Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
HYGIENICKÁ SLUŽBA -STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Uzdravme svůj školní automat
Škola: Praktická škola dvouletá
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Název projektu: Moderní škola
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra a hlavní hygienik ČR

Vliv na zdraví V ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí - základní příčiny: nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii vysoký obsah cukru a tuků nevhodné složení tuků nízké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny nedostatečný příjem ovoce a zeleniny stravovací zvyklosti (HBSC, 2010): každý všední den snídá 50% dětí ve škole obědvá teplé jídlo - 73,4% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly – 50% dětí. snížená pohybová aktivita způsobená nárůstem „sedavých“ zájmů dětí.

Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity Vliv společnosti a demografické faktory Etnikum Školní stravování Styl výchovy rodiči a charakter rodiny Socio- ekonomický status Hmotnost rodičů Dostupnost potravin v rodině Chování dětí Poptávka po práci Dětská obezita Energetický příjem Sedavý styl života Kontrola času stráveného před TV Znalosti o výživě Školní vzdělávací programy Pohybová aktivita Dostupnost rekreačních aktivit Energetický příjem rodičů Vzor rodičů – pohybová aktivita Podpora aktivity Dostupnost „convenience food“ a restaurací Bezpečnost okolí Zdroj: Davison & Birch (2001), Obesity Reviews 2, 159 - 171

S věkem dětí se zhoršuje režim stravování S věkem dětí se zhoršuje režim stravování. Přibývá dětí, které vynechávají jedno z pravidelných jídel, případně ho nahrazují stravou z fastfoodů a bufetů. Snídaně 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ANO NE 85% 15% 72% 28% 69% 31% 51% 49% Svačina 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ANO NE 90% 10% 81% 19% 74% 26% 61% 39% Svačina 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída z domu 88% 82% 65% 46% koupená v bufetu 12% 18% 35% 54% Oběd 2.třída 4.třída 6.třída 8.třída ve škole 75% 88% 76% 69% doma 26% 16% 10% 4% fastfood/bufet 0% 2% 19% vůbec 1% 8%

Orgány ochrany veřejného zdraví (Hygienická služba) „Monitoring nabídky potravin a pokrmů pro žáky základních škol v rámci školního a doplňkového stravování“ (školní bufety, nápojové a potravinové automaty, školní mléko). Vyšetřeno 493 ZŠ v celé ČR. Cíl: získat přehled o dostupnosti potravin, nápojů a pokrmů ve školách jako validní podklad pro přijetí odpovídajících preventivních opatření v oblasti školního a doplňkového stravování.

Nabídka jídelních automatů Zdroj – Studie hygienické služby

Nabídka automatů na chlazené nápoje Zdroj - Studie hygienické služby

Kantýny – nabídka potravin Zdroj - Studie hygienické služby

Kantýny – nabídka nápojů Zdroj - Studie hygienické služby

Závěry: Fungující systém školního stravování je znehodnocován doplňkovým prodejem potravin a nápojů, který pomáhá vytvářet obezitogenní prostředí upevňuje nevhodné stravovací návyky nepříznivě ovlivňuje naplňování energetické a výživové potřeby dětského věku se všemi důsledky 2. Není přípustné, aby právě ve školním prostředí se takto tvrdě střetávala teorie s realitou: v rámci výuky ke zdravému životnímu stylu se hlásají zásady zdravé výživy X nabízí se něco jiného

Opatření OOVZ k ozdravení doplňkového stravování Monitoring nabídky potravin a pokrmů ve školním a doplňkovém stravování ve školách - priorita SZD vyhlášená MZ pro rok 2014. MŠMT ve spolupráci s MZ - regulace sortimentu automatů a bufetů. MZ připravilo pro MŠMT seznam doporučených potravin určených pro doplňkový prodej potravin ve školách a školských zařízeních.

Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Vody: pitná voda z vodovodu (při zásobování školy z nezávadného zdroje pitné vody) slabě mineralizované vody - neochucené slabě mineralizované vody - slabě ochucené omezeně středně mineralizované vody ovocné a zeleninové šťávy rostlinné nápoje - sójové, obilné (rýžové) Teplé nápoje: čaj

Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ NÁPOJE: Mléčné nápoje: polotučné mléko neochucené polotučné mléko ochucené kysané mléčné výrobky neochucené (acidofilní mléko, podmáslí, zákys, kefírové mléko) kysané mléčné výrobky ochucené (s co nejnižším obsahem přidaného cukru, bez škrobu a jiných zahušťovadel)

Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů VHODNÉ POTRAVINY: Mléčné výrobky: jogurty bíle jogurty ochucené (bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých barviv a dalších umělých přísad) tvarohové výrobky sýry - plátkové, typu žervé, Cottage, zrající, ochucené zeleninou, bylinkami Pečivo: celozrnné, vícezrnné, se semínky Ovoce, zelenina: čerstvá omytá zelenina, čerstvé omyté ovoce (případně i balené)

Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Ovocné a zeleninové saláty Ovocné: připravené z čerstvého omytého ovoce, bez doslazování, ev. doslazené sušeným ovocem (před použitím důkladně omytým)  Zeleninové: připravené z čerstvé omyté zeleniny s přídavkem kvalitního, za studena lisovaného oleje doplněné semínky, ořechy doplněné bílkovinnou složkou - libové maso, kvalitní šunka, vařené vejce, sýr, tofu, ryba Ořechy, semínka, výrobky s přídavkem ořechů a semínek

Doporučení MZ k regulaci sortimentu školních automatů a bufetů Sladké pečivo: s vysokým podílem tvarohu, ovoce, ořechů z celozrnné mouky, špaldové, s přídavkem jáhel, ovesných vloček apod. typ: makovec, jablečné řezy, ovocné bublaniny, ořechové koláče Slané pečivo - obložené housky, bagety: vhodné z celozrnného, vícezrného pečiva, pečiva se semínky plněny: máslem nebo kvalitním rostlinným tukem, pomazánka - sýrová, tvarohová, luštěninová bílkovinná složka: šunka s vysokým podílem masa a nízkým podílem přidané vody, soli a tuku, plátky tvrdého sýra, vařené vejce, kousky libového masa nebo ryb vždy doplněné čerstvou zeleninou.

Děkuji za pozornost.