1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění 18. 10. 2004 „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Komerční a nekomerční pojištění
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Dávky nemocenského pojištění poskytované v těhotenství a mateřství Obhajoba k bakalářské práci Marcela Novotná BIVŠ, Právní administrativa v podnikatelské.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Rozpis rozpočtu a normativy
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální ředitel

2 Kvalitní důchodové a nemocenské pojištění je jednou z předností naší společnosti Spolu s nejvyspělejšími zeměmi světa čelíme výzvám globalizace a jejím vlivům na hospodářský i společenský život Spolu s nejvyspělejšími zeměmi světa čelíme výzvám globalizace a jejím vlivům na hospodářský i společenský život Musíme se přizpůsobit současnému světovému vývoji Musíme se přizpůsobit současnému světovému vývoji - v ekonomické oblasti - v sociální sféře - v právní regulaci Chceme obstát ve změněných konkurenčních podmínkách Chceme obstát ve změněných konkurenčních podmínkách Usilujeme o zdravý vývoj, dlouhodobou perspektivu a prospěch pro všechny Usilujeme o zdravý vývoj, dlouhodobou perspektivu a prospěch pro všechny O náklady transformace se musíme společně podělit O náklady transformace se musíme společně podělit

3 Pohled zaměstnavatelů na nemocenské pojištění - Úloha zaměstnavatelů, byla a bude vždy významná - Klíčová je role zaměstnavatelů při financování nemocenského pojištění - Tradiční spoluúčast zaměstnavatelů při provádění nemocenského pojištění

4 Vývoj plateb pojistného na nemocenské pojištění - Pojistné platí zaměstnavatelé a zaměstnanci - Původně pojistné placeno rovným dílem (celkem 6 %) - Pojistné placené zaměstnanci postupně klesalo a pojistné placené zaměstnavateli se postupně zvyšovalo - Dnes platí zaměstnavatelé 3,3 %, zaměstnanci jen 1,1 %

5 Pojistné a náklady práce - Náklady práce přímo ovlivňují osudy řady podniků - Usilujeme o ekonomicky zdůvodněnou úroveň pojistného hrazeného zaměstnavatelem v nemocenském pojištění - Nižší náklady na nemocenské pojištění jsou reálně dosažitelné bez zhoršení zabezpečení zaměstnanců

6 Společnost stárne – problémy se netýkají jen nemocenského pojištění - Důchodová reforma bude mít své náklady. - Přinese reforma zdravotnictví úspory? - Co přinese úrazové pojištění? - Nechceme jen platit účty. - Chceme ovlivnit podobu reforem.

7 Důchodová reforma - Průběžně financovaný systém považujeme za klíčový. - Nechceme jen dílčí parametrické změny. - Chceme podporu rozvoje soukromých doplňkových důchodových systémů.

8 Co očekáváme od nového zákona o nemocenském pojištění - Vyšší odpovědnost zaměstnanců vůči systému a prostředkům, který na něj vynakládáme. - Nesmí se vyplatit být bezdůvodně „na nemocenské“. - Za určitých podmínek zaměstnavatelé souhlasí s poskytováním náhrady mzdy za prvních 14 dnů trvání pracovní neschopnosti. - Chceme adekvátní snížení pojistného na nemocenské pojištění. - Případné přebytky z pojistného nesmí jít do státního rozpočtu. - Skryté zdanění je pro nás nepřijatelné.

9 Závěrem: Chceme: Chceme: Kvalitní nové zákony. Dlouhodobě udržitelné sociální systémy. Finanční stabilitu za přiměřenou cenu.