Veřejná podpora a infratruktura 27. 3. 2014 Praha JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda ÚOHS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Strategie dopravy MD ČR
Správní právo Pojem správního práva.
Budoucnost letecké dopravy v Evropě Magda Gregorová, Eurocontrol STATFOR Praha, 16. června 2010.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
JUDr. Karel Zuska Mgr. Michaela Hájková
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí v ČR.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Vliv dopravy na životní prostředí
Technologické platformy a dopravní výzkum
1 CELOŽIVOTNÍ UČENÍ − KROMĚŘÍŽ 2010 PŘÍKLADY INSTITUCIONÁLNÍ PODPORY ROZVOJE CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ V KRAJI Výměna zkušeností z rozvoje a podpory celoživotního.
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Přezkum veřejných zakázek a vybraná judikatura JUDr. Robert Krč.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
K otázce aplikace PPP v politikách a příkladech Evropské unie Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Praha, 19. září 2007 Připraveno pro konferenci.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Prezentace podnikatelských ploch pro investory 1 Prezentace průmyslových ploch pro investory STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Propojení dálnice D1 a propojení Přerova.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Služby. Služby 0 služby zajišťují základní životní potřeby – obchody, zdravotní středisko 0 pomáhají zvyšovat životní úroveň.
Statutární město Ostrava
Evropská Unie.
Martin Smolek Ministerstvo zahraničních věcí ČR
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Regionální politika RP ČR.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Evropské správní právo (NV305K) 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační.
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
EVROPSKÁ UNIE.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Právo hospodářské soutěže
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Digitální učební materiál
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Veřejná podpora a infratruktura Praha JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda ÚOHS

Obsah prezentace 1.Infrastruktura a veřejná podpora 2.Přístup Evropského soudního dvora 3.Budoucnost

1. INFRASTRUKTURA A VEŘEJNÁ PODPORA

Infrastruktura a veřejná podpora Co je vlastně infrastruktura ? přístavy silnice datové sítě sociální infrastriktura nemocnice letiště železnice výzkumná infrastruktura sportoviště

Infrastruktura a veřejná podpora Veřejná podpora 1.Veřejné zdroje 2.Výhoda 3.Narušení soutěže 4.Ovlivnění obchodu mezi členskými státy

Infrastruktura a veřejná podpora Existuje problém s veřejnou podporou v případě ifrastruktury? V minulosti ne. Dnes i v budoucnosti ano !!! Proč ? Rozsudek ESD letiště v Paříž Rozsudek ESD Lebzig Halle

Infrastruktura a veřejná podpora Ekonomická aktivita Komerční aktivita Princip soukromého investora Poplatky

Infrastruktura a veřejná podpora Neekonomická aktivita Veřejné užívání In – house Veřejná služba Výhradní služby státu kontrolní činnost, věznice, silnice atd.,

Infrastruktura a veřejná podpora Dopravní infrastruktura letiště Přístavy železnice dálnice Překladištní terminály Spolupráce se soukromím sektorem Privatizace letišť. (VB, HG,Neměcko, Belgie, Francie PPP projekty Privatizace dálnic

2. Rozhodnutí Leibzig Halle

rozhodnutí Evropského soudního dvora T -455/08, T-443/08 Rozhodnutí Tribunálu 288/11 P - Mitteldeutsche Flughafen a Flughafen Leipzig-Halle v. European Commission 6 okruhů otázek

Nejdůležitější jsou dvě otázky První je otázka ekonomické aktivity (poplatky) Druhá otázka zajištění veřejného zájmu

Infrastrukturu je nutno posuzovat i ve vztahu k veřejné podpoře jestliže zde existuj ekonomická aktivita. Veřejný zájem nevylučuje veřejnou podporu.

3. Budoucnost

Co je nutno řešit v případě infrastruktury 1.Stavba infrastruktury 2.Řízení infrastruktury 3.Podpora pro užívání infrastruktury 4.SGEI

Děkuji za pozornost