeslníci, puritáni. Z jejich řad vyšel Oliver Cromwell.

7 Občanská válka (1642 – 1648) Mezi králem a parlamentem. Na počátku vítězí král, situace se obrací. Oliver Cromwell vytvořil placené vojsko a král byl poražen. Utekl na Sever, vzdal se Skotům, ti ho vydali parlamentu. Rostla moc Cromwella.

8 Anglie republikou Cromwell uvěznil všechny své odpůrce. Byl odhlasován trest smrti pro krále (leden 1649). Anglie byla prohlášena republikou. Cromwell měl skutečnou moc. Roku 1651 vydal zákon o plavbě – zboží dovážejí pouze anglické lodě, nebo lodě z místa původu zboží.

9 Cromwellova diktatura a obnovení monarchie
Roku 1653 rozehnal parlament. Vládne s podporou armády. Ztrácí popularitu. Nakonec zůstává sám, bez podpory. Umírá roku 1658 – nastává bezvládí, chaos. Roku 1660 byla zrušena republika a nastoupil Karel II., který musel uznat moc parlamentu.

10 Slavná revoluce a vláda Viléma III.
Jakub II. se v roce 1688 pokusil uplatnit neomezenou vládu a prosadit katolicismus. Rozpustil parlament, a tak vyvolal revoluci bez krveprolití. Jakub II. byl vyhnán, místo něj dcera Marie a její manžel Vilém III. (Vilém Oranžský). Končí dlouholeté soupeření Anglie a Nizozemí. Vilém III. přijal Listinu práv (potvrdil práva parlamentu). Anglie se stala konstituční monarchií. Parlament se scházel pravidelně na základě voleb. Odděluje se moc zákonodárná (parlament) od výkonné (král a ministři).

11 Vznik Velké Británie Po smrti Viléma III. nastupuje královna Anna. Roku 1707 spojení Anglie a Skotska – vzniká Velká Británie. Stala se dílnou světa. Roste britské impérium.

12 Zdokonalení parlamentního systému
Roku 1714 Jiří Hannoverský – zavádí parlamentní systém. Objevuje se funkce premiéra (první ministr) – je jmenovaný z řad poslanců. Uplatňuje se i parlamentní opozice .

13 Zápis Anglie v 15. – 18. století 1455 válka růží (Yorkové x Lancasterům) Jindřich VII. z rodu Tudorovců Jindřich VIII. – zakládá anglikánskou církev Alžběta I. – tzv. alžbětínská doba Po její smrti nastupují Stuartovci Puritáni Karel I. má spory s parlamentem (Oliver Cromwell), král 1649 popraven, Anglie vyhlášena republikou

14 1660 republika zrušena Vilém III
1660 republika zrušena Vilém III. přijal Listinu práv – Anglie – konstituční monarchie vznik Velké Británie – Anglie + Skotsko

15 1 2 3 4 5 6 7 V co se změnila Anglie roku 1649. Jindřich VII. byl z rodu? Vytváření velkých pastvin pro ovce je? První ministr Jakub I. byl z rodu? Britský pirát Ústava

16 Puritáni Prosazují očistu anglikánské církve Puritas = čistota Nosí prostý oděv, ostříhané vlasy Mají pevné náboženské přesvědčení, přísnou morálku, jsou skromní v jídle, pracovití Unikli královu pronásledování, odjíždějí do Ameriky

17 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, duben Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, Anglie, válka růží, puritáni, anglikánská církev, konstituční monarchie V této prezentaci se obeznamuje se základními informacemi Anglii v 15. – 18. století. Součástí prezentace je tajenka, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Je možné ji využít i k samostudiu. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN


Stáhnout ppt "Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google