Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST..
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Romantismus v hudbě ruských skladatelů
Impresionismus v českých zemích
Fryderic Chopin.
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Otázky jsou vybrány z DUM č: VY_32_INOVACE_15_Opakování III.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Otázky jsou vybrány z DUM č
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Romantismus v hudbě německých skladatelů
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Hudební skladatelé ovlivnění impresionismem
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Klasicismus v evropské hudbě
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Osobnosti národního obrození
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ANTONÍN DVOŘÁK.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český hudební klasicismus a romantismus
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Opakování Osmisměrka.
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola Netvořice
Transkript prezentace:

Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí VY_32_INOVACE_14_Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí

Hudba českého romantismu se vytváří době, kdy u nás probíhá národní obrození. Vrcholným projevem obrozeneckých tendencí se v duchu romantismu jevila především česká opera. Námětem libret se stávají hrdinové ze starých českých pověstí a bájí,to posilovalo pocit vlastenectví a české sounáležitosti . Nacionalismus se stává řídící silou pozdně romantické periody a skladatelé se hudbou snažili vyjádřit jejich kulturní identitu. Autorem prvních českých oper byl František Škroup. Dalšími hudebními skladateli českého romantismu byli : Bedřich Smetana   Antonín Dvořák Zdeněk Fibich Vilém Blodek Karel Bendl Gustav Mahler

František Škroup (3. června 1801, Osice -7 František Škroup (3. června 1801, Osice -7. února 1862, Rotterdam, Nizozemsko) byl český hudebník, dirigent a hudební skladatel. Většina jeho děl jsou opery, které na české poměry měly velice slušnou úroveň. Složil hudbu k písni Kde domov můj. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Franti%C5%A1ek_%C5%A0kroup.jpg

Bedřich Smetana (2. března 1824 Litomyšl – 12 Bedřich Smetana (2. března 1824 Litomyšl – 12. května 1884 Praha) byl významný český hudební skladatel. V současnosti je znám především svým cyklem symfonických básní Má vlast a operami Libuše a Prodaná nevěsta. Jeho skladby vznikaly v období romantismu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bedrich_Smetana.jpg

Antonín Dvořák (8. září 1841 Nelahozeves – 1 Antonín Dvořák (8. září 1841 Nelahozeves – 1. května 1904 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob a je světově nejproslulejším a nejhranějším českým skladatelem. Jeho symfonické opusy patří ke světové špičce a jsou obvyklou součástí všech významnějších přehlídek symfonické hudby. Proslavil se svými symfonickými díly (Novosvětská symfonie) a velkými vokálně- instrumentálními skladbami,neméně však i  koncertními skladbami a operami( Rusalka) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dvorak1.jpg

Zdeněk Fibich (21. prosince 1850, Všebořiceu Čáslavi – 15 Zdeněk Fibich (21. prosince 1850, Všebořiceu Čáslavi – 15. října 1900 Praha) byl český hudební skladatel 19. století. Byl typickým představitelem hudebního  romantismu. Stal se tvůrcem melodramatické hudební formy. Autor scénického melodramu „Hippodamie“ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZFibich.jpg

Karel Bendl – pseudonym Podskalský (16. dubna 1838, Praha – 20 Karel Bendl – pseudonym Podskalský (16. dubna 1838, Praha – 20. září 1897,Praha) byl český skladatel a sbormistr. Vedle Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka byl Bendl nejoblíbenějším českým skladatelem druhé poloviny 19. století. Autor baletu Česká svatba.

Vilém Blodek (3. října 1834 v Praze – 1 Vilém Blodek (3. října 1834 v Praze – 1. května 1874 v Praze) byl český hudební skladatel z období českého hudebního romantismu, flétnista, klavírista, sbormistr a hudební pedagog. Autor dvou oper a hudebního cyklu Písně milostné s klavírním doprovodem.

Gustav Mahler (7. července 1860, Kaliště - 18 Gustav Mahler (7. července 1860, Kaliště - 18. května 1911, Vídeň) byl hudební skladatel, narozený v židovské, německy hovořící rodině na Vysočině v obci na česko-moravském pomezí v tehdejším Rakouském císařství. Mahlera považujeme též za českého skladatele, jak vzhledem k místu narození, tak pro jeho inspiraci českou lidovou hudbou. Složil deset symfonií, které jsou pilíři jeho díla a celou řadu skladeb písňové formy

Konec Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2010/2011 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji hudby v romantismu Způsob použití ve výuce: výuková prezentace Upozornění : Pro plné využití aplikace musí být PC připojeno k internetu