Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou"— Transkript prezentace:

1 Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské hygieny Skupina hygieny výživy

2 Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR 2009 – 2010 (2011)
Dělení souboru Projekt podpory zdraví č.9985 MZ ČR 2009 – 2010 (2011) Po vyčištění dat :2042 dětí (987 dívek a 1055 chlapců) Královéhradecký (844, dívek 376 , chlapců 468) Pardubický (390 , dívek 201 , chlapců 189) Liberecký kraj (808 , dívek 410, chlapců 398) 2, 4, 6 a 8 ročník antropometrie: CAV 1991, RŮST CZ ,BMI-PERCENTILOVÝ GRAF PRO NAŠE ÚČELY: NORMA: 3-90 PROBLÉMOVÁ VÁHA : NAD 90

3 metodika Dotazníky: Záznamy: Antropometrická měření: preferenční
výživových zvyklostí Znalostí/dodržování zdravého životního stylu Záznamy: 24 hod. jídelníček (3 dny) týdenní pohybové aktivity Antropometrická měření: hmotnost, výška, obvodové míry, kožní řasy

4 Celkový energetický příjem

5 Trojpoměr základních živin

6 Množství tuku ve stravě

7 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin

8 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin

9 Výsledky – stravovací návyky snídaně
Děti, které nesnídají: dle dotazníků: svačina sušenky anebo nákup párku v rohlíku či hamburgeru ze školního bufetu posun příjmu energeticky nejvydatnější stravy k večerním hodinám čas posledního jídla v pozdějších hodinách (20-21) X snídající (18-19). vyšší příjem tuků o 20% než děti snídající

10 Snídaně N.V. X P.V. U obou skupin převažovaly snídaňové cereálie
 P.V. byly častěji čokoládové (o 20 % častěji) P.V. častěji (o 12 %) buchty a koláče Největší rozdíl v nápoji N.V.: převažoval čaj (76 % - z toho 56% slazený), mléko (12 %) nebo kakao (9 %) P.V.: převažoval čaj (49 % - z toho 63% slazený), sladké džusy a šťávy (20 %) a kakaa (17 %) Čisté mléko u P.V. bylo zaznamenáno pouze ve 3 %, N.V. 12 %

11 Výsledky – stravovací návyky školní svačina všechny děti (normální váha/ nadváha-obezita)
Klesá počet svačících dětí ze 100% (2.tř.) na 82% (8.tř.) Ch - 94%,D – 69 %(65/75) Svačina u starších ročníků bývá posunuta po první vyuč. hod. a nahrazuje snídani

12 Výsledky – stravovací návyky svačiny
Typické složení z domova: 2. tř: pečivo se sýrem a šunkou, jablko(mandarinka) SUŠENKA jako součást svačiny 4 tř: pečivo se sýrem a uzeninou, jablko(mandarinka) , paprika, 23% SUŠENKA jako celá svačina 6 tř: 43% SUŠENKA , ovoce, 39% kolový nápoj 8 tř: chlapci : pečivo s uzeninou, jablko, kolový nápoj 39% sušenky nebo chipsy, 48% kolový nápoj dívky : 37% pouze ovoce nebo zelenina 47% kolový nápoj, 24% sušenky Typické složení z bufetu: párek v rohlíku, malý balíček chipsů a kolový nápoj P.V. vyšší konzumace než N.V: sušenek (o 4 %), chipsů (o 7 %) a slazených nápojů (o 9 %)

13 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin
Sušenky u mladších typu Brumík, Kinder…. starší Twister, Snickers….. Kinder pingui, mléčný řez – ve 2% přiřazen v mléčných výrobcích

14 Výsledky – stravovací návyky oběd

15 Výsledky – stravovací návyky
obědy doma % (2.tř.27/4.tř.10/6.tř.7/8.tř.3) N.V.: / 52 / 48 / 49 / CH -39,D-45 P.V.: / 48 / 52 / 51 / CH-61D- 55 N- 64 / O- 69 u prarodičů: převažovala typická česká kuchyně zastoupená hutnými omáčkami a knedlíky obědy Fast food % (2.tř.0/4.tř.3/6.tř.10/8.tř.19) o 1-2 hod později než ve škol.jídelně N.V. / - / 50 / 47 / 45 P.V. / - / 50 / 53 / 55

16 Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků
Zeleninu nekonzumuje vůbec nebo pouze „něco“ v polévce 12% chlapců, 9% dívek Konzumace O/Z pouze 1-2x týdně 22% chlapců, 19% dívek

17 Výsledky – stravovací návyky ze záznamu jídelníčků
Porovnání ve skupině u dětí, které jedí ovoce/zeleninu denně 2. třída 4. třída 6. třída 8. třída ovoce zelenina N.V. 44 52 47 57 53 56 45 70 P.V. 43 55 30

18 Výsledky – stravovací návyky Fast food
Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj ANO NE N.V. 47 57 44 56 50 40 P.V. 62 38 61 39 65 35 p < 0,01 < 0,05 všechny hodnoty jsou uvedeny v % N.V X P.V. o 15% častěji kuřecích nuget o 20% častěji salátu o 8% méně často hranolek o 9% méně často cheeseburger a o 12% hamburger 18

19 Fast food hamburger + hranolky + coca-cola je 1805 kcal a 84g tuku
7-10 let je 1700 – 1900 kcal, tuk D do 65 g, CH do 72,8 g 10-13 let 2000 – 2300 kcal, tuk D do 78 g, CH do 86,6 g 13-15let 2200 – 2700 kcal, tuk D do 86,6 g, CH do 103,1 g

20 Preference nápojů – frekvenční dotazník
Normální váha Problémová váha 20

21 Preference nápojů – frekvenční dotazník, denně
N.V. P.V. p voda 30 8 < 0,001 slazená voda 7 6 n.s. mléko - kakao 4 2 čaj 3 ice tea ovocné šťávy 15 < 0,05 fanta, coca cola 5 21 džus 26 53 < 0,01 všechny hodnoty jsou uvedeny v %, n.s. – nesignifikantní

22 Výsledky – stravovací návyky z dotazníků preference vybraných typů potravin ne denně: 3-4 x týdně

23 Zapojení do programů Je-li ve škole přístupný mléčný automat:
Spotřeba mléčných výrobků o 6% více, nejvíce jogurtů 6/8tř. D Je-li škola zapojena do Ovoce-zelenina do škol: Spotřeba zeleniny o 1% vyšší Spotřeba ovoce o 7% vyšší Je-li škola zapojena do Škola plná zdraví – Bonduelle: Spotřeba zeleniny o 2% vyšší

24 ? ? ? ? DĚKUJI ZA POZORNOST Poděkování:
řediteli a pracovníkům Krajské hygienické stanice Liberec – odbor HDM za pomoc a podporu při realizaci projektu v jejich kraji

25 Antropometrie 25-30% problém s váhou 60-70% v normě: ALE
z toho 31 % CH a 25% D nad 75 percentilem z toho 17% CH a 11% D nad 85 percentilem velký rozdíl město – vesnice

26 Výsledky – nadváha / obezita


Stáhnout ppt "Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou"

Podobné prezentace


Reklamy Google